Ijesztő jövőt tár elénk a Black Mirror sorozat: mindegyik rész után átgondoljuk az életünket

2022.január.21.

2011-ben startolt el a brit antológia sorozat, a Black Mirror, illetve magyar címén a Fekete Tükör. A disztópikus sorozat arcpirító társadalmi, politikai és technológiai kérdéseket feszeget és egyúttal olyan jövőképet vázol fel, amit jobb lenne elkerülni, ugyanis akármennyire is csábító és hasznos lehet néhány technológiai felfedezés, olyan veszélyes is.

Ijesztő jövőt tár elénk a Black Mirror sorozat: mindegyik rész után átgondoljuk az életünket
Fotó: Black Mirror

A HBO GO-n majd a Netflixen megjelent Black Mirror nem a megszokott formát követi a jól ismert szereplőkkel, a dinamikusan kibontakozó cselekménnyel. Ám épp ez az egyik varázsa, hogy minden rész teljesen más, eltérő sztorival és karakterekkel, mintha csak felcsapnánk Andersen futurisztikus változatát. Bár ritkán érnek boldog véget ezek a 45 és 90 perc közötti „mesék”.

A Fekete Tükör sem csak egy hangzatos cím

Már eleve a cím is árulkodó. Utalás a világunk sötét oldalára, egy tipikus görbe tükör, ami kíméletlenül az arcunkba nyomja, milyenek is vagyunk mi, emberek. Másrészről célzás a hőn szeretett telefon, laptop, és tv fekete képernyőjére, amelyekhez manapság úgy hozzá vagyunk ragadva. A sorozat központi üzenete, hogy felhívja a figyelmünket arra: ez az annyira imádott technológia nemcsak szárnyakat adhat, hanem egyenesen a pokolba is taszíthat bennünket. Bőven akad mit átgondolnunk a sorozat kapcsán…

Te közösülnél egy disznóval, hogy megments egy életet?

Mielőtt a sorozat elmerülne a technológia veszélyeinek feszegetésében egy ütős felütéssel kezd a legelső részben. Elrabolják a királyi család egy népszerű tagját, Susannah hercegnőt, és a brit miniszterelnököt megzsarolják: ha nem létesít szexuális kapcsolatot élő adásban egy disznóval, megölik a nőt. A fenyegetés pedig nyilvános, így az egész világ tud róla. Persze az elnök mindent megtesz azért, hogy ne kelljen egy malaccal koitálni, a legszínesebb csalásokat találja ki stábja. De amint lebuknak, érkezik egy szuvenír a hercegnőtől, ami után már követeli a nép: tegyen eleget az elnök a kérésnek. Egy sor kérdés merül fel az emberben: én megtenném az elnök helyében? Mennyire fontos a hercegnő élete? Mit fognak rólam gondolni, ha miattam hal meg a hercegnő? Nézzem, vagy ne nézzem, ahogy éppen valaki (pláne, ha híres ember) fajtalankodik egy malaccal, hogy megmentse a becsületét és egy ember életét?

Biztos mindent tudni akarsz a párodról?

Az emlékchip rész egy izgalmas technológiai lehetőséggel kecsegtet. Egy az agyunkba helyezett chip segítségével képesek vagyunk visszapörgetni az emlékeinket, ami tökéletesen alkalmas arra, hogy mások fejében is kutakodjunk. Így jött rá szegény Liam is arra, hogy a feleségének bőven akadnak csontvázak a szekrényében és ez a tény mindjárt is szét is barmolta a házasságukat. Sokan nagy bölcsen azt mondják: ami a kapcsolat előtt történt, az a múlté, nem számít, nincs hatással a jelenre. Na, és az, ami már az új kapcsolaton belül történt? Jobb, ha sosem derül fény a titokra vagy megéri szembenézni a fájó igazsággal? Tagadhatatlan, hogy egy ilyen chip rendkívül hasznos lenne a bűnügyek és a balesetek megoldásában, de el tudjuk képzelni, mekkora károkat okozhatna a magánéletben?

Pótolhatjuk az elhunyt szerettünket?

