Ikonikus női filmszerepek, amiket eredetileg férfiaknak írtak

2019.május.27.

Ugyan nagyon sok szó esett az elmúlt évben a női egyenjogúsági törekvésekről, amelyek Hollywoodból indultak el. Hiba volna lebecsülni az elért eredményeket, de még ennél is nagyobb hiba volna túlértékelni azokat.

Sigourney Weaver az Alienben
Fotó: Rexfeatures

Az igazság az, hogy a bérek közötti egyenlőtlenségek továbbra is fennállnak, habár kétségkívül javult valamicskét a helyzet, és a filmvásznon továbbra nyomasztó fölényben vannak a megszólalás tekintetében a férfi karakterek, igaz pozitív fejlemény, hogy azért egyre több női is hős is felbukkan a filmvásznon, és a sorozatokban.

A filmtörténetben ritkán, de azért előfordult olyan is, amikor a nyomasztó férfifölényt megtörte egy-egy erős, izgalmas női hős felbukkanása. Talán nem annyira meglepő, hogy még ezeknek a szerepeknek egy jelentős részét is eredetileg férfiaknak írták. Olyan ikonikus női szerepeket gyűjtöttünk most össze, amelyet eredetileg bizony férfiaknak írtak, de végül változott a koncepció:

Ellen Ripley - Alien

Talán az egyik legismertebb, és legnagyobb hatású női hős, aki egyedüliként éli túl az idegenekkel való találkozást. Az eredeti forgatókönyv szerint Ripley a Nostromo űrhajó legénységének egyik tagja férfi lett volna, a szereplőválogatások során a rendező Ridley Scott azonban gondolt egyet, és megváltoztatta a koncepciót, a többi pedig már történelem, hiszen az Alien Sigourney Weaver főszereplésével az egyik legerőteljesebb női hősét adta a mozi históriájának.

Kyle Pratt - Légcsavar

Jodie Foster a Légcsavar című filmben
Jodie Foster a Légcsavar című filmben
Fotó: Rexfeatures

A 2000-es évek közepének egyik nagy sikerfilmjében Jodie Foster egy repülőgépen elveszíti a kislányát. A néző kissé el is bizonytalanodik a nemrég a repülőgéptervező férjét elveszítő anya csak kitalálja a gyermeket, de Kyle Pratt végül rengeteg fordulat árán visszaszerzi a lányát. Az eredeti forgatókönyv szerint azonban az apa keresi kétségbeesetten a lányát a repülőgépen, olyannyira, hogy a szerepre már ki is nézték Sean Penn-t, de végül a rendező sokkal hihetőbbnek érezte, ha megfordítja a szerepeket.

Evelyn Salt - Salt ügynök

Angelina Jolie híres és ikonikus szerepét sem nőnek írták eredetileg. A CIA által üldözőbe vett, ártatlanul bevádolt kém sztoriját a nagy kémfilmek sémája alapján természetesen valójában férfi szereplőre írták. Sőt, itt a Salt esetében is kiválasztották már az eredetileg Edwinre keresztelt ügynök megformálóját Tom Cruise személyében. A film producere azonban mérlegelte, hogy Mission Impossible-, a Bourne-, és a Bond-filmek mellett mennyire eredeti ötlet egy negyedik férfi kémet is csatasorba állítani, és arra jutott, hogy semennyire, így született meg Evelyn Salt.

Ez a szuperhős vagy a horoszkópod szerint

Ez a szuperhős vagy a horoszkópod szerint

M - James Bond: GoldenEye

A legismertebb kémhős életében a nők nagyon sokáig csak a szexuálisan vonzó biodíszlet szerepét töltötték be. A James Bond-történeteket azonban utolérte a változás szele, és a mesterkém főnökének, M-nek az ikonikus szerepében a zseniális Judi Dench bukkant fel, aki nyolc alkalommal játszotta el a karaktert, nála többször csak a szerepet legendássá formáló Bernard Lee.

Zula - Conan, a pusztító

Arnold Schwarzenegger ma már legendásnak számító szerepe, amely végső soron megalapozta a hollywoodi karrierjét. A barbár harcos a történet akkoriban kevéssé sikeres, azóta meg természetesen kultikusnak számító folytatásában egy vad amazon személyében új segítséget kap. A korszak modellikonja, és alternatív popsztárja Grace Jones legemlékezetesebb filmszerepében megmutatja, hogy milyen a igazi női harcos. Az eredeti képregényben persze Zula férfi harcos volt.

Ez is érdekelhet

Gyógypapucs? Ugyan! A Dior és a Birkenstock kollaborációja csodás

Gyógypapucs? Ugyan! A Dior és a Birkenstock kollaborációja csodás

GLAMOUR Horoszkóp

Napi horoszkóp: ma az érzelmi életed hullámzó lehet - január 22. szombat

Napi horoszkóp: ma az érzelmi életed hullámzó lehet - január 22. szombat

GLAMOUR Horoszkóp

Ezt hozza 2022-ben a Tigris éve a pénzzel, szerelemmel kapcsolatban

Ezt hozza 2022-ben a Tigris éve a pénzzel, szerelemmel kapcsolatban