Out filmkritika! Kérlek, mondjátok, hogy a világ nem ilyen sötét!

Mindig büszkeséggel tölti el az embert, ha azt hallja, hogy egy magyar film is képviselteti magát valamilyen rangos nemzetközi filmfesztiválon.
A felvidéki Kristóf György Out című drámája a Cannes-i Nemzetközi Filmfesztiválon debütált az Un Certain Regard versenyszekciójában.

Out
Fotó: vertigo media

A vegyes vélemények ellenére mi adtunk egy esélyt a filmnek és megnéztük reggel a Puskin moziban.
Elöljáróban jó tanácsként annyit elmondanánk, ha rossz kedved van, ne nézd meg, mert attól nem lesz jobb. Sőt!
A történet már az előzetesekből is kiderül. Egy ötvenes éveiben élő férfi váratlanul elveszti a munkáját, ezért kényszer ráviszi, hogy külföldön próbáljon szerencsét. Természetesen átverik, se munka, se pénz, se család, a tenger sem szép közelről, hideg van, és az emberek is furcsák. Ennyi a sztori.

Out
Out
Fotó: vertigo media

Igen, az alaptörténet nagyon realisztikus. Rengeteg esetben kényszerül a családfenntartó ilyen helyzetbe, azonban a valóságban ne legyünk már ilyen negatívak, nem minden olyan szörnyű, mint a filmben.
Kifejezetten megviselt, hogy egész végig egyetlen egy jó dolog sem történt. Semmi. Amikor szegény, szerencsétlen embert átverték, munka nélkül marad, a családját nem érdekli, hogy él, vagy hal, ott külföldön, összeismerkedik egy nővel, aki egy preparált nyulat hord a táskájában, majd az orosz elmebeteg is elgyepálja, akkor azért várna az ember egy csepp pozitív történést. Nem, nincs. Főhősünk gondolatairól sem tudunk meg túl sokat, csupán annyi biztos, hogy halat akar fogni. Ezzel valószínűleg a történet készítői arra akartak utalni, hogy mindent megtesz, hogy érvényesülni tudjon.

Out
Out
Fotó: vertigo media

A helyzet iróniája, hogy a korrupt rendszert leküzdve, miután az átverés sorozatot követően végre sikerül munkát szereznie, azt azért nem sikerül megtartania, mert lerészegedik egy bárban, ahol pucér pasikkal iszik. A főnöke mivel gyűlöli a külföldieket, ezért megragadja az alkalmat, hogy kirúgja.
Értjük mi a helyzetet. Sokan külföldön kényszerülnek munkát vállalni, volt, akit átvertek, korrupt a világ, a távolság kihat az emberi kapcsolatokra. De könyörgöm! A világ nem ilyen sötét, ha az ember az eszére nem pedig az ösztöneire hallgat egy számára ismeretlen országban.

Out
Out
Fotó: vertigo media

Elfogadjuk a történetet, értjük a tanulságot, de felesleges lenne általánosítani és azt gondolni, hogy mindenki így jár, aki szerencsét próbál. A filmet ennek ellenére érdemes megnézni, hiszen zseniális ahogy bemutatja az egyszerű emberi kapcsolatokat és a képi ábrázolásmód is figyelemre méltó.

A film előzetesét itt nézheted meg:

Ez is érdekelhet

Kreatív ötleted támadt? Így védd meg a szellemi tulajdonodat

Kreatív ötleted támadt? Így védd meg a szellemi tulajdonodat

GLAMOUR Horoszkóp

Napi horoszkóp: Ma belekeveredhetsz valami kínos ügybe - november 29.

Napi horoszkóp: Ma belekeveredhetsz valami kínos ügybe - november 29.

GLAMOUR Horoszkóp

Heti horoszkóp - Nagy lesz a hajtás ezen a héten - november 29. - december 5.

Heti horoszkóp - Nagy lesz a hajtás ezen a héten - november 29. - december 5.