Sajnos életünk folyamán mindannyian megtapasztaljuk a veszteség érzését. Nincs annál pokolibb, mikor meghal egy szerettünk. De mi van, ha egy nap lehetőségünk adódik arra, hogy „visszahozzuk”? Erre kínál a Rögtön jövök epizód egy technológiai megoldást. Egy cég a mesterséges intelligencia segítségével képes rekonstruálni az elhunytak személyiségét az internetes profiljaik alapján, mi több: bele is költöztetik egy mesterséges testbe. Valószínűleg rengeteg ember élne habozás nélkül a lehetőséggel, csakhogy visszakapják férjüket, feleségüket, gyermeküket, a szüleiket. Talán még egy pillanatra fontolóra is veszik: nem egy hús-vér embert kapnak vissza, de amint meglátnák, meghallanák „feltámadt” szerettüket, egy pillanat alatt elszállna minden rossz érzésük. De mennyi időre? Hiszen előbb-utóbb csak kibukna: az a test nem igazi és képtelen leutánozni azokat a gesztusokat, reakciókat, gondolatokat és viselkedésmintákat, amik egyedivé tették az elhunytat. Vagy még ezek ellenére is megérné? Ez az önbecsapás magas foka lenne vagy inkább kegyes illúzióbalzsam a fájó szívre?

Mit szólnál, ha a közösségi profilod alakítaná az életedet?

Bizonyos tekintetben már most is vannak, akiknek a Facebook meg az Instagram alakítja az életét. Az alapján van önbizalma vagy éppen munkája, hogy mennyi követője van és milyen reakciókat kap. De egyelőre igazán nincs tétje. Ám a Szabadesés részben már nagyon is van. Itt 1-5-ig pontozzák az emberek egymást és ez alapján alakul a társadalmi helyzetük. Akinek magas pontszáma van, az luxusapartmant bérelhet, utazhat repülővel, számolhat a barátok támogatásával és az előnyös kapcsolatokkal. De, akinek alacsony pontszáma van, az ne is számítson semmi jóra, legfeljebb lenézésre és kirekesztésre. Most képzeld el: az életed minden egyes percét az határozza meg, miként viselkedsz, miket posztolsz. Elég egyetlen beszólás, fintor, rosszul megválasztott smink ahhoz, hogy lepontozzanak és már lőttek is az életednek. Ebben az egészben az az ijesztő, hogy tulajdonképpen egy kőhajításnyira van ez a fajta jövő, mivel sokan már így is a közösségi profil alapján ítélik meg az embert.

Mire lennél képes azért, hogy ne derüljön ki a titkod?

A Pofa be, és táncolj részben is az a leghátborzongatóbb, hogy tulajdonképpen bármikor megtörténhet. Az epizódban Kenny a laptopja előtt maszturbált. Ezt kihasználva egy ismeretlen hacker megzsarolja és különböző feladatokat végeztet el vele. Közben olyanokkal találkozik, akiket szintén megzsaroltak és szintén feladatokat teljesítenek. Egyesek odáig merészkednek, hogy bankot rabolnak és gyilkolnak. Azt gondolnád, hogy kár ennyit vesződnie a srácnak, csak mert maszturbált? Tedd fel magadnak a kérdést: vajon mire?

Biztos jó ötlet cenzúrázni a gyermekünk világát?

Az Arkangyal – ez a rész címe is - chiptechnológiával képes a szülő távolról figyelni a gyermekét és cenzúrázhatja azt, hogy mit lásson. Így mikor pornót, erőszakot, ijesztő dolgot látna az emberpalánta, pixeléssé válik a látvány. Ez alapvetően jó is lehetne. Ám az eszköz valahol akadályozza a gyermek fejlődését, ami sok kellemetlenséget okozhat felnőtt korára. Másfelől a szülő olyanokra is fényt deríthet, minthogy a csemetéje éppen szexszel vagy drogozik. Egyrészről segíthet megelőzni a bajt, de másrészről okozhatja is azt.

Képes lennél a szerelmi életedet a mesterséges intelligenciára bízni?

Manapság sok szinglinek van elege az ismerkedésből. Bosszantja őket a rengeteg kidobott pénz, a elpazarolt idő, a pocsékba ment udvarlás és még inkább az, hogy túl sokszor törték össze a szívüket. Az Akasszuk fel a DJ-t részben intézményesítve van a párkeresés. Egy rendszer határozott időre párosít össze embereket, hogy adatokat szerezzen, és végül megtalálja a számukra tökéletes partnert. Egy ilyen technológiai vívmány megkönnyítené a párkeresést vagy inkább rideggé és kiszámíthatóvá tenné? Mi a helyzet akkor, ha nem tetszik az, akit a gép dobott nekünk? Vakon kellene bízni a mesterséges intelligenciában, mert jobban ismerhet bennünket önmagunknál? Na, és mi van, ha téved?

Szerző: Wadolowski-Balogh Orsolya

Ez is érdekelhet

Hogyan működik a Karma?

Hogyan működik a Karma?

GLAMOUR Horoszkóp

Ezen a helyen kellene élned a csillagjegyed alapján

Ezen a helyen kellene élned a csillagjegyed alapján

Sztárhírek

Tóth Andi megrázza magát és megy tovább

Tóth Andi megrázza magát és megy tovább