A hét könyve: Markéta Bankova: Semmi az egész - Románc a genetika korszakából

2021.június.29.

A biológiaszakos Tomás számára a világ génekből, DNS-ekből, képletekkel leírható reakciókból áll. De mi történik, amikor vártalanul szerelmes lesz és elveszti a kontrollt az érzései és a racionális gondolkodása felett? Markéta Banková díjnyertes könyvében semmi sem az, aminek látszik.

Markéta Bankova: Semmi az egész - Románc a genetika korszakából, Typotex Kiadó, 2021, 3200 Ft
Markéta Bankova: Semmi az egész - Románc a genetika korszakából, Typotex Kiadó, 2021, 3200 Ft
Fotó: Montázs: Glamour

A Prágában játszódó történetet első olvasásra könnyű lenne úgy leírni, mint egy egyszerű nyári limonádét – ám ennél sokkal többet kapunk. Tomást olyan univerzális kérdések foglalkoztatják, mint bárki mást: tartozni valakihez. Szeretni és szeretve lenni. Míg a legtöbben állítják, hogy „mindig s szívre kell hallgatni”, addig Tomás büszkén vallja, hogy ő csakis a gének parancsait követi.

A könyv egyik témája a családhoz való tartozás, a rokonok, a generációkon átívelő tulajdonságok öröklése. Tomást örökbefogadták, s csak az egyetemen találkozik először az első vérszerinti rokonával, a nagybátyjával, aki egy egyetemi professzorral. Míg az örökbefogadó szüleit egyszerűnek tartja, addig a vérszerinti nagybátyját isteníti. Látva a nagybátyja görbe orrát, értelmet nyer, hogy az övé is ilyen; a nagybátyja is értelmiségi, igyekszik az összes végtelen monológját szóról-szóra megjegyezni. Kikéri a véleményét csajozás és randizás terén, figyeli minden mozdulatát, hogyan bűvöli el a fiatal lányokat maga körül. Tomás egyszerre imádja és irigyli a férfit. Számára, ő jelenti a családot, a biológiai és érzelmi kötődést.

A másik meghatározó szereplő Juli, akibe Tomás első látásra beleszeret. A fiú számára Juli megtestesíti a fiatal évek hormonális vágyát és a gyermekkorából hiányzó szeretetet. Bár végül Juli nem viszonozza Tomás érzéseit, a kapcsolat végére Tomás mégis rengeteget tanul önmagáról. Juli sosem tud igazán kiteljesedni a könyvben, végig Tomás elérhetetlen bálványaként funkcionál, akit a fiúnak meg kell hódítania. Csak a könyv legvégén nyer értelmet a korábban értelmetlennek tűnő viselkedése, viszont addigra teljesen átalakul Juli karaktere is.

A fekete humor nagyon meghatározó a könyvben, talán nélküle nem is érvényesülne rendesen a történet. Mint elbeszélő, Tomás ugyanolyan kategorikusan és szárazan írja le a kortársai bulizási és randizási szokásait, mint egy halott rokon elveszett fejének keresését az anatómiai tanszéken. Banková mesterien egyensúlyozza a realitást és az abszurdot, így egy valóságosnak tűnő világot teremtett, amely mégis sokkal szórakoztatóbb.

Sokat gondolkodtam, hogy a cím – Semmi az egész – mire utalhat. A történet végsősoron Tomás útkereséséről szól, ahogyan próbál rájönni ki ő, honnan jött és hová tartozik. Folyamatosan jelek után kutat, és mindennek óriási jelentőséget tulajdonít: legyen szó egy jósnő kétes próféciájáról vagy egy laborból megszöktetett patkány tekintetéről. Tehát ha minden „jelet” fontosnak tart, akkor igazából egyik sem az: a belemagyarázott jelentések értelmüket vesztik.

Ritka, amikor egy író az utolsó oldalig el tudja titkolni a végkifejletet, Bánkovának ez mégis sikerült. Olvasás közben minden fejezettel csak nőtt bennem a kíváncsiság, hogy mi lesz a konklúzió, és rég volt, hogy egy könyvnek sikerült ennyire meglepnie. Az utolsó fejezetek méltón zárják a kalandos a kalandos történetet, anélkül, hogy érzelgőssé vált volna a befejezés. A második könyvével Banková elérte, hogy ha legközelebb cseh írókól beszélünk, akkor Kafka és Kundera neve mellett, ő is eszünkbe jusson.

Csibra-Kaizler Tamara

Ez is érdekelhet

Diana hercegnő élete legszexibb ruhájában leckéztette meg Károly herceget, miután az bejelentette hűtlenségét

Diana hercegnő élete legszexibb ruhájában leckéztette meg Károly herceget, miután az bejelentette hűtlenségét

GLAMOUR Horoszkóp

Ez a 3 csillagjegy a legkevésbé alkalmas a hűségre egy párkapcsolatban

Ez a 3 csillagjegy a legkevésbé alkalmas a hűségre egy párkapcsolatban

Sztárhírek

Nagykorú lett Norvégia trónörököse, nézd, milyen gyönyörű a hercegnő

Nagykorú lett Norvégia trónörököse, nézd, milyen gyönyörű a hercegnő