„Az életem kalandja a szabadsággal kezdődött, nem cserélnék senkivel sem” - Sam Havadtoy, a magyar művész, aki húsz éven át élt Yoko Onóval

Megosztás Küldés Messengeren Pinterest

Sam Havadtoy egyesek fejében Samuként, másokéban Yoko Ono párjaként, megint másokéban a felső tízezer belsőépítészeként, vagy éppen csipkefestéssel alkotó képzőművészként él. Ő viszont minden esetben egy világjáró turistaként definiálná magát.

Sam Havadtoy avagy Havadtőy Samu
Sam Havadtoy avagy Havadtőy Samu
Fotó: GLAMOUR

Sam Havadtoy Kulturális migránsok című tárlatán híres alkotóművészek arcképein és művein keresztül mutatta be egy új oldalát a közönségnek, nekünk pedig egy kávé mellett mesélt az életéről, az utazásairól és arról, milyen volt életének az az időszaka, amikor Andy Warhol és John Lennon jelentette számára a szűkebb baráti kört New Yorkban.

Sam budapesti lakásán

Sam Havadtoy, vagyis Havadtőy Samu belsőépítésszel és képzőművésszel budapesti lakásán találkoztunk. Rögtön megkérdezem a művésztől, milyen érzés megint Budapesten lenni, mert bár ő Londonban született, de magyar származású családjával egy ideig Magyarországon is éltek, mielőtt Amerikába emigrált volna.

Sam lazán, nevetve válaszol, hogy ő nagyon élvezi a turistáskodást, valójában ő a világon mindenhol turistának érzi magát, aki kiélvezheti az adott hely sajátosságait, hangulatát. Én már mindenhol szigorúan turistaként élek.

A lakásába érve kifinomult elegancia fogad, antik és kortárs műtárgyak sorakoznak a falakon, a könyvespolcokon, a napfényes nappali ablakai pedig a Margit hídra és a Budai várra néznek. A lakásban látni jó pár eredeti művet Samtől is: az étkezőt például egy Rózsaszín párducos csipke festmény díszíti, de gyűjteményének ugyanúgy része pár Keith Haring és Andy Warhol alkotás is.

Csepely Adrienn írót lenyűgözik a cipők, és nem véletlenül

A kényelmes kanapén elhelyezkedve a művész rögtön mesélni kezd a kulturális migrációról, amit ő maga már egészen fiatalon megtapasztalt, és amit hetvenéves korára már autentikus létformaként él meg nap, mint nap.

Sam Havadtoy: Homage Victor Vasarely

Hommage – Kulturális migránsok címmel nyílt meg Sam Havadtoy kiállítása a Nemzeti Múzeumban. A megnyitó előtt egy exkluzív sajtóesemény keretein belül mesélt a munkáiról, a képeiről, a megörökített híres kulturális migráns művészekről és az életéről, amelynek ez a kiállítás az ars poéticája. A tizenegy kép mindegyikéről ismert arcok vagy ikonikus alakok köszönnek vissza: John Lennon portréja, Vasarely zebrái, és Mondrian négyszögei. A Kulturális migránsok kiállítás nem csak egy esztétikailag is lehengerlő tárlat, hanem Havadtoy kalandokkal teli életét megismerve intim beszélgetéssé alakul, hiszen beavatja a nézőket a belső vicceibe, bemutatja a régi, kedves barátait, feltárja az inspirációit és vitát kezdeményez a modern művész identitásáról. A képeket két hetente kiegészíti egy-egy bemutatott művész eredeti műve is, így Havadtoy híres baráti köre is bekapcsolódik a művész önálló kiállításába.

Az élete nyitott könyv, vagy inkább elhúzható fedeles festmény

A jellegzetes csipkés technikával készített képek valójában művek a művekben, hiszen az eredeti festmények kiegészülnek egy két-három szárnyas, szintén festett csipke fedéllel, amelyekkel a látogatók kedvükre „kinyithatják” vagy „becsukhatják” a műveket. Havadtoy a kávézás közben azonban kihangsúlyozza, hogy a nézők bárhova húzzák a fedeleket, nem tudják megkerülni, elfedni a kulturális migránsokat, mivel mindkét állapotban „egy eredeti Havadtoy-t” látnak végül: Én ezzel nem elfedni, hanem felfedni akarok magamból, az életemből részleteket.

