Programajánló a Budai Vár körül: rejtett kis ékszerdoboz a város szívében

2021.június.3.

Cseresznyefa virágzás, hűs árnyékot biztosító, mesébe illő ódon fák, cizellált épületegyüttesek, izgalmas történelem, juhtúrós pogácsa és rengeteg látnivaló. Ezekkel a szavakkal tudnám élethűen jellemezni az egyik legcsodásabb budapesti helyszínt, a Budai Várat és egyedi környezetét.

Programajánló a Budai Vár körül: rejtett kis ékszerdoboz a város szívében
Fotó: Shutterstock

Te is érezted már úgy hétvégente, hogy csak téblábolsz a lakásban, mert nem tudod milyen programmal rukkolj elő? Családi hétvége netán baráti találkozó? Inkább Budapesten kalandoznátok, de már annyi helyet bejártatok, hogy tanácstalan vagy, hová menjetek? Ne töprengj sokat, az alábbi program ajánló garantáltan leveszi majd a többieket a lábukról és természetesen Téged is! Amennyiben elismerő szavakra, őszinte mosolyokra és nem mindennapi élmények után ácsingózol, most ezüst tálcán kaphatod meg. Két szó csupán a titok nyitja: Budai vár!

Egy hely, ahol szinte megáll az idő: Koller Galéria és tömény romantika

A Budai Várban lévő első számú kötelező desztináció, amelyet mindenképpen keressetek fel, ha ezen a környéken barangoltok: a Koller Galéria. A Mátyás Templomtól 2 perc sétára található ez a remekbe szabott kis "babaház", telis-tele izgalommal, élettel és kimondatlan történetekkel. A Táncsics Mihály utca 5. szám alatt található galéria még a vírus tombolása alatt is tárt karokkal fogadta az erre látogató turistákat és az érdeklődőket is, hiszen főként festmények és különböző művek eladására specializálódott üzletként funkcionál, így nem kellett bezárnia. Galériaként pedig örömmel lát minden művészetre érzékeny embert, illetve főként azokat, akik egy csepp megnyugvást szeretnének magukba szippantani a nagy rohanás közben.

A régi korokat idéző, borostyánnal sűrűn felfuttatott kis épület már első ránézésre a szívünkbe lopja magát. Visszavonhatatlanul beférkőzik a gondolatainkba és izgatott várakozással tölt el, miközben csak annyit kérdezünk: "Vajon milyen lehet belülről a galéria?" A kérdés pedig nem is marad megválaszolatlanul, hiszen teljesen díjmentesen látogatható. Egy csöngetés után nyílik is az ajtó és feltárul a régi korok szelleme.

A házba lépve hatalmas előcsarnok fogad, érdekes, meghökkentő és abszolút váratlan művekkel. Marilyn Monroe-t ábrázoló hatalmas mozaik kép csábítja a divat szerelmeseit, különböző anyagok extravagáns találkozása fedi fel a titkait és vörös, néhol pedig sötét tónusú, izgalmas festmények emlékeztetnek az élet múlandóságára. Beljebb haladva hosszú lépcsősorokat fedezhetünk fel, melyeket követve misztikus kalandokban lehet részünk. Ráadásként Amerigo Toth, a híres művész emlékszobájába is betekintést nyerhetünk, ha felmerészkedünk a padlásig. Érdekes életrajzi információk, porlepte könyvek és megannyi emlék jön szembe velünk minden egyes alkalommal, az eddigi látogatásaink számától függetlenül.

Az ablakon kitekintve káprázatos dunai panorámában lehet részünk. Ha pedig messzebb tekintünk a távolban, felfedezhetjük Budapest főbb látványosságait is. Amikor már jólesően kifáradt a szemünk a nagy felfedezésektől, óvatosan ereszkedjünk le a néhol halkan megreccsenő lépcsőfokokon. Akár egy régi kosztümös filmben a titokzatos kisasszonyok és úriemberek, hasonlóan érezhetjük magunkat mi is ebben a miniatűr galériában való kalandozásunk során.

Leérve az előcsarnokba egy apró ajtót kinyitva a nyugalom oázisa tárul fel, ha fogékonyak vagyunk a természetes szépségre. A galéria legszebb része egy gyönyörű kert, benne megdöbbentő és mégis békét sugárzó szobrokkal, kicsi székekkel és középen egy romantikus hangulatot sugárzó csobogóval. Bármeddig elidőzhetünk itt, nincs időkorlát sem rohanás. Egy kert, ahol végre igazán nyugodtnak érezhetjük magunkat, kötelezettségektől és problémáktól mentesen. Számomra a Koller Galéria egy olyan hely, ahová bármikor menekülhetünk, ha feltöltődésre vagy éppen csendes elmélkedésre vágyunk. Olyan tér ez, ahol az idő megáll, mi pedig bátran szembenézhetünk bármivel, ami a szívünket nyomja!

Cukrosan édes csábítás a Ruszwurm Cukrászdában

A nagy elmélkedésektől vagy a sok sétától gyakran megéhezünk, ilyenkor pedig az az általános szokás, hogy fejvesztve rohanunk a Google maps-en pirosan villogó, legközelebbi cukrászdába vagy kis kávézóba bekapni valamit, ami átmenetileg enyhíti az éhség érzetünket.

