Öröm, bánat és a megélt tapasztalatok inspirálják a képeit - interjú Nagy Boglárka kortárs festőművésszel

2021. november 29.
Megosztás Küldés Messengeren Pinterest

Nagy Boglárka neve ismerősen csenghet a kortárs művészetet kedvelők számára, de akár a TV-ben is hallhattuk már a nevét, ugyanis legutóbbi BON VOYAGE! című kiállítása a Hotel Clarkban bejárta a médiát.

Öröm, bánat és a megélt tapasztalatok inspirálják a képeit - interjú Nagy Boglárka kortárs festőművésszel
Fotó: SchumyCsaba

Boglárkát először egy Balatonfüreden tartott Viktoria Varga divatbemutatón volt szerencsém megismerni, munkásságát azóta is követem és ennek az interjúnak épp itt volt az ideje. Egy rendkívül inspiráló, különleges látásmóddal rendelkező festőművészről beszélünk, akinek fontos a saját fejlődése és a festészettel foglalkozni vágyó tehetségek gondozása is, így hamarosan hátrányos helyzetű gyerekeknek is segít.

Képein főleg embereket ábrázol, de inspirációja saját öröméből, bánatából, tapasztalataiból van, ami meglepő és látványos festményeket eredményez. Nőket ábrázoló képei közül néhány tárgyiasítónak hathat, a lényeg viszont a mögöttes tartalom és a látvány. A messziről fotónak tűnő képek, közelről már letisztultságukkal, kiemelésekkel fogják meg a nézelődöket és a vásárlókat, hiszen ki ne akarna nap, mint nap Nagy Boglárka festményeket nézegetni?

Nem mellesleg megemlíteném, hogy a festőművész magyar divattervezők darabjait is szívesen viseli, így természetesen kedvelt márkáiról és stílusáról is kikérdeztem az interjú során.

Hogyan mutatnád be magad, mint művészt és mint személyt valaki olyannak, aki nem ismer?

Nem vagyok hétköznapi személyiség, van aki szerint kicsit bogaras vagyok vagy fura, igazi művész. Szerintem bohém, laza, sokoldalú, nyitott de közben mégis visszahúzódó, érzékeny ember vagyok. Ragaszkodom a saját látásmódomhoz és elképzeléseimhez, mert tudom hogy ez az egyik erősségem ha vizualitásról és művészetről beszélünk. Próbálom az egyéni, sajátos hangomat erősíteni, mert úgy hiszem, ez az, amit a világnak adni tudok és ezzel tudok inspirálni más embereket is. Szeretem, ha jó emberek vesznek körül és szükségem van kreatív, inspiráló, harmonikus és esztétikus miliőre ahhoz, hogy jól tudjam az energiáimat áramoltatni.

Fotó: Fegyverneki Sándor for BEAUTYPEST INC.

Hol tanultál? Milyen más művészeti ágazatban dolgozol még?

Egerben szereztem diplomát, de közben tanultam a kolozsvári művészeti egyetemen is, azután egy évet töltöttem a mesterem műtermében és különböző kurzusokat csináltam egy párizsi akadémián. Idén nyáron szobrászatot tanultam egy firenzei iskolában, ez egy csodálatos új tapasztalás volt, amit szeretnék a jövőben is folytatni.

Miért kezdtél el festeni? Hogyan indult be a karriered? Mi volt az, ami közelebb vitt ahhoz, hogy a karrieredben ott legyél, ahol most vagy?

