Interjú: Pataki Szilvia szabad utakon

2016.december.20.
Megosztás Küldés Messengeren Pinterest

Pataki Szilvia még csak 28 éves, mégis számtalan színpadi szerepet tudhat maga mögött. Biztosak vagyunk benne, hogy a meglévő szerepei mellett még több különleges darabban fogjátok a közeljövőben látni.

Mikorra köthető az első színpadi élményed?
Az első meghatározó élményem az óvodás éveimhez köthető. Emlékszem egy anyák napi rendezvényre, ahol az egyik félénk csoporttársam, a rémülettől elsírta magát szavalás közben, én pedig minden probléma nélkül kiálltam helyette. Már akkor bennem volt egyfajta a természetes a szereplési kényszer, aztán iskoláskoromban ez tovább folytatódott. Később a gimnáziumi évek alatt több terület is érdekelt, amikor viszont a pályaválasztásra került a sor, magával vitt a színház különleges varázslata, egy idő után nem is volt kérdés, hogy ez a pálya az én utam.

A ráébredés után merre indultál tovább?
Mindössze 17 éves voltam, amikor elmentem a Madách Színház stúdiófelvételére. Tudtam, hogy a felvételi alapkövetelménye az érettségi és a 18. betöltött életév, ennek ellenére mégis szerettem volna visszaigazolást kapni, hogy egyáltalán van e tehetségem ehhez a pályához. Szirtes Tamásnál felvételiztem, aki azzal a kikötéssel, hogy összevontan kell befejeznem az utolsó két évet és mihamarabb le kell érettségiznem, azonnal felvett az iskolába. Óriási lehetőséget kaptam, hatalmas energiát fektettem bele, hogy mindkét oldalon bizonyíthassak és ne okozzak csalódást. Később többször felvételiztem a Színművészeti Egyetemre is, ahol soha nem a tehetségemmel volt a baj, mégis valamiért a harmadik rostánál nem jutottam tovább. Közben folyamatosan szívtam magamba a tapasztalatot a Madách Színházban, és közben azt vettem észre, hogy a prózai vonal is elkezdett érdekelni. Elmentem a Pesti Magyar Színház egyik pótfelvételijére, ahová történetesen fiúkat kerestek. Mégis felvettek, közben pedig próbálkoztam a Miskolci Nemzeti Színház meghallgatásain is, ahová később felajánlottak egy állandó szerződést. Döntéshelyzetbe kerültem, mivel ennyi mindent nem csinálhattam egyszerre. Végül otthagytam az iskolát, leszerződtem Miskolcra, majd onnan egyenes út vezetett a budapesti József Attila Színházba. Közben lehetőséget kaptam a Barátok közt-ben is, mostanában pedig szabadúszóként egyengetem a karrieremet.

Pataki Szilvi
Fotó: Nagy I. Dániel - Karinthy Színház

Miben tér el adott esetben egy filmes vagy éppen egy színpadi szerep?
Mindkét irány más-más memóriát igényel. A filmhez viszonylag sok szöveget kell egyszerre megtanulnod, elfelejtened, hogy gyorsan be tudd fogadni az újat. A színháznál viszont fontos, hogy akár még évek múlva is emlékezz az adott darab szövegére. Ugyanazt a szöveget kell elraktároznod, míg a sorozatban máról holnapra kell megtanulnod a szöveget. Volt olyan, hogy a sorozatban egyszerre húsz huszonkét jelentet is felvettünk, nem feltétlenül időrendi sorrendbe haladva. Ilyen esetekben nagy koncentráció szükséges, előfordulhat, hogy nagyon sok minden történik egy szereplővel. A színházban viszont szépen időrendben felépítve jutunk el a rendelkezésre álló hat hétben az olvasópróbától, egészen a premierig. Nagyon szerencsésnek érzem magma, hogy mindkét irányban ki tudtam magamat próbálni.

A drámaibb vagy a humorasabb szerepeket kedveled jobban?
Nagyon sokáig a drámai vonalon éreztem magma otthonosan, azt gondoltam, hogy a vígjáték nem az én műfajom. Rendkívül egyszerűnek tűnik, viszont annál nehezebb eljátszani. Amióta viszont lehetőséget kaptam a Játékszínben a Legyen a feleségem című darabban játszani, sokkal magabiztosabban és könnyedebben helyezkedek bele egy humorsabb szerepbe. El sem mondható az az érzés, amikor megnevetteted a nézőket, de ugyanakkor egy drámaibb szerepnek is megvannak a maga szépségei.

Pataki Szilvi
Fotó: Nagy I. Dániel - Karinthy Színház

Milyen vagy, amikor nem játszol?

A párom Olivér mellett teljesedett ki a személyiségem. Amióta az életem része, folyamatosan jelen van a mindennapjainkban a humor, a nevetés. Megtanultam könnyedebben hozzáállni az élethez.

Hogyan tudsz kikapcsolni?
A sport rendkívül fontos szerepet játszik az életemben. Az elmúlt időszakban közel tíz kilótól szabadultam meg, vegetáriánus lettem és igyekszem egészséges életmódot élni. A futás jelenti a tökéletes mozgásformát. Felszabadítja bennem a feszültséget, ugyanakkor energiát ad. Emellett pedig próbálok kisebb nagyobb sikerrel a másik nagy szenvedélyemnek a természetjárásnak is hódolni.

Mindjárt itt a Karácsony! Mennyire áll közel hozzád ez az ünnep?

Igazi karácsonyőrült vagyok! Valójában az ünnepet megelőző időszakot szeretem a legjobban. Gondosan díszítem, szépítem a lakást, és már jó előre lázasan készülök az ünnepre. Idén is, ahogy minden évben, most sem felejtem majd el összegezni az évet. Fontosnak tartom, hogy tudjam mit értem el, mi az, ami még nem valósult meg.

Pataki Szilvi
Fotó: Játékszín

Mely darabokban találkozhat veled a közönség?
Mozgalmas lesz az évvége, a két ünnep között is játszom a Játékszínben a Legyen a feleségemben, a Karinthy Színházban a Péter című darabban.
Az Új Év első hónapja pedig csak a pihenésről szól, hiszen végre megvalósul egy régóta tervezett amerikai utazás.

Megosztás Küldés Messengeren Pinterest

Ez is érdekelhet

7 könnyen betartható módszer, ha szeretnél sokkal hatékonyabb lenni

7 könnyen betartható módszer, ha szeretnél sokkal hatékonyabb lenni

Értesülj elsőként legújabb híreinkről

Glamour-napok ősz 2023

Parfüm horoszkóp: találd meg a tökéletes illatot a csillagjegyed szerint

Parfüm horoszkóp: találd meg a tökéletes illatot a csillagjegyed szerint

Szépséghírek

Megérkezett a plüss bob hajtrend, a csendes luxus megtestesítője

Megérkezett a plüss bob hajtrend, a csendes luxus megtestesítője

PR

Mihez kezdj ha megszorultál anyagilag? (x)

Mihez kezdj ha megszorultál anyagilag? (x)

PR

Tippek Black Friday-re: ezt érdemes most beszerezni (x)

Tippek Black Friday-re: ezt érdemes most beszerezni (x)

PR

Karácsonyi ajándékozás: hogyan ne nyúlj mellé? (x)

Karácsonyi ajándékozás: hogyan ne nyúlj mellé? (x)

PR

Arcfeszesítés: illúzió vagy tényleg létezik hatásos módszer? Utánajártunk (x)

Arcfeszesítés: illúzió vagy tényleg létezik hatásos módszer? Utánajártunk (x)