Nők, akik megváltoztatják a világot - Alexandria Ocasio-Cortez

2021.március.8.

Egy nő és két férfi találkozik a munkahelyük lépcsőjén. Vitába keverednek egymással, a nő egy korábbi kijelentése kapcsán - így kezdődött az idei nyár egyik legtanulságosabb botránya.

Nők, akik megváltoztatják a világot - Alexandria Ocasio-Cortez
Fotó: Getty Images

A folytatás: a két férfi többek közt undorítónak és eszementnek titulálja a szóváltás során a nőt, végül a vita azzal zárul, hogy egyikük szó szerint kibaszott kurvának nevezi. Hogy erről az egyébként valószínűleg mindennapos vitastílusról, amelyben férfiak nőket a véleményük miatt személyeskedéssel nyomnak el, egyáltalán értesültünk, az annak köszönhető, hogy az esetnek egy újságíró is tanúja volt, aki hajlandó volt a nyilvánosság előtt is igazolni az elhangzottakat. Ráadásul nem akárki volt a szóváltásba keveredő nő, és két férfi „partnere” sem. Épp ezért mutat túl az eset önmagán, reményt adva elnyomott nők tömegeinek, és új lendületet adva az utóbbi időben kissé kifúló nőmozgalmaknak.

De ki az az AOC?

Érdemes visszamenni az időben, hogy átfogóbb képet kapjunk a történtekről: Alexandria Ocasio-Cortez amerikai demokrata párti politikus, 2019 óta New York 14. körzetének kongresszusi képviselője. A közösségi médiában AOC emlegetett politikus az egyetem elvégzése után dolgozott pincérnőként is, és részt vett 2016-ban a demokrata Bernie Sanders elnökjelölti kampányában. Csekély politikai tapasztalatából kiindulva nagy merészség kellett ahhoz, hogy 2018-ban elinduljon a demokrata előválasztáson, ráadásul a párt egyik elitpolitikusát, a körzetében tíz ciklus óta veretlen Joe Crowleyt hívta ki. Első kampányvideója így kezdődött: „Az olyan nők, mint én, nem szoktak választásokon elindulni.” Ehhez képest AOC közösségi finanszírozású kampánya hatalmas siker lett, és 2019-ben mindössze 29 évesen minden idők legfiatalabb nőjeként választották képviselőnek az Egyesült Államok kongresszusába.

Alexandria Ocasio-Cortez a kampány során végig nyíltan kommunikált céljairól (még akkor is, ha azok nem feltétlenül tűntek népszerűnek), és mindezek mellett képes és hajlandó is beleállni a konfliktusokba, nem tűri el, hogy személyében megalázzák. Ezzel pedig már önmagában is rengeteget tesz azért, hogy nők millióinak adjon új hitet: hiába tűnik a politika világa a mai napig „férfias sportnak”, a nőknek éppúgy joguk van hallatni a hangjukat és érvényesíteni az érdekeiket. Ocasio-Cortez persze látványos támadások kereszttüzébe került, amint bekerült a politika élvonalába.

Rasszista, nőellenes támadások kereszttüzében

Megválasztása után AOC több más demokrata politikusnővel együtt élesen kritizálta a Trump-adminisztrációt, többek közt azért, mert az Egyesült Államok déli határán felállított, bevándorlókat befogadó táborokban hatalmas a zsúfoltság, és embertelen körülmények uralkodnak. A Twitteren Donald Trump közölte, hogy a renitens demokrata képviselőnők – Alexandria Ocasio-Cortez, Ayanna Pressley, Ilhan Omar, és Rashida Tlaib – jobban tennék, ha "visszamennének oda, ahonnan jöttek", és először ott tennének rendet, mielőtt „a Föld legerősebb nemzetét” kritizálják. A kijelentés nyilvánvaló szexizmusa mellett azért volt felháborító, mert a négy politikus közül egyedül Omar nem született az Egyesült Államokban. Trump kijelentése miatt példátlan módon az amerikai képviselőház határozatban minősítette rasszistának az elnököt (regnáló vezetővel kapcsolatban ilyen még soha nem történt). Ekkorra azonban megszaporodtak a hasonló támadások a demokrata képviselőnő ellen: Trump tweetje után például egy szatirikus lapban megjelent egy álhír szerint AOC arról „beszélt”, hogy az amerikai katonákat túlfizetik. A nyilvánvaló hülyeségre egy louisianai rendőrtiszt úgy reagált: a politikusnőnek „golyó kéne”, amit egy másik rendőrtiszt belájkolt. Mindkettőjüket kirúgták egyébként, de az eset jól mutatja, milyen indulatokat képes generálni egy-egy lejáratókampány. A konzervatív média amúgy is előszeretettel támadja Ocasio-Cortezt például az öltözködése miatt.