A művész életének története pedig nem csak több termet, hanem egy egész múzeumot képes lenne megtölteni. A kommunizmus elől menekült magyar szülők gyermekeként született Londonban 1952-ben. Pár évvel később a családja hazaköltözött Magyarországra, de később visszavándorolt Nagy-Britanniába.

Angliában egy francia tábornok komornyikjaként dolgozott, akkor tanulta meg azt a fajta felsőosztályhoz tartozó etikettet, ami a New York-i életében már a mindennapok szerves részévé vált. Londonban megismerte a belsőépítész Stuart Greetet, aki felajánlotta, hogy kiviszi New Yorkba, amire Havadtoy egyből igent mondott. Persze, hogy igent mondtam. Ebben az életben gyorsan kell tanulni a sikerért – emlékezett vissza a művész a New York Times-nak adott 2006-os interjújában.

Rekordot döntött a Barbie-film, és ez hatalmas előrelépés a női rendezők számára

Rekordot döntött a Barbie-film, és ez hatalmas előrelépés a női rendezők számára

A tengerentúlon pedig egy teljesen más világ várt Havadtoy-ra, mint amit Európában megszokott. Greet antik bútorokkal kereskedő galériájában dolgozott, és a mai napig úgy emlékszik vissza rá, mint a „legfontosabb ember az életemben, aki mindenre megtanított, és aki elindította az életemet”. Havadtoy életét sorsfordító találkozások mentén lehetne fejezetekre választani, és az egyik legfontosabb találkozásra Greet boltjában került sor: a kirakat előtt elsétáló John Lennon és Yoko Ono egy pár egyiptomi széken ámuldozott, majd betértek a galériába. Öt évvel később Havadtoy már a világ leghíresebb zeneipari párjának a Dakota-házban lévő lakását tervezte.

Sam Havadtoy: Homage Marc Chagall

Élet Yoko Ono mellett

A párral szoros barátságba került, egészen John Lennon 1980-as hirtelen haláláig 1980. A zenész ellen elkövetett merénylet után Havadtoy Ono legfőbb bizalmasává vált, és bár a baráti kör és a sajtó a kapcsolatuk teljes hossza alatt, több mint húsz évig találgatta, pontosan milyen felállásban alkotnak egy párt, Ono és Havadtoy megfogadta, hogy sosem beszélnek nyilvánosan a kapcsolatukról. Havadtoy egy ideig a művésznő társa, barátja, szóvivője, vagy éppen asszisztense volt, bár a művész csak mosolyogva annyit mond, hogy „valahogy ezek kombinációja” alkotta a kapcsolatuk alapját.

Dr. Máté Gábor: „Az autoimmun betegségre azok hajlamosak, akik elnyomják a saját érzelmi szükségleteiket, hogy másokat szolgáljanak"

Dr. Máté Gábor: „Az autoimmun betegségre azok hajlamosak, akik elnyomják a saját érzelmi szükségleteiket, hogy másokat szolgáljanak"
Yoko Ono és Sam Havadtoy 2000-ben a Central Parkban
Fotó: Getty Images

A 80-as években New York a popkultúra, a felszabadult művészet oázisa volt. Havadtoy olyan művészekkel került szoros barátságba, mint Keith Haring, Andy Warhol és Victor Vasarely; karriere felívelésekor pedig belsőépítész megbízói között megtalálhatóak voltak a Rockefellerek, a belga nagykövetség, a Rolling Stone magazin tulajdonosa (akinek a magángépe enteriőrét tervezte meg), illetve a marokkói királyi család is.