Kislánykorom óta tudom, hogy művész leszek. Ez mindig is egy belső hívás volt számomra. A kreativitás körülbelül azóta része az életemnek, amióta megtanultam járni. 15 éves koromtól jártam rajzszakkörbe majd felvételi előkészítőre, ahol grafittal, szénnel és pasztellel rajzoltam rengeteget. Festeni tanulni a főiskolán kezdtem, ahol temperával és akrillal dolgoztam, de igazán a mesterem műtermében sajátítottam el a tudást, ahová a diplomám megszerzése után kerültem. Nála kezdtem olajjal dolgozni és azóta is ezt a médiumot használom. 2013-ban, annak az évnek az őszén csináltunk egy közös kiállítást, én azt tartom számon a professzionális karrierem indulásaként, mert a szakma ott kezdett megismerni engem. Sok olyan lépés volt az évek alatt, ami mind közrejátszott abban, hogy az utam úgy alakuljon, ahogy alakult. Viszonylag rövid időről, 8 évről beszélünk. Szerintem sok összetevő kell ahhoz hogy egy sikeres életút kezdjen kibontakozni. Próbáltam mindent hozzáadni, ami rajtam múlott - szorgalmat, kitartást, hitet, energiát, erőfeszítést. Úgy gondolom, nagyon fontos az is, hogy hogyan bánunk az emberekkel. Az élet pedig hozott lehetőségeket közben, melyekből igyekeztem a legtöbbet kihozni ami rajtam múlott.

Ki volt a mestered? Milyen hatással volt rád? Mesélj róla!

Mesterem Gyémánt László Kossuth-díjas magyar festőművész. A legnagyobb hatással az ő művészete és szakmai tudása volt rám és nagyon hálás vagyok hogy a tanítványának fogadott engem annak idején. Ha a rendszerváltás idején nem jön haza, ma világhírű művész lenne. Itthon a Magyar Nemzeti Galériában vannak a képei és a szakma elismeréssel tartja őt számon. Felbecsülhetetlen értékkel bír az a néhány hónap, amit a műtermében tölthettem! A nála megszerzett tudást építettem tovább azon a párizsi akadémián, ahová az elmúlt években többször is kiutaztam, és ezek az időszakok nagyban megerősítették és továbbfejlesztették a technikai tudásomat és a művészi látásmódomat.

Togetherness 100x 120 cm olaj, vászon 2017

Milyen stílust képviselsz a festészetben? Miért ez áll hozzád a legközelebb, kipróbálnál mást?

Figuratív realista festőnek tartom magam, akinek fontos a festőiség és a gyönyörű, absztrakt részletek. A festményeim messziről nézve fényképekként hatnak, közelről viszont látszik hogy sok dolgot tudatosan redukálok le a képeimen, hogy a fő elemek még inkább kiemelkedjenek rajtuk. Ebben filozófiai szinten benne van a japán zen irányzat letisztultsága, illetve a hangsúlyokkal és a festékkel, az anyaggal való játék. Szeretek ecsetvonásokat láttatni a vásznaimon. Nekem valahogy ez jön természetesen, ugyanakkor nagyon lenyűgöz az is, amikor a figuratív és az absztrakt keveredését látom olyan szemet gyönyörködtető formában mint pl. Adrian Ghenie vagy Gerhard Richter munkáin.

Kik vagy mik szerepelnek a képeiden? Mit szeretnél átadni? Milyen üzeneteket es értékeket rejtenek?

Főleg emberek, túlzó arányban nők szerepelnek a képeimen. Régebben sokszor festettem magamat is, ma már nem annyira. Azt hiszem ez egy öntudatlan folyamat volt ami segített a saját nőiségem elfogadásában és megélésében. Vékony kislány voltam és sosem láttam magamat szépnek. Akkor arra vágytam, hogy szeressenek és valamiért azt gondoltam, hogy majd akkor fognak szeretni és akarni engem, ha szép vagyok. Mára már tudom, hogy vannak ennél sokkal fontosabb dolgok és nem ez fogja meghatározni egy nő értékét, főleg a mai világban! A szépség tud előny lenni, ugyanakkor hihetetlenül sebezhetővé és kiszolgáltatottá tehet. Az elmúlt években sokat foglalkoztam a traumáim feldolgozásával, az egészséges önkép és önbizalom témakörével. Sajnos nem hozok túl jó mintákat gyerekkoromból. A művészet által és azon keresztül testet öltve ezek a dolgok szépen elkezdtek bennem a helyükre kerülni. Ez egy hosszú, gyógyító folyamat, ami évek óta tart. Mostanra úgy érzem, végre megérkeztem önmagamhoz.