Én is valakinek a lánya vagyok

Alexandira Ocasio-Cortez tehát épp a munkahelyére tart, amikor a Capitolium lépcsőjén összefut a floridai republikánus Ted Yohóval és egy texasi társával, Roger Williamsszel. Szóváltásba keverednek, minek apropója, hogy AOC nem sokkal korábban arról beszélt, véleménye szerint összefüggés van a szegénység és a bűnözés között. A vita végén Yoho elmormogja sommás véleményét: „Kibaszott kurva”. Miután az esetet a The Hill újságírója is hallotta, és be is számolt róla, Yoho hivatala előbb tagadta, hogy az obszcén minősítés elhangzott volna. Két nappal később felszólalt a képviselőházban, ahol nem mondta ki Ocasio-Cortez nevét, de sajnálatát fejezte ki a szóváltás miatt, igaz továbbra is tagadta, hogy kimondta volna a neki tulajdonított szavakat. Hozzátette: 45 éve házas, két lánya van, ezért odafigyel arra, hogy beszél. Na, ezt nem kellett volna.

Yoho kijelentéseire reagálva Alexandria Ocasio-Cortez újabb, falakat ledöntő beszédet mondott. Álláspontja szerint a floridai politikus szavai nem kizárólag neki szóltak, hanem minden képviselőnőnek, sőt, minden amerikai nőnek, hiszen életük során mind tapasztaltak már ilyen megnyilvánulásokat. AOC hozzátette: nem Yoho szavai fájtak neki, hisz a munkásosztályból jön, dolgozott már étteremben, utazott a metrón, sétált már az utcán, és találkozott már férfiakkal, akik hasonló szavakkal zaklatták – vagyis ez a fajta nyelv nem újdonság számára. „És éppen ez a probléma” – fogalmazott. Yoho nem volt egyedül az incidens idején, ott állt mellette politikustársa, ez megmutatja, hogy egy egész kultúráról van szó, ami elfogadja a nők elleni erőszakot, ami a férfiakat támogatja a nőkkel szemben. A képviselőnő jelezte, hogy mivel ebben semmi új nincs, ő már túllépett volna rajta, ha Yoho nem a családja mögé bújva kezdi mentegetni magát. „Én is valakinek a lánya vagyok. Szerencsére apám már nem láthatja, hogy Yoho úr hogyan bánt a lányával, de az anyámnak látnia kellett a tévében, hogy Yoho úr tiszteletlenül bánik velem a képviselőházban. Meg kell mutatnom a szüleimnek, hogy a lányuk vagyok, akit nem úgy neveltek fel, hogy eltűrje a zaklatást férfiaktól.” Ráadásul azzal – folytatta Ocasio-Cortez –, hogy mindezt a republikánus politikus a sajtó egy képviselője előtt tette, felhatalmazást is ad minden férfinek, hogy ugyanígy viselkedjenek a nőkkel szemben, akár az ő feleségével, lányaival, közösségének nőtagjaival is. Hozzátette: nem hiszi, hogy egy férfit az tenne tisztességessé, hogy lányai vannak vagy felesége, hanem az, ha tisztelettel bánik a többi emberrel. És ha egy tisztességes férfi elront valamit, ami bárkivel megeshet, akkor nem mentegeti magát, nem szavazatokat akar szerezni, hanem bocsánatot kér, és elismeri a kárt, amit okozott.

Ocasio-Cortez végül azt mondta, hálás Yohónak, hogy a nyilvánosság elé tárt egy olyan problémát, ami nap mint nap megtörténik, mégsem beszélnek róla: hogy családos, nagy hatalmú férfiak lealacsonyítóan beszélnek nőtársaikkal. A republikánus Kevin McCarthy szerint Ocasio-Corteznek el kellett volna fogadnia a bocsánatkérést, mert „Amerikában ez a szokás”, és nem az, hogy valaki azt méricskélje, mennyire volt őszinte egy ilyen bocsánatkérés. És akkor itt jegyezzük is meg: egy bocsánatkérést soha nem kötelező elfogadni, az mindig a zaklatott nő joga, hogy eldöntse, hajlandó-e ezt a feloldozó gesztust megadni annak, aki zaklatta, erre senki és semmi nem kényszerítheti őt. De ahogy arra Ocasio-Cortez is rámutatott: valóban a mai napig él a férfiakban az a nézet, hogy ha hibáznak, akkor azt elég odavetniük néhány mondatot, és a nőknek meg kell bocsájtaniuk nekik.

Nem kell.

Ocasio-Cortez beszéde, és az akörül kibontakozó vita ismét a figyelem középpontjába emelte a nők elnyomásának kérdését. Mert ahogy arra ez az eset is rámutat: függetlenül attól, hogy valaki pincérnő vagy politikus, bármikor érheti hasonló inzultus. De ne legyenek kétségeink: messze vagyunk még attól, hogy ilyesmi ne történhessen meg büntetlenül.

Alexandria Ocasio-Cortez továbbra is a Demokrata Párt egyik legfontosabb politikusa, és New York 14. körzetének kongresszusi képviselője.

Diószegi-Horváth Nóra

Ez a cikk eredetileg a GLAMOUR magazin 2020. novemberi számában jelent meg.

Ez is érdekelhet

Ördögtől való játékszer, vagy a szerelem megmentője? Mit gondoljunk a nyitott kapcsolatokról?

Ördögtől való játékszer, vagy a szerelem megmentője? Mit gondoljunk a nyitott kapcsolatokról?

GLAMOUR Mami

Belső hangjaink: Gondolatok szülésről, traumáról

Belső hangjaink: Gondolatok szülésről, traumáról

G-Szex

7 dolog, amitől sokkal intimebb lesz a szex

7 dolog, amitől sokkal intimebb lesz a szex