Szabó Klára Petra képzőművész alkotásaival a női énhez kapcsolódó tradicionális sztereotípiák lebontásán dolgozik

Szabó Klára Petra egy igazán tehetséges képzőművész, aki alkotásaival a női szerepkörök kríziseire, a női test és ezzel az öntárgyiasítás kérdéseire hívja fel a figyelmet. Következő önálló kiállítása, Hadd oldjam meg az őrületet, ami összezavar téged címmel ma debütál Budapesten, a VILTIN Galériában. A legfrissebb munkáiról beszélgettünk vele.

A kiállítás ezúttal is két, párhuzamosan felépített, de összefonódó sorozatba ad betekintést: az egyik a korábbi munkáiban már megjelenő, kirakósszerű női torzók vizualitására épít, míg a másik valós és fiktív tájak festői feldolgozásából áll.

Hogyan születtek a kiállításra készült alkotásaid? Mi adta az inspirációt?

A műtermemben, szinte teljes elszigeteltségben készültek a kiállításon bemutatott munkák. Akvarellel dolgozok, a képeimet aprólékosan megfestettem, utána kivágtam őket. Ezekből a töredékekből építettem fel végül a kompozícióimat. Egyszerre általában több festményen dolgozok, folyamatosan alakítom őket. Nagyjából van egy elképzelésem, de ez képlékeny, sokszor a végeredmény teljesen elrugaszkodik az eredeti elképzelésemtől.

Inspirációnak saját testem szolgálja a nyersanyagot, általában a női szerepekkel, tevékenységekkel és a sztereotípiák lebontásával foglalkozok. Intim történeteket, személyes élményeket hívok elő, amelyek sokunk számára ismerős helyzeteket modelleznek és egyben összetett szimbolikus tartalommal bírnak.

Selfportrait in the dark műve igazán sajátos jegyeket hordoz

Mi a művek fő üzenete?

A női szerepkörök krízisének, a női test és ezzel az öntárgyiasítás kérdésének boncolgatásán keresztül: a női énhez kapcsolódó tradicionális sztereotípiák lebontásán, feldolgozásán és néha megélésén dolgozó egyénről beszélnek képeim, egyben ezen berögzött egyoldalú nézőpont feloldásaként is értelmezhetőek.

The White Peacock alkotása

Hadd oldjam meg az őrületet, ami összezavar téged lett a kiállítás címe. Miért ezt választottad?

A címet eredetileg egy Kate Tempest dalszöveg részlete ihlette és Meggyesházi Éda ajánlotta a figyelmembe. Amikor meghallottam, egyből úgy éreztem, hogy tökéletesen illik a kiállítás anyagára. A cím értelmezését pedig a kiállítás látogatóira bízom.

Mennyi ideig dolgoztál a műveken?

A kiállítás anyaga két kép kivétellel az elmúlt egy évben született. Nagyon változó, hogy mennyi ideig dolgozok egy-egy festményen. Általában az önálló kiállításaimon az életem bizonyos szakaszaira reflektálok, ez a tárlat azonban a megszokotthoz képest egy rövidebb, de intenzívebb időszakot ölel át. Mivel párhuzamosan dolgozok több munkán, előfordul, hogy napok alatt végzek, de hónapokig is eltarthat ez a folyamat.

The Great Escape munkája

Van személyes kedvenced?

A kiállítást megtekintve szerintem egyértelmű lesz, hogy melyik a kedvenc képem. Azért szeretném ezt kiemelni, mert ellenpontként szolgál a konvencionális akt ábrázolásnak, amelynek tárgya általában a női test.

The House is Burning alkotása

Nézd meg a kiállítást június 11-éig a VILTIN Galériában: Budapest, Vasvári Pál utca 1.

Ez is érdekelhet

Így válassz a szettedhez cipőt!

Így válassz a szettedhez cipőt!

GLAMOUR Horoszkóp

Ez a 3 csillagjegy a legkevésbé alkalmas a hűségre egy párkapcsolatban

Ez a 3 csillagjegy a legkevésbé alkalmas a hűségre egy párkapcsolatban

Sztárhírek

Nagykorú lett Norvégia trónörököse, nézd, milyen gyönyörű a hercegnő

Nagykorú lett Norvégia trónörököse, nézd, milyen gyönyörű a hercegnő