Lábas Viki és Liu Shaolin Sándor is zsűrizik a visszatérő Red Bull Röpnapon

Megosztás Küldés Messengeren Pinterest

Egy évtizednyi várakozás után idén nyáron végre visszatér a Red Bull Röpnap, ahol szellemes mérnökök és vakmerő pilóták válthatják valóra az álmukat, hogy repüljenek.

Egy évtizednyi várakozás után végre visszatér a Red Bull Röpnap
Egy évtizednyi várakozás után végre visszatér a Red Bull Röpnap

Az esemény versenyzői házi készítésű, kézműves repülőgépeikkel mutathatják meg, milyen „messzire” képesek elszállni. 2022. június 26-án a BudaPart – Kopaszi-gáton Liu Shaolin Sándor és Lábas Viki mellett Papp Szabi, Kajdi Csaba és Henry Kettner is értékelni fogja a produkciókat. Az esemény házigazdája Istenes Bence lesz, fellép a Valmar, ráadásul hét év kihagyás után újra Budapest felett tart bemutatót a műrepülő legenda, Besenyei Péter.

A parádés rendezvény sajátossága, hogy a döntőbe bejutott versenyzők saját gyártású repülőgépmodelljeiket mutathatják meg széles publikum előtt, hogy aztán egy állványról elrugaszkodva a levegőbe repíthessék azokat, bebizonyítva, hogy az őrületes kreativitás valóban képes szárnyakat adni. Hát még a fődíj: 3 millió forint üti a markát ugyanis a dobogó tetején álló csapatnak, míg a második helyezett 1,5 millióval, a bronzérmes pedig 750 ezer forinttal lesz gazdagabb.

Liu Shaolin Sándor olimpiai bajnok rövidpályás gyorskorcsolyázóval és Lábas Vikivel, a Margaret Island énekesnőjével a zsűriben betöltött pozíciójuk kapcsán beszélgettünk.

Ez új terep mindkettőtök számára. Mit szóltatok, amikor felkérést kaptatok a Red Bull Röpnap zsűrijébe, hogy érzitek magatokat ebben a pozícióban?

LSS: Jól, örülök, hogy végre újra találkozhatok Vikivel. Most ugye tíz év után van újra Red Bull Röpnap és ez szerintem nagyon izgalmas, tök jó, hogy felkértek. Nagyon örültem neki, mert egy teljesen új dolog lesz és annak is örülök, hogy a zsűri tagjai mind jófejek, szóval a hangulat is biztos nagyon jó lesz.

LV: Nekem igazából nincsenek elvárásaim, várom, hogy legyen egy jó vasárnapunk, ahol végre nevethetünk és sok ember összegyűlhet – 40 induló lesz, ami magyar viszonylatban tök jó, úgyhogy én kíváncsi vagyok, hogy mit hoznak össze az emberek, és hogy lesz-e olyan, aki nem fog egyből a vízbe borulni.

Az előzetes jelentkezés április 14-ig tartott, a legjobb szerkezeti terveket benyújtó versenyzők jutottak tovább a június 26-i döntőbe. Hogyan zajlott a válogatás?

LSS: Több, mint 300 csapat jelentkezett, amiből 40-et választottak ki. Minden csapat öttagú, amelyből egynek kell a vízbe beleugrani.

LV: Mi nem vettünk részt az előzetes válogatásban, de azt gondolom, hogy nyilván aszerint szűrtek, hogy kinél reális, hogy ha vízre száll, akkor nem fog balesetet okozni vagy nem lesz ön- és közveszélyes a produkciója – a szórakozás mellett a Red Bull erre is odafigyel.

A megtett táv mellett – ami sok esetben csupán pár méter – a repülő ötletes dizájnja, valamint a repülés előtt a rámpán bemutatott műsor alapján kell majd értékelnetek versenyzőket. Számotokra melyik a legfontosabb szempont?

LSS: Nyilván nagyon fontos, hogy milyen messzire tudnak elrepülni, valószínűleg egyetemi vagy baráti társaságok álltak össze repülőket építeni. Én is hajtogatok papírrepülőt, miközben várok az étteremben, de nem azért, hogy minél messzebbre repüljön. Azt fogom nézni, hogy ki mennyi energiát fektetett bele, inkább a show-t fogom értékelni, mint hogy ki milyen messzire tud repülni – de azért szerintem lesznek vicces jelenetek.

LV: Engem a dizájn érdekel, bízom nagyon a magyar kreativitásban, mert mindig születnek meglepő megoldások. Nyilván tök jó élmény, hogy ők ezt összehozták és vízre visznek valamit, de mellette én szeretem, hogy ha a külcsín is olyan, hogy felhívja a figyelmet valamire, van valami üzenete vagy csak poén az egész. Nyilván ha lesz olyan szituáció, hogy valaki hatvan métert tud még menni a ladikjával a vízen, az tök jó, de itt inkább szerintem a külcsínen és a szórakoztatáson lesz a hangsúly.

Ti szerettek repülni?

LV: Én voltam a Red Bull jóvoltából 4G-s repülésen, az zseniális volt.

LSS: Én nagyon szeretek repülni, a sportolás miatt a hosszú repülőutakat is simán végigtoljuk.

Rendkívül izgalmas eseménynek néztek elébe.

LSS: Érdekes lesz nagyon, mert még nem tudjuk mi sem, hogy mire számíthatunk. Reggeltől estig tart majd, jó hosszú kis családi program, és lesz ingyen Red Bull, szóval amiatt mindenképp érdemes jönni. Meg hát én is ott leszek.

LV: Tök jó, hogy ingyenes az esemény és bárki jöhet, úgyhogy én abban reménykedem, hogy az emberek kedvet kapnak majd ahhoz, hogy vasárnap nevessenek kicsit és kiszakadjanak a hétköznapokból. Meg hát a Sanyi is ott lesz.

Megosztás Küldés Messengeren Pinterest
Google Hírek ikon
Kövesd a Glamour cikkeit a Google hírekben is!

Ez is érdekelhet

Minden, amit a Fashion Revolution Week eseményről tudnod kell

Minden, amit a Fashion Revolution Week eseményről tudnod kell

Értesülj elsőként legújabb híreinkről

Parfüm horoszkóp: találd meg a tökéletes illatot a csillagjegyed szerint

Parfüm horoszkóp: találd meg a tökéletes illatot a csillagjegyed szerint

Megérkezett a plüss bob hajtrend, a csendes luxus megtestesítője

Megérkezett a plüss bob hajtrend, a csendes luxus megtestesítője