Már a nyitánnyal kiborított a True Detective harmadik évada

Általában illedelmesen megvárom, hogy egy-egy sorozatnak véget érjen egy-egy évada, és csak azután kezdek neki. Igazából szeretem, ha egy sztori teljesen beszippant, és akkor képes vagyok egyetlen éjszaka alatt végkimerülésig belemerülni egy történetbe.

Először nagyon nem is akartam belekezdeni a True Detective harmadik évadába, de ezt a sorozatot már tényleg nagyon vártam. Nem azért, mert négy évet kellett várni a folytatásra, hiszen egészen őszintén a második évad után egy petákot nem adtam volna rá, hogy érdemes a harmadikkal erőlködni. Nem mintha annyira rossz lett volna, hiszen a színészi játék akkor is remek volt (bár az első iszonyú magasra tette a lécet azért), de valahogy a történet, a hangulat nem tudta az első varázsát visszahozni. Vannak sorozatok, amiket felesleges folytatni, és úgy tűnt, hogy a True Detective is ilyen volt.

Mahershala Ali

Aztán amikor olvastam, hogy Mahershala Ali három életkorban bukkan majd fel a sorozatban, akkor elkezdett picit érdekelni a dolog, és a trailer elég meggyőző volt. Amikor hétfőn kikerült az HBO Go-ra az első két rész, akkor még kérettem magam, de valahogy nagyon kíváncsi voltam rá, hogy vajon sikerül-e jól összehozni, hogy egy szereplő három eltérő életkorban is szerepeljen a sztoriban. Azóta kicsit átkozom magam, hogy belekezdtem, mert úgy tűnik, hogy nagyon is sikerült, és a történet így két rész alatt berántott, úgyhogy ha kell, lehet, akkor egész éjszaka néztem volna.

15 vérfagyasztó sorozat, amit mégis imádunk

15 vérfagyasztó sorozat, amit mégis imádunk

Mivel a történet két rész alatt éppen csak kezd kibontakozni, ezért olyan nagy titkokat nem tudok leleplezni. A középpontban két eltűnt kiskamasz utáni nyomozás áll. A helyszín egy kisváros valahol Amerikában, az időpont 1980. A történet második rétege az 1990-ben, tíz évvel később újraindított nyomozás, a harmadik szál, pedig jelenkori, amikor a feltehetően időskori memóriazavarral küzdő nyomozó megpróbálja felidézni a történteket. Minden szálnak kezd kibontakozni a maga karaktere. Nagyon fontosnak látszik, hogy az 1980-ban a gyerekek után nyomozó párost összeköti a vietnámi háborús múltjuk, a kamaszok felkavaró eltűnése mellett mintha ezzel, a veteránok beilleszkedési gondjaival is küzdenének a szereplők. Az 1990-es szálnál egyelőre csak felsejlik egy szakmai válság, a harmadik idősíkban pedig egyértelműen az emlékezés, és a családhoz való viszony lesz hangsúlyos.

Mahershala Ali a jelenkori részben:

Mahershala Ali a True Detective-ben

Miért fogott meg két rész alatt? Erre elég könnyen tudok válaszolni. Nem hazudtak az alkotók, amikor azt állították, hogy megpróbáltak az első rész hangulatához visszatérni. Lehet, hogy sokan frászt kapnak ettől, de sok minden történik ugyan az első két rész alatt, ráadásul egyszerre három idősíkon zajlanak az események, de mégis nagyon lassan, megfontoltan gázolunk bele a történetbe. És a karaktereknek máris rengeteg oldala kirajzolódott, az abszolút középpontban álló Wayne Hays, őt játssza Mahershala Ali, már most elképesztően árnyalt figura. Az első évad Woody Harrelsonnal és Matthew Mcconaughey-vel pont attól volt jó, hogy a nyomozás mellett annyira belemásztunk a két nyomozó fejébe, és az egész reménytelen és furcsa közegbe, ahol a nyomozás folyt, hogy időnként mintha megállt volna az idő. Éppen ettől lettek annyira elevenek a karakterek, ettől lett hátborzongatóan hihető a sztori, és egy idő után már eleve nem is volt olyan fontos, hogy a végén kiderül-e valami.

Jó esély van rá, hogy a True Detective harmadik évada tényleg nagyon hasonló mederbe kerül majd. Úgy látszik, hogy a sebezhető memóriával bíró jelenkori szálból kellene majd Hays nyomozónak összeraknia a történetet, amit feltehetően sem 1980-ban (ezt már most tudjuk, hogy nem), sem 1990-ben nem tudnak megnyugtatóan sem elmesélni, sem lezárni. Ez máris ad egy feszültséget, de könnyen lehet, hogy végül úgy járunk, mint az első évadnál, hogy a végére igazából nem is az lesz az érdekes, hogy ki az elkövető, vagy hogy mi történt, hanem talán az, hogy miért volt negyven éven keresztül a nyomozó számára ennyire fontos ez az ügy. Akármi is lesz, ahogy Mahershala Ali a második rész végén a kamerába nézett, attól meghűlt az ereimben a vér. Várom a folytatást!

Ez is érdekelhet

25 dolog, amit nem tudtál Taylor Swiftről

25 dolog, amit nem tudtál Taylor Swiftről

G-Szex

Ezek a legkárosabb filmes hazugságok a szexről

Ezek a legkárosabb filmes hazugságok a szexről

Szépséghírek

Emeld ki napbarnított bőröd ezekkel a nyári körmökkel!

Emeld ki napbarnított bőröd ezekkel a nyári körmökkel!