Vadító hírességektől a szobanövényekig – avagy hogyan idomul a rajongásunk

2022.június.6.

Teljesen természetes, hogy tinédzserkorban a szoba színe alig beazonosítható az egymást érő poszterektől a falon. Tornyosuló merch termékek, azonos érdeklődésű fanklubok, megválaszolatlan szerelmeslevelek… mind átestünk ezen az időszakon. De mi történik a rajongással később, amikor már kiöregszünk belőle?

Betudjuk ezt a pszichológiai jelenséget a fiatalkorunk egyik kötelező elemének anélkül, hogy belegondolnánk, milyen fontos szerepe van a személyiségfejlődésünkben. Rajongásunk tárgya, legyen az egy dögös színész, bohém énekes vagy akár az időjós a tévében, valójában tükröt tart elénk kibontakozó ízlésünkről.

Amikor még csak ismerkedünk a világgal, de leginkább saját magunkkal könnyebb másokat nézni, utánozni és szeretni, ebből a kalandból pedig tovább visszük bevált részecskéket. Edward Cullen, Anakin Skywalker vagy Zac Efron képesek voltak a puszta kétdimenziós jelenlétükkel feltolni a pulzusomat. Ekkor még nem igazán értettem, hogy mit súgnak nekem ezek a kedves karakterek, de aztán szépen kezdett lecsupaszodni az ízlésem először csak a fiúk terén. Természetesen azóta sem hívott el egyik sem randizni, de azt hiszem mostanra erről már le tudok mondani.

A felnőttek nem rajonganak?

De igen, csak már nem egészen így hívjuk és a pasikon túl is érnek ingerek. Többnyire mindenkit elér az a fordulópont, amikor a valóság izgalmasabb lesz a képzelt világunknál. Egyébként én a mai napig sokat ábrándozom, de a barátnőim mindig mondják, hogy speciális eset vagyok maradandó tini vonásokkal. Nem bánom. Szerintem aki képes egészségesen megőrizni ezt a tulajdonságát a felnőtt éveire, színesebben tudja megélni az élményeit.

A rajongásunk éppúgy érik, ahogyan mi. Csak most már kevésbé szexi vámpírokért lángolunk – bár mi rossz van abban, ha egy film erejéig legeltetjük a szemünket? – hanem a tökéletes almáspite receptért, egy dizájnos lakáskiegészítőért, politikai műsorokért vagy a hobbinkért. Az is rajongás, amikor minden reggel hatkor elindulsz futni, ahogyan az is, hogy nem tudsz zuhanyozni anélkül, hogy ne szólna a háttérben a kedvenc beszélgetős műsorod. De éppenséggel miért ne rajonghatnánk egymásért? A mederben tartott, tudatos rajongás például egy párkapcsolatban remek üzemanyagként szolgálhat a lustább időszakokhoz.

Találd meg, amiért te is odavagy

Ne azért, mert ez a trend és akkor végre tudsz valamit posztolni, hanem hogy teljesebb életet élhess. A tinédzserek ilyen szempontból sokkal bátrabbak, hogy nyíltan mernek szeretni valamit, amit nem is ismernek. Mi felnőttek pedig megtehetnénk, hogy fejest ugrunk bármilyen újdonságba, mégis sokszor a jól bevált mellett voksolunk, és még azt is csak félig csináljuk. Elő a gyermeki lelkesedéssel és irány felfedezni! A személyiségünk is akkor kerekedik, ha folyamatosan kap új ingereket, ne sajnáljuk hát magunktól!

Ha többet hallanál a témában, akkor nézz bele a Púdermentes ezzel kapcsolatos adásába:

Havasi Virág

Ez is érdekelhet

Egy olyan világban, ahol leducizzák Emilia Clarkot, bele sem akarok gondolni, hogyan látnak engem

Egy olyan világban, ahol leducizzák Emilia Clarkot, bele sem akarok gondolni, hogyan látnak engem

Monitor

20 sztár, akikről el is felejtetted, hogy szerepelnek a Jóbarátokban

20 sztár, akikről el is felejtetted, hogy szerepelnek a Jóbarátokban

Szépséghírek

Így néz ki Jennifer Lopez smink nélkül: bemutatta a reggeli bőrápolási rutinját

Így néz ki Jennifer Lopez smink nélkül: bemutatta a reggeli bőrápolási rutinját