Nagy Boglárka FREEDOM BLUES (100x120 cm olaj, vászon 2019)

Mi inspirál a festményeidhez?

Vannak bizonyos témák, melyeknek a motívumait évek óta használom, ilyenek pl. a mintás selyemkendő-festményeim, melyeken absztrakt minták halmaza teremt olyan csodálatos színharmóniákat, mint amikor egy teljes szimfonikus zenekart hallunk egy Beethoven-szimfóniát játszani. Ezeknek a képeknek megvan a maguk személyes, keserédes története, mint szinte minden munkámnak. A képeim többsége saját megéléseimből, tapasztalásaimból, örömömből és bánatomból születik. Rám nagyon hatnak azok a dolgok amik velem történnek. Sokat utazom és a világ gazdagsága, a különböző kultúrák sokszínűsége is mind hatással van rám.

Szoktalak látni más festők társaságában. Hatással van az ő sikerük, képeik, inspirációik a festészetedre?

Szeretek kreatív emberek között lenni, mert ez nagyon inspiráló nekem. Sok művész barátom van, akikkel jó kapcsolatot ápolok és örömöt okoz nekem az, ha bármiben segíteni tudjuk egymást. Nem titkolt szándékom, hogy a most elkészülő új műtermemmel lehetőséget és helyet teremtsek egy olyan kreatív közeg kialakulására, ahol más emberek is örömmel időznek. Már tisztán látom magam előtt az ott töltött festős-beszélgetős-borozós délutánokat és estéket! Szeretném, ha össze tudnám ott hozni az összes bohém barátomat és hogy mindenki jól érezze magát.

Vannak képeid nőkről, amelyek szexuális töltetűek. Van, aki azt is mondta/mondja, hogy szexuális tárgyként mutatod be a nőket néhány festményeden. Miért? Ennek szerinted milyen hatása van?

Néhány régebbi képemen ez valóban előfordult. Sajnos sok ilyet látni a mai világban és én sokszor szemlélődő, objektív módon ábrázolok dolgokat melyek foglalkoztatnak engem is. Szerintem az egy nagyon régről fakadó probléma, hogy a nőknek sokszor most sincs megbecsült helyük és elnyomásben élnek a férfiak mellett. Sok ilyet láttam és tapasztalok a mai napig a családomon belül is, ami miatt fáj a szívem. Bízom abban hogy a férfi-nő kapcsolatokban az emberek meg fogják találni az egészséges egyensúlyt és inkább ki fogják teljesíteni egymást. Erről nagyon eszményi kép él bennem. Én egy magasabb szintű, tiszta kapcsolódásra vágyom és ma nehéz ilyen férfiakat találni, és valószínűleg nekem is dolgom van még önmagamban ezzel. Örömmel látom hogy egyre több férfi és nő foglalkozik magával tudatosan és úgy hiszem, ez mind segíteni fogja az egymásra találásnak ezt a szép folyamatát.

Életemben először egy Varga Viktória divatbemutatón láttalak. A tervező ruháját viselted, azóta pedig láttam, hogy több ruháját is viseled. Mesélnél egy picit a stílusodról? Szereted a divatot? Mely magyar tervezőktől vásárolsz és miért?

