Konkrétan a teljes idei fesztiválszezon elmarad - Búcsút inthetünk a Voltnak, Balaton Soundnak, Szigetnek

2020.április.30.

Se Sziget, se Sound, se VOLT - olvasható a Sziget mai sajtólevelének címében, miután Magyarország kormánya a mai napon bejelentette, hogy augusztus 15-ig semmilyen 500 fősnél nagyobb rendezvényt nem lehet megtartani, így az idei fesztiválszezonnak búcsút inthetünk.

Konkrétan a teljes idei fesztiválszezon elmarad - Búcsút inthetünk a Voltnak, Balaton Soundnak, Szigetnek
Fotó: szigetfestival.com

A Sziget által szervezett fesztiválok mellett elmaradnak a Campus, a Művészetek Völgye, az Ördögkatlan, a Rockmaraton, az EFOTT, a Fezen, az Ozora és a Bánkitó fesztiválok is, de elég nagy valószínűséggel az augusztusra átszervezett Kolorádó fesztivált is le fogják majd mondani.

A kormány mai döntése szerint 27 év óta először telik el úgy nyár, hogy nem lesz Sziget Fesztivál, mint ahogy a Sziget Szervezőiroda nagy hazai fesztiváljai, a Telekom VOLT Fesztivál és a Balaton Sound is elmaradnak.

"A mostani helyzetre nincs történelmi tapasztalat – mondta Kádár Tamás, a Sziget főszervezője - ezért a megoldás kulcsa sincs a zsebünkben. Egyelőre csak végtelen szomorúságot érzünk, hogy a rengeteg munka, szeretet és odaadás, amit a kollegáink évtizedek óta ezekért a fesztiválokért és a vendégeinkért tesznek, idén semmivé vált." A főszervező szerint most mindenek előtt ki kell alakítani az elővételes jegyvásárlók számára az optimális megoldást, legyen szó a jegyek jövő évi felhasználhatóságáról vagy a visszatérítés menetéről. A nemzetközi példákat elemezve minderre számos megoldás látott már napvilágot, vannak országok, ahol külön jogszabályokkal is támogatják, szabályozzák ezt a folyamatot. "Az biztos, hogy ez a precedens nélküli helyzet nagyon komoly anyagi károkat okoz a teljes fesztiválpiacon, és ezáltal az országnak is, rengeteg munkahely és cég sodródik veszélybe" - mondta Kádár, aki hozzátette, hogy bár elindultak az egyeztetések a kormányzattal az esetleges segítségről, az iparágat érintő mentőcsomagról és a különféle szakmai szervezetek régóta egyeztetnek többfajta vészforgatókönyvről, de konkrét eredményre még nem jutottak a fesztiválszervezők a döntéshozókkal.

"Számunkra most az az elsődleges szempont, hogy a vendégeink a lehető legkedvezőbb megoldást kapják, és jövő nyáron együtt élvezhessük ezeket a világszínvonalú fesztiválokat. Elképzelhetetlen a gondolat is, hogy 27 év kitartó és szeretett munkája, az eredményeink és nem utolsó sorban a több millió eddigi látogatónk fesztiválélményének lehetősége egyik pillanatról a másikra lenullázódjon. Egyelőre tehát türelmet kérünk, keressük a megoldást, azonban az biztos, hogy az sokat jelentene, ha azok a látogatók, akik már megvásárolták elővételben a jegyet, ezt a jövő évi fesztiválra való befektetésként kezelnék"- tette hozzá Kádár.

A VOLT július 1-4 között, a Balaton Sound július 8-12 között, a Sziget Fesztivál augusztus 5-11 között került volna megrendezésre idén. Az utóbbin fellépett volna többek között Calvin Harris, Dua Lipa, a Kings Of Leon, a The Strokes, Khalid, Mark Ronson és Stormzy is.

Ez is érdekelhet

"Nem hiszed el, mi történt velem az ágyban!" - Elképesztő olvasói történetek

"Nem hiszed el, mi történt velem az ágyban!" - Elképesztő olvasói történetek

G-Életstílus

8 dolog, amit csak azután értesz meg, ha már összetört a szíved

8 dolog, amit csak azután értesz meg, ha már összetört a szíved

Monitor

21 megható fotó Erzsébet királynőről és fiáról, III. Károly királyról

21 megható fotó Erzsébet királynőről és fiáról, III. Károly királyról