Havadtoy és Ono a 2000-es évek elején váltak szét, Havadtoy 2005-ben pedig végleg elköltözött Amerikából, és azóta csak turistaként jár vissza: „Hálás vagyok, hogy eljöhettem.” Visszatért Londonba, ahol újfajta kihívásokkal szembesült: több évtized mentális terhét, traumáját csomagolta ki egy pszichiáter segítségével. Rendszeresen rögzítette a pszichiáterrel készült beszélgetéseit, és azokat visszahallgatva új perspektívába helyezte a kapcsolatát és a sérelmeit – rájött, hogy lehetett volna okosabb és kevésbé önző. Ezután eltelt 9 év, és 60 éves koromra lettem úgy, hogy végre elégedett vagyok, bár tudom, hogy nem tökéletes a világ. Az életben a legfontosabb dolog megtanulni szeretni a hiányosságainkat.

Sam Havadtoy: Homage Andy Warhol

A művész ma legszívesebben Olaszországban tölti az idejét - számára Milánó az ideális hely, ahol tényleg otthon érezheti magát – ám átutazóként kiélvezi a budapesti lakását és a szentendrei alkotóműhelyének komfortját is. A szentendrei házat úgy tervezte meg, hogy a bejárat után egy négyszer négy méteres előszoba fogadja az érkezőt: Havadtoy és családja egy pont ekkora szobában élt, számára fontos, hogy emlékeztesse magát, hogy „innen indult minden”.

Bár folyékonyan beszél magyarul, vannak magyar barátai, ismeri a várost, az országot, számára a magyar gyökerekkel való érintkezés mindig kicsit keserédes. Sokat beszélgettünk a kulturális migránsokról, a globális világban a keveredő identitásokról, ő szívén viseli a témát, hiszen a személyes identitását is ehhez a kozmopolita világjáráshoz köti. Azonban a migrációnak egy másik aspektusa még fontosabb számára: a szexuális migránsoké. „Erről alig beszélnek, de ma 64 országban börtönbüntetés jár a másságért, tizennégyben pedig halál.”

Ő hatéves kora óta tisztában van az identitásával, azonban a mai napig nem szeret erről magyarul beszélni: Sam szabadon fogalmazza meg angolul, azonban Samuban még élénken él, hogy a baráti kör hogyan beszélt, hogyan gondolkodott a melegekről, így a fiatal Havadtoy is értette, mi volt a konszenzus a korabeli magyar társadalomban. Számára az ország elhagyása nem csak a kommunista rezsim alóli felszabadulást jelentette, hanem egy olyan autonóm élet megélésére is lehetősége adódott, amelyről korábban nem is álmodhatott volna. Az életem kalandja a szabadsággal kezdődött, nem cserélnék senkivel sem.

Megosztás Küldés Messengeren Pinterest
Google Hírek ikon
Kövesd a Glamour cikkeit a Google hírekben is!

Ez is érdekelhet

Napi horoszkóp: A Szűz megerősíti pozícióját, a Skorpióra romantikus találkozás vár - június 13.

Napi horoszkóp: A Szűz megerősíti pozícióját, a Skorpióra romantikus találkozás vár - június 13.

Értesülj elsőként legújabb híreinkről

Milyen szín illik a lakásodba? A szakértők elárulják (x)

Milyen szín illik a lakásodba? A szakértők elárulják (x)

Ezzel az otthoni kezeléssel elképesztő változást érhetsz el, ha dúsabb hajat szeretnél (x)

Ezzel az otthoni kezeléssel elképesztő változást érhetsz el, ha dúsabb hajat szeretnél (x)

Ha ezt a lépést beiktatod a szájápolási rutinodba, garantáltan egészségesebbek lesznek a fogaid (x)

Ha ezt a lépést beiktatod a szájápolási rutinodba, garantáltan egészségesebbek lesznek a fogaid (x)

Kell egy programötlet a romantikus kikapcsolódáshoz? - Mutatunk egyet! (x)

Kell egy programötlet a romantikus kikapcsolódáshoz? - Mutatunk egyet! (x)