Sportcipő nem csak deszkásoknak - a Vans 50 éves lett

2016.március.16.

A holland származású amerikai, Paul Van Doren fiatal korától egy jól menő sportcipőgyárban, a Randy's-nél dolgozott, amelynek 20 év után már az alelnöke volt. Az akkor már ötgyerekes családapa nem elégedett meg ennyivel, saját vállalkozásra vágyott, így testvérével és egy barátjával 1966-ban cipőüzemet alapítottak a kaliforniai Anaheimben, és az árusítást is saját kézben tartották. Eleinte csak kétféle fűzős és egy bebújós gumitalpú vitorláscipőt kínáltak. Még nevük sem volt a modelleknek, csak számuk, és csupán néhány dollárba kerültek. A kék fűzős (#44) és a fekete-fehér kockás sportcipőjük mára ikonikussá vált.

Igen gyorsan rátértek az egyénített darabok készítésére is, mivel több kényes ízlésű vevő más árnyalatú tornacipőt akart, mint amilyen vásznak a Vans raktáraiban sorakoztak. Nekik azt ajánlotta a cég, hozzanak olyan vásznat, ami tetszik nekik, és a Vans elkészíti belőle a cipőt. Ez persze kicsit többe került a vásárlónak, de rengetegen választották ezt a szolgáltatást. Gyártottak egyedi cipőket speciális pink színűre (vagy bármi másra) vágyó hölgyeknek, megrendelt színű és mintájú iskolai (az egyenruhához passzoló) cipőt, ellátták a különböző sportcsapatokat (valamint a csapatokhoz tartozó cheerleader lánycsoportokat), taroltak egész Kaliforniában.

1975-ben kezdtek a gördeszkás cipők kifejlesztésébe, a kor híres kaliforniai deszkásainak kívánságlistája alapján. Először a cipőhöz illeszkedő külön bokavédőt készítettek, majd később kipárnázták a cipő oldalát és hátulját, valamint megemelték a hátsó részt. Ez lett a méltán népszerű Sk8 Hi modell. Ezt látjátok a nyitóképünkön, klasszikus, fekete-fehér kockás változatban.

A 70-es évek végén piacra dobták a bőrrel megerősített orrú és sarkú Old Skool modellt. A BMX biciklisek és a gördeszkások megőrültek érte, mert jól nézett ki, és gyakorlatilag elnyűhetetlennek bizonyult. Ez a sztárok egyik kedvence ma is. Ekkortól ingyen cipővel szponzorálták a menőbb gördeszkásokat, és volt, akinek fizettek is, amiért Vanst viselt és jó hírét vitte a világba. Megérte a befektetés, rengeteg fiatal ilyen tornacipőt vett.

Nagyot lendített a Vans hírnevén és elterjedésén egy 1982-es, népszerű tini film, ez volt a Változó világ (Fast Times at Ridgemont High). A még igen fiatal Sean Pennt (és Anthony Edwardsot meg Nicholas Cage-t) láthatjuk benne, mindannyian Vansben tolták a rock'n rollt. Itt a fűző nélküli, bebújós cipő, a fekete-fehér kockás (nézzétek csak Sean Penn lábát) volt a menő. A filmnek köszönhetően milliószám adtak el ebből a modellből, és egyúttal terjeszkedni kezdtek Kalifornián túlra is, mert mindenütt ilyen cipőt akart az ifjúság.

Egy időben próbálkoztak a sportág szerinti kínálatbővítéssel, készítettek birkózócipőtől tenisz- és kosárcipőig mindent, még breaktáncos cipőt is. Nem arattak igazán sikert, így amit a legnépszerűbb modelljeiken kerestek, ráköltötték a veszteségesnek bizonyuló bővítésekre. Kemény idők jöttek, a cég eladósodott, és ebből csak a 90-es évekre kecmeregtek ki. Újra a klasszikus deszkás modelljeikre koncentráltak, de valójában csak a 2000-es évek retróhulláma idején kerültek be újra a divat vérkeringésébe.

A férfi hírességek kortól és alkalomtól függetlenül szívesen hordják a kényelmes tornacipőt, és persze nem csak Kaliforniában. Daniel Radcliffe, Jared Leto és Brad Pitt például bármikor felveszi az utcára, de vörös szőnyeges megjelenéskor is habozás nélkül viselte már mindegyikük.

A nők egyértelműen hétköznapi viseletnek tekintik a tornacipőt, a nagy eseményekre továbbra is legtöbbször magas sarkúban mennek. Viszont ha kényelmes, de trendi cipőre vágynak a mindennapokban, sok sztár, mint Jessica Alba, Scarlett Johansson vagy Drew Barrymore Vanst hord.

A Vans idén márciustól indította az egész éven át tartó évfordulós ünneplést. (Nem kispályás) tavaszi kollekciójukba az ikonikus Sk8-Hi modellből egyszerre ötvenféle színvariációt foglaltak bele, természetesen megtalálható köztük az eredeti fekete-fehér és kék-sötétkék kombináció is.

R. Kovács Anna

Fotók: PuzzlePix/Rex; Northfoto; Sneakerfreaker; Glamour-archívum

Ez is érdekelhet

Dőlnek a szextabuk: „Megtörtént velem az elképzelhetetlen”

Dőlnek a szextabuk: „Megtörtént velem az elképzelhetetlen”

G-Életstílus

8 dolog, amit csak azután értesz meg, ha már összetört a szíved

8 dolog, amit csak azután értesz meg, ha már összetört a szíved

Monitor

21 megható fotó Erzsébet királynőről és fiáról, III. Károly királyról

21 megható fotó Erzsébet királynőről és fiáról, III. Károly királyról