Sokszor meggondolatlanul vetjük bele magunkat a sütemények vásárlásába, pedig, ha édes bűnözésről van szó -amely lássuk be ritka pillanat mindannyiunk életében- megéri adni a minőségre! Amennyiben a Budai Várban tett kis kirándulásotok alatt feldobnád magad egy kis cukor dózissal, mindenképpen látogass el a Ruszwurm Cukrászdába, a mennyei sütemények fellegvárába!

Korrekt árak mellett kóstolhatod meg az év tortáját, nassolhatsz pár forró, juhtúrós vagy sajtos pogácsát, ha pedig úgy tartja kedved, kiülhetsz a teraszukra is egy baráti csevejre. Azt már meg sem merem említeni, hogy mindeközben a lábaid előtt hever a Mátyás templom és a Halászbástya. Ugye jól látom, hogy már el is kezdtél felöltözni, nehogy lekésd a nyitást?

Cseresznyefa virágzás a Tóth Árpád sétány ölelésében

Valószínűtlenül pink, már-már vattacukros álomra hasonlító cseresznyefa virágzásnak lehetünk tanúi minden évben, ha április végén-május elején ellátogatunk a Tóth Árpád sétányra. Isteni tavasz illat, lélegzetelállító képek és extra vidámság vár a Budai Vár egyik legkedveltebb helyszínén. Akár a méhek az édes mézre, úgy lepték el idén tavasszal is a turisták a Tóth Árpád sétány halvány pinkbe boruló, dús virágú kis utcáját.

Évszaktól függetlenül ideális egy hosszú sétára, baráti piknikezésre vagy akár az első randi helyszínének. A döntés csakis rajtad áll, a cseresznyefa mindig megvár! Egy valami biztos: ezzel a sétánnyal sosem lőhetsz mellé.

Creepy élmények Drakulával: A Budavári Labirintus sikolyai

Figyelem! A vámpír és Drakula fanoknak kihagyhatatlan program lehetőség következik. A Budavári Labirintus sötéten izgalmas, heves szívdobogást és valódi sejtelmekkel átszőtt titkokat ígér a misztikumok világára fogékonyaknak. Amennyiben Te is élsz-halsz az erdélyi herceg legendájáért és már az összes Netflixes sorozatot, illetve filmet kimaxoltad, itt a lehetőség, hogy élőben átéld a rettegést és a történelmet!

Hagyd, hogy megérintsen Drakula rejtélye, bolyongj a labirintus félhomályba vesző, kacskaringós folyosóin és közben ne ijedj meg, ha szembe találkozol saját magaddal. Ez a hely ugyanis tökéletes lehetőség, hogy felfedezzük és feszegessük a saját határainkat, miközben egy teljesen új énünkkel nézünk szembe.

A kedvenc részem a Budavári Labirintusban a sötétség folyosója, ahol az elágazás előtt egy tábla figyelmezteti a belépőt a "játékszabályokra". Tilos a mobiltelefon használata és minden egyéb világításé is, ugyanis így lehet csakis teljes az élmény! A folyosóra belépve vak sötét fogadja a merész vállalkozót, az egyetlen segítség pedig egy cérna, amelyet követve kijuthatunk a baljós útvesztőből. Saját tapasztalat, hogy ennél a résznél nincsen semmilyen félelmetes effekt vagy riogatás, mégis halálra izguljuk magunkat a kijutás teljes hossza alatt. Van valami vészjósló és meghökkentő előérzet, amely azonnal elfogja az itt bolyongót, hogy sokszor a telefonjáért nyúl megnyutatásképp. Ez a kis próba tökéletes arra, hogy megmérettessük magunkat egy számunkra ismeretlen, kihívást jelentő terepen.

Extra tipp: Harmadik vagy negyedik randira nem is lehetne elképzelni ennél kitűnőbb programot. A sötétben tapogatózás és a félelem még a legszégyenlősebb kisfiúból is garantáltan előhozza a védelmező férfit. Nekünk pedig erre van szükségünk, nem igaz?

Válasszunk bátran a fenti programok közül, éljünk meg vidámsággal minden egyes napot és közben ne felejtsük el, hogy az a legfontosabb, hogy jól érezzük magunkat!

Tollas Tímea

Ez is érdekelhet

Elstartolt a cannes-i filmfesztivál, Eva Longoria máris levett mindenkit a lábáról megjelenésével

Elstartolt a cannes-i filmfesztivál, Eva Longoria máris levett mindenkit a lábáról megjelenésével

Divathírek

Vélemény: Jogosan viselhette Kim Kardashian Marilyn Monroe ruháját a Met gálán?

Vélemény: Jogosan viselhette Kim Kardashian Marilyn Monroe ruháját a Met gálán?

G-Életstílus

Szerelemféltés, avagy így romanticizálja az erőszakot a kultúránk

Szerelemféltés, avagy így romanticizálja az erőszakot a kultúránk