Az IT a férfiak tudománya? Íme 4 női techzseni a sorozatok világából

Szponzorált tartalom

2021.május.27.

Az informatikához és modern technológiához köthető szakmák ugyan ma már bővelkednek a női munkavállalókban, gyakran mégis fennáll az előítélet, miszerint az IT a férfiak tudománya. Olyan női karaktereket gyűjtöttünk most össze ismert sorozatokból, akik igencsak rácáfolnak erre a téves sztereotípiára.

Női karakterek, akik sorozatokban mutatták meg informatikai zsenialitásukat
Női karakterek, akik sorozatokban mutatták meg informatikai zsenialitásukat

Biztos karrier, kiemelt jövedelem, folyamatos megújulás, rugalmas időbeosztás és elismerés: ez csak néhány az IT szakma előnyeiből. De miért rögtön egy férfi alak ugrik be, ha erre a szakmára gondolunk? Következzenek hát a sorozatok zseniális női karakterei, akik kiválóan megállják a helyüket az informatika világában!

Patterson ügynök (Rejtjelek)

Miközben az FBI és egy tetőtől talpig tetovált nő közösen harcolnak a világ összeomlását kívánó terrorista szervezetekkel, Patterson ügynök mindig ráébreszt minket arra, hogy az igazi küzdelem nem mindig a színtéren, hanem sokkal inkább a tech laborban zajlik. Az FBI bebetonozott tagjaként folyamatosan segíti a csapat nyomozását, a legnehezebb pillanatokban pedig minden krízishelyzetet megold a billentyűzetével és saját maga által fejlesztett programjaival. Nincs olyan személy, aki az online térben elbújhatna előle, és nincs olyan gonosz nagyvállalat, akinek a rendszereit feltörve ne tudná megmenteni a világot. Ha valaki, ő kiváló képet ad nekünk arról, milyen egy okos, talpraesett techzseni.

Penelope Garcia (Gyilkos elmék)

A Gyilkos elmék sorozat karaktere gyermekkorában még rendőr akart lenni, aztán számos tragédia után az egyetemről kibukva magába forduló hackerként kezdett dolgozni. Szaktudása egészen az FBI kapujáig juttatta, ahol csapattársait segíti adatelemző technikusként. A gyilkosságok és bűnügyek ugyan egyáltalán nem állnak közel hozzá, hiszen még a vér látványától is rosszul van, magas szintre fejlesztett számítógépével viszont mindig talál egy olyan megoldást, amivel segíti munkatársai nyomozását. A semmiképp sem hétköznapi kinézetű és stílusú Penelope kissé bohókás, szórakozott személyiség, munkájában viszont egy igazi guru, bármilyen megoldhatatlan feladatban számíthatnak rá kollégái. A karakter igazán jó képet ad arról, milyen egy sokoldalú IT szakember.

Abby Sciuto (NCIS)

Az NCIS közismert törvényszéki szakértő karaktere a sorozat évjáratát tekintve nem sorolható a mai informatikazsenik közé, a kor technológiáját azonban kreatívan használta fel a bűnügyek megoldására. A szórakozott, kissé fura gót lány mindig megtalálja a módját az elkövetők beazonosításának, akkor is, ha ehhez új kütyüket, kiforratlan technológiákat kell felhasználnia. A sztereotípiákat tekintve igencsak az informatikus szakemberekre mondani vélt különcséget képviseli. Ha viszont jobban megismerjük, kiderül, hogy nyitott, mosolygós személyiség, aki imádja a munkáját, így kijelenthető, hogy a karakter valahol pont az alaptalan előítéleteket kívánja lebontani.

Felicity Smoak (A zöld íjász)

A DC Comics sorozatadaptáció karaktere zseniális intellektussal és kiváló IT szakértelemmel rendelkezik. A sorozat MIT-n végzett hősnője egyúttal kifejezett pozitív reprezentációja a STEM (Science, Technology, Engineering, Mathematics = Tudomány, Technológia, Mérnöki tudományok és Matematika) női tagjainak. Gyerekkora óta érdekelték a tudományok, mégis nyitott, csinos nő, akinek szaktudására mindenki hamar felfigyel. A karakter bemutatja, hogy az informatika bizony egy folyamatos újdonságokat rejtő izgalmas karrier.

Láthatod tehát, hogy nőként is bátran választhatod az informatikus pályát, csak nyerhesz ezzel a döntéssel. Az egyetemi tanulmányok elvégzése után számos lehetőség, rengeteg karrierút, és nem utolsó sorban szép számú betöltetlen pozíció vár a pályakezdő IT szakemberekre.

Az informatikai irányú felsőfokú képzésekről, illetve az IT tanulmányok előnyeiről a felvi.hu, illetve programozdajovod.hu oldalakon tájékozódhatsz.

Ez is érdekelhet

4 praktika 4 modelltől a szem alatti sötét karikák eltüntetésére

4 praktika 4 modelltől a szem alatti sötét karikák eltüntetésére

GLAMOUR Horoszkóp

Kockázatvállalással kihívhatod magad ellen a sorsot - Napi horoszkóp: július 29.

Kockázatvállalással kihívhatod magad ellen a sorsot - Napi horoszkóp: július 29.

Sztárhírek

Már attól hanyatt esel, ha csak ránézel Lady Gaga holdjáró cipőjére

Már attól hanyatt esel, ha csak ránézel Lady Gaga holdjáró cipőjére