Legyél kevesebbet online, élj többet

2019.július.1.

Mikor töltöttél utoljára úgy barátokkal időt vagy vettél részt munkahelyi megbeszélésen, hogy a találkozót ne szakította volna meg egy hangos csippanás, idegesítően megszólaló csengőhang vagy valaki ne ellenőrizte volna a telefonját ötpercenként? A minimalista életmódot népszerűsítő és hulladékmentes SIMPLICITY FESZTIVÁLON \ (www.simplicityfest.hu ) bárki megtapasztalhatja, hogyan teheti teljesebbé az életét tudatosabb digitális jelenléttel.

A mai digitális világunk hátulütője, hogy mivel nem akarunk lemaradni semmiről, állandóan online vagyunk. Folyamatos késztetést érzünk, hogy telefonunkra pillantsunk, nem kaptunk-e valamilyen fontos üzenetet, életbevágó telefonhívást, kikerülhetetlen frissítést, ami egy percig sem várhat. Bele sem gondolunk, hogy egy nap hányszor nyúlunk a telefonunk után: átlagosan naponta több, mint százszor. Gyakorlatilag az eszközeink függői lettünk, és agyunk azonnali dopaminlökettel reagál minden egyes újabb interakcióra, megosztásra. Nyitottnak és ébernek kell lennünk, ha a mai digitális valóságban tájékozódni szeretnénk. Sokszor fel sem fogjuk, hogy mennyi terhet veszünk magunkra és külső zajt fogadunk be, miközben szörfölünk a neten és a közösségi média oldalakon görgetünk le vég nélkül. Egyre több ismerősünk van Facebookon, kapcsolataink mégis felszínesebbé válnak és lájkokban mérjük a népszerűséget, ami egyfajta hamis illúzióba ringathat minket. Képernyők előtt töltjük időnk nagy részét, hangos és hangtalan figyelemkövetelőzőknek adva át belső terünket. Ezek a hétköznapi behatások roncsolják egészséges autonómiánkat, függetlenségünket és önkormányozó képességünket, hogy tudjuk, mi a jó és mi káros számunkra. Az állandó készenlét és rendelkezésre állás azt eredményezi, hogy mindenre akarunk figyelni és közben semmire sem tudunk fókuszálni.

A csillagjegyednek megfelelő reggeli rituálék, amitől jól indulnak a napjaid

A csillagjegyednek megfelelő reggeli rituálék, amitől jól indulnak a napjaid

Rengeteg hatás ér minket a képernyőn keresztül, amit egyre nehezebben dolgozunk fel és lassan betelik az információs tárhelyünk. Mindeközben a folyamatos kifelé figyeléssel a belőlünk jövő érzelmek, gondolatok kifejeződésének lehetőségét vesszük el magunktól. Csakhogy ez egyre nagyobb belső zajt eredményez, ami feszültséghez, frusztrációhoz vezet hosszútávon. Ezáltal elveszítjük belső nyugalmunkat, harmóniánkat és egy olyan mókuskerékbe kerülhetünk, amiből úgy érezzük, nincs kiút.

A helyzetet nehezíti, hogy a rendszer társadalmilag normalizált, helyénvalónak könyveljük el a figyelemrablásokat és figyelmünk pazarlását, sőt, önként kínáljuk fel. Szétszórjuk olyan romboló tevékenységekre, káros információ befogadására, amit csupán azért nem hárítunk el, mert ezt szoktuk meg. Gondoljunk csak a médiából felénk áradó negatív ál/hírekre, az egymást túllicitáló Insta celebekre, vagy akár saját magunk másokkal való összehasonlítgatására a közösségi oldalakon. Mikor és hogyan van időnk így kapcsolódni önmagunkhoz, belső igényeinkhez? Érdemes eltöprengenük azon, hogy mit művelnek velünk a képernyők és mennyi időnket rabolja el a digitális technológia és mindezt hogyan viszi véghez, végül ki aratja le érte a hasznot.
Először ezeken a kérdéseken érdemes elgondolkodnunk, számot vetni magunkkal és kitartóan, hatékonyan lépéseket tenni a változás irányába. Ehhez a folyamathoz kínál támpontokat a Messzelátó Egyesület \ (www.messzelato.hu ), ahol a tavalyi sikeres fesztiválra alapozva idén is egy népszerű nemzetközi trend hazai bemutatását tűztük ki célul: önkéntes egyszerűség (voluntary simplicity), avagy a minimalista életmód. Itthon is egyre jobban terjed a minimalizmus, melynek többezer követője vallja: a "kevesebb több".

2019. október 4-5-én The Studios helyszínén egy innovatív, elgondolkodtató, inspiráló, közösségi élményre épülő fesztiválon szeretnénk teret adni a találkozásoknak és összekapcsolni mindazokat, akik már maguk is elindultak az egyszerűsítés útján, és azokat, akik még csak vágynak az egyszerűségre.
Idén egy olyan jelenség kerül a fókuszba, ami sokunkat foglalkoztat: ez a digitális minimalizmus, vagyis online jelenlétünk hatása énképünkre, kapcsolatainkra, közösségeinkre. Valljuk, hogy akkor tudunk jó döntéseket hozni az online és offline térben egyaránt, ha ismerjük a mozgatórugóinkat, tudjuk, hogy mi az, ami valóban fontos számunkra, mi tölt fel, mennyi az elég.

A nyári depresszió létezik - de ezekkel a módszerekkel elkerülheted

A nyári depresszió létezik - de ezekkel a módszerekkel elkerülheted

Túl sokat nyomkodod a telefonod? Úgy érzed, túl sok minden vesz körül a digitális térben? Zavar a reklám-, és digitális szennyezés? A fesztiválon izgalmas előadásokon és workshopokon térképezhetjük fel, hogy mi jelent valódi értéket számunkra: hallhatunk a FOMO (félelem a lemaradástól) témáról, arról, hogy mennyire technológiafüggő társadalomban élünk, de a digitális érzelemkifejezés lehetőségeit, az online szerelem témáit is körbejárjuk. Szó lesz a digitális függőségről és arról is, hogyan őrizzük meg egyensúlyunkat az online térben. Újdonság, hogy idén helyet fog kapni a programok között a kortárs művészet, továbbá lesz kreatív alkotósarok is. Akiket pedig az anyagi egyszerűség témája mozgat meg, praktikus minimalista tanácsokat kaphatnak, ha rendszerezni szeretnék otthonukat és megszabadulni a felesleges tárgyaktól.

Legyél kevesebbet online, élj többet A minimalista életmódot népszerűsítő és hulladékmentes SIMPLICITY FESZTIVÁLON bárki megtapasztalhatja, hogyan teheti teljesebbé az életét tudatosabb digitális jelenléttel.

Ez is érdekelhet

Vitatkozni tudni kell, eláruljuk, hogy lehet jól csinálni

Vitatkozni tudni kell, eláruljuk, hogy lehet jól csinálni

Monitor

9 új könyv májusban, amit hiba lenne kihagynod

9 új könyv májusban, amit hiba lenne kihagynod

GLAMOUR Horoszkóp

A csillagjegyed elárulja, milyen anya leszel!

A csillagjegyed elárulja, milyen anya leszel!