Te is megtapasztaltad már a zene titkos hatását magadon?

Mind tomboltunk már otthon a tükör előtt kedvenc számainkra, bőgtünk a szakítós dalokon, sikítófrászt kaptunk a dallamtapadástól és bólogattunk refrénekre, hogy ez tutira nekünk íródott…

A zene a legnagyobb hatással bíró művészeti forma, ami szinte mindenkit elér. Többezer éve jelen van és még mindig meg tud újulni, hogy mi a buszmegállóig se tudjunk nélküle jó szívvel elmenni. Jó hallgatni és jó csinálni is. Ám van a zenének néhány egészen különleges hatása is.

Hasonlóan vágyunk rá, mint az ételre

A zene hatására az agy dopamint termel, ami elengedhetetlen hormon az eufória érzéséhez, így olyan élvezetekhez köthető, mint például az evés vagy akár a szex. Egy tanulmány azt is kimutatta, hogy a zene utáni vágyakozás szinte ugyanolyan, mint amikor megkívánunk egy ételt és sóvárgunk utána. Megvan az érzés, amikor alig várod, hogy az aktuális kedvenc dalodat végre elindítsd? Próbáld ki az élményt egy mogyoróvajas gofrival megspékelve és nézzük meg mi történik!

A zene beindítja az elakadt kreativitásod

Holland kutatók bizonyították, hogy a zene ritmusa megtáncoltatja a gondolataidat és ezáltal az ötleteid is mozgásba lendülnek. Amikor legközelebb ihlettelenség gyötör, és már nem számolod hány perce meredsz a monitorra, tegyél be egy pörgős számot és engedd, hogy áramoljanak a friss gondolatok.

Láttad már a zene színét?

Érdekes feltevés, tekintve hogy a zenét nem nagyon lehet látni, de az agyunk mégis párosít hozzá árnyalatokat. Demográfiailag és kultúra alapján is vannak párhuzamok, hogy embercsoportok milyennek látják a zeneszót, de a személyiségedről és az időszerű hangulatodról is sokat elárul, hogy éppen milyen tónus lebeg a hatására a lelki szemeid előtt. Figyeld meg legközelebb, hogy a kedvenc dalod milyen érzelmi töltettel bír, és ezt milyen színnek képzeled!

Én még soha nem voltam igazán szerelmes – Párkapcsolati "sohasemek"

Segít az időutazásban

A demenciában és az Alzheimer-kórban szenvedőknek is látványos javulást idézhet elő a zenehallgatás, de akár magadon is megtapasztalhatod az emlékezet-felfrissítő hatását. Biztosan van olyan dal az életedben, ami egy fontos momentumhoz köthető, és bármikor, amikor felcsendül, újra és újra átéled egykori jelentését. A legtöbben ezért ragaszkodnak dalokhoz, amit akár milliószor is képesek lejátszani anélkül, hogy megunnák.

Fizikailag is hatással van rád

Köztudott, hogy a szívdobogást és a légzést is befolyásolhatja a ritmus, ezért például lehiggadni és felélénkülni is tudunk kedvenc szerzeményeinkre, de például az izomban lévő görcsösséget és a krónikus fejfájást vagy migrént is enyhíti a megfelelő muzsika.

A zene szeretetéről, műveléséről és élvezetéről is beszélgetett a Púdermentes duó Vavra Bencével:

Ez is érdekelhet

Csodás tavaszi rózsaszín körmök, ha egy klasszikust felvirágoztatnál

Csodás tavaszi rózsaszín körmök, ha egy klasszikust felvirágoztatnál

Tedd & Ne tedd

Katalin hercegné újrahasznosított kabátban kezdi új életét

Katalin hercegné újrahasznosított kabátban kezdi új életét

Monitor

Marilyn Monroe ritkán látott utolsó fotói

Marilyn Monroe ritkán látott utolsó fotói