Két magyar nő találmánya vethet véget a műanyagok uralmának: Poliloop, a műanyaglebontó baktériumkoktél

2021.július.18.

A világban keletkező műanyaghulladéknak csupán 4-5 százalékát lehet újrahasznosítani, azt is csak drága eljárásokkal, míg a maradék a természetben vagy szemétégetőben végzi. Biológiai lebontásra senki nem volt eddig képes, mígnem másfél évvel ezelőtt két magyar hölgy, Liz és Lévay Krisztina olyan baktériumkoktélt állított elő, mely a főleg élelmiszeriparban felhasznált, gyorsan keletkező csomagolási műanyagok mindegyikét képes lebontani hat-nyolc hét alatt.

Két magyar nő találmánya vethet véget a műanyagok uralmának: Poliloop, a műanyaglebontó baktériumkoktél
Fotó: Getty Images

A két hölgy a Poliloop nevű startup társalapítója, és még biomérnöki, illetve vegyészmérnöki mesterképzés során ismerkedtek meg egymással. Hétvégente és szabadidőben – saját forrásaiból – olyan laboratóriumi kutatásokat folytattak, amiben arra kerestek választ, hogy miként őrizhetnék meg a természetet.

Lévay Krisztivel két évvel ezelőtt tettük le a Poliloop alapköveit. A cél az volt, hogy ne csak tudományos értékre törekedjünk, hanem használható dolgot alkossunk. Elkezdtünk kísérletezni, hogy olyan mikrobákat fejlesszünk ki, amelyek képesek teljes mértékben eltüntetni a föld színéről a kőolaj alapú műanyagot. Miután születtek komolyabb eredményeink, úgy döntöttünk, hogy ebből már céget is lehetne alapítani – ekkor csatlakozott hozzánk Antal Gábor, aki az operatív feladatokat viszi a beszerzéstől a back office-ig”– avat be Madaras Liz.

Számos műanyagtípust képes elpusztítani

„Ezt az egészet úgy kell elképzelni, mint a komposztálást, vagyis ahogyan a természetben is lebomlik a banánhéj, vagy tavaszra eltűnnek az ősszel lehullott falevelek. Mikrobiális bontás zajlik: a Poliloopban lévő baktériumok a polimerlánc szénatomjait energiaforrásként, azaz saját anyagcsere-folyamataik fenntartására használják fel. A folyamat végére a műanyagok újra természetazonos anyaggá válnak, hisz a lebontással szerves iszapot, komposztot kapunk, melyet mezőgazdasági célra is fel lehet használni talajjavítóként. Eljárásunk minden előzetes kémiai kezelés, feldolgozás és komolyabb tisztítás nélkül képes eltüntetni a műanyagot, ráadásul nem szabadul fel semmilyen káros anyag a folyamat során” – magyarázza Liz.

Ez az eljárás nem csak PET-palackokat, de más, főleg élelmiszeripari csomagolásokat is képes elpusztítani. A poliloop elnevezés egyébként a polimer és a loop (magyarul: hurok, hurkol) szavak kombinációjából jött létre. A műanyagok mesterségesen előállított vagy átalakított polimerek, a loop összetevővel pedig arra utalunk, hogy a lebontásnak köszönhetően a hulladékot újra beillesztjük az ökológiai körforgásba

Biomérnökből ügyvezető

Liznek és Krisztinának az üzleti világba is bele kellett kóstolnia, hiszen a találmányt piacra is szerették volna dobni. Jelentkeztek egy nemzetközi akcelerációs programba mely segített, hogy piacképessé és gazdaságilag életképes fejlesszék a cégünket. „Így lettem biomérnökből ügyvezető” – mondja Liz, s elárulja, hogy bár eddig még nemigen fektettek hangsúlyt külföldi marketingre, megbeszéléseink nyolcvan százaléka mégis külföldi érdeklődőkkel történik.

A céget a Vespucci Partners és a Techstars karolta fel – a magyar tudományos kutatómunkát és kísérletezést támogatják.

Liz és csapata szeretné, ha technológiájuk világszinten elterjedne, hiszen a műanyag nem csupán hazánk problémája. „Szeretnénk iparilag alkalmazható technológiával rendelkezni, amely tényleg képes annyi műanyagot feldolgozni, hogy általa globálisan is sikeresen lépjünk fel műanyagválsággal szemben” – mondja az ötletgazda.

Jónás Ágnes

Ez is érdekelhet

Horoszkóp: Ezek a csillagjegyek tökéletes párt alkotnak egymással

Horoszkóp: Ezek a csillagjegyek tökéletes párt alkotnak egymással

Sztárhírek

8 sztár, aki szembenézett a szülés utáni depresszióval

8 sztár, aki szembenézett a szülés utáni depresszióval

Sztárhírek

Reese Witherspoon otthona egy álom, lesd el ezeket az apró lakberendezési trükköket tőle

Reese Witherspoon otthona egy álom, lesd el ezeket az apró lakberendezési trükköket tőle