Nagyon szeretem az öltözködést, mert az önkifejezés egyik fontos eszközeként látom. Inspirál a szépség és azoknak a tervezőknek a kreatív, egyéni látásmódja, akikkel hasonló értékekben hiszünk! Viktoria Varga és Sentiments Couture szetteket rendszeresen viselek, mert olyan dolgokat képviselnek, amelyekkel azonosulni tudok. Nemrég Zoób Katinál vásároltam elég sok mindent. Merő Péter kreációi mindig ámulatra késztetnek és szeretném a gardróbomban tudni sok darabját ABODI és Nanushka ruhákkal együtt, de az öltözködés nem olcsó mulatság és ahhoz, hogy meglegyen az álom-ruhatáram, még számos képet kell eladnom. Van pár NINI kiegészítőm is és ajánlom mindenki figyelmébe a Manami Lingerie-t, gyönyörű selyemköntösöket vettem náluk. Szeretem a magyar márkákat támogatni és azt is szeretem ha ők támogatnak engem! Sok tervezővel nagyon jó személyesen is a kapcsolatom.

Windtorn Arabesque Silk Robe III 100x 120 cm olaj, vászon 2021

Mi a terved a festészettel hosszú távon? Merre szeretnél továbbmenni a karrieredben? Mi a célod?

Abszolút hosszú távra tervezek. Most úgy gondolom hogy egész életemben a festészet lesz a fő irányvonal. Szeretnék egyre nagyobb léptékű kiállításokat csinálni nagyon jó nevű galériákkal és partnerekkel összedolgozva. Szeretném a tanítást is tovább vinni online és csoportos workshopok formájában. Ezt körülbelül másfél éve kezdtem, de az egyéni órákra már nem nagyon lesz kapacitásom. A manageremmel jövőre több külföldi projektet és kiállítást készítünk elő és most indítunk egy tehetségtámogató projektet hátrányos helyzetű gyerekeknek. Szeretném, ha a szobrászat is teret kapna a kreatív munkámban és különböző belsőépítészeti projekteket és kollaborációkat is szívesen csinálok más designerekkel és kreatívokkal. Szeretném a kreativitásomat minden területen teljesen kibontakoztatni.

Milyen terveid vannak azok számára, akik tőled szeretnének festészetet tanulni?

‘A REALISTA FESTÉSZET MŰHELYTITKAI’ címmel jelenleg is elérhető az online kurzusom, melyre karácsonyi kezdvezmény lesz az ünnepek alkalmával. Az eddigi résztvevők nagyon szerették és hasznosnak találták. Ezt ajánlanám azoknak, akik tanulás és privát festészeti órák kapcsán keresnének. Jövőre pedig készülök további kurzusokkal és workshopokkal is az új BOGLARKA NAGY STUDIO-ban!

Szerző: Pongrácz Dóra

Megosztás Küldés Messengeren Pinterest
Google Hírek ikon
Kövesd a Glamour cikkeit a Google hírekben is!

Ez is érdekelhet

Stílus és szabadság: új irányzatok a női táska világában

Stílus és szabadság: új irányzatok a női táska világában

Értesülj elsőként legújabb híreinkről

Parfüm horoszkóp: találd meg a tökéletes illatot a csillagjegyed szerint

Parfüm horoszkóp: találd meg a tökéletes illatot a csillagjegyed szerint

Megérkezett a plüss bob hajtrend, a csendes luxus megtestesítője

Megérkezett a plüss bob hajtrend, a csendes luxus megtestesítője

6 must-have termék, hogy a bőröd is tündököljön az esküvőd napján (x)

6 must-have termék, hogy a bőröd is tündököljön az esküvőd napján (x)

Csodás arcbőr, smink nélkül? Igen! Ha ezekre odafigyelsz, nem kell többé alapozó (x)

Csodás arcbőr, smink nélkül? Igen! Ha ezekre odafigyelsz, nem kell többé alapozó (x)

Kell egy programötlet a romantikus kikapcsolódáshoz? - Mutatunk egyet! (x)

Kell egy programötlet a romantikus kikapcsolódáshoz? - Mutatunk egyet! (x)

Így szabadulj meg a stressztől egy fárasztó nap után (x)

Így szabadulj meg a stressztől egy fárasztó nap után (x)