Te szeretsz dolgozni? És a munkatársaiddal hogy állsz?

2015.január.3.

A Profession.hu által végzett felmérés ugyanis érdekes kérdéseket feszegetett. 3310 munkavállalót kérdeztek meg, és többek között olyasmik derültek ki, hogy az emberek 22%-a saját bevallása szerint gyakran frusztrált magánéleti gondjai miatt a munkahelyén is, ám ez nem befolyásolja a munkavégzését. Ez azért némileg biztosan árnyaltabb. Emlékszem én is olyan időkre, hogy az iroda egy barátságos kis sziget volt, tele kiszámítható, kontrollálható, eredményt hozó dolgokkal, szemben magánéletemmel, melyre azokban az időkben egyik fent említett kifejezés sem volt elmondható. Ilyenkor öröm volt dolgozni inkább. De volt olyan is, hogy könnyek csöpögtek a klaviatúrára vagy a mosdóba jártam ki sírni – ennek gyakoriságát kár, hogy nem kérdezte meg a Profession.hu, nők körében szerintem nagy népszerűség övezi -, ilyenkor nem mondanám, hogy nem befolyásolta volna munkavégzésemet a magánéletemből fakadó frusztrációm. Szóval, szerintem inkább csökkentsük a frusztrációt és a stresszt az életünkben, illetve – ez a reálisabb – tanuljuk meg kezelni. Jóga, meditáció, futás, bármit választhatsz – ez utóbbi még a bejglit is segít kompenzálni. A felmérésből kiderül, hogy az is nagy segítség, ha magunk mögött hagyjuk húszas éveinket és férfiak vagyunk. A leginkább ugyanis a 18-29 évesek és a nők érzik magukat magánéleti gondjaik miatt frusztráltnak a munkahelyükön is. Nemet váltani nem olyan egyszerű, a húszas évek viszont elmúlnak egyszer, erre esküszöm. (Sőt, nagyon hamar, és akkor már más miatt lehet frusztrálódni. Hehe).

Ja, és még egy érdekesség: ha arról kellett dönteni, hogy a többi munkatárs frusztrált-e, a megkérdezettek szerint a kollégák 47%-a rendszeresen frusztrált. Nem jön ki a matek? Akkor lehet, hogy hajlamosabbak vagyunk más szemében a szálkát is, a sajátunkban a gerendát sem meglátni?

Persze, egy bizalmas beszélgetés is rengeteget segít a stressz leküzdésében. Mily meglepő, hogy mi, magyarok ezeket is gyakran a munkahelyünkön folytatjuk le (azért remélem, magánéletünk is van). A felmérés szerint az emberek 14%-a több munkatársával is megoszt magánéleti infókat, a megkérdezettek 68%-ához pedig már fordultak ilyen jellegű problémákkal a munkatársak. Ezt szerencsére csak 3% tartja tehernek. Ha van olyan munkatársad, akinek ki tudod önteni a szívedet, sokat segíthet, a másik ellenállását figyelembe nem vevő bizalmaskodás és pletykálás viszont rontja az irodai morált, úgyhogy arról jobb leszokni.

Végül mindig az általános légkör számít leginkább. És mit tehetünk, hogy az jó legyen? A felmérés tanulsága szerint dolgozzunk kis cégben, kötetlen munkaidőben, vagy legalább legyünk felsővezetők. Ők ugyanis mind sokkal elégedettebbek a munkahelyi légkörrel, mint a szakmunkások, a nagy cégek dolgozói és a kötött munkaidőben robotolók. A háromból egyet sem tudsz abszolválni? Akkor marad a jóga és a futás. Hidd el, néhány hét alatt boldogabb leszel, mint egy felsővezető!

Ez is érdekelhet

5 dolog, ami segít leküzdeni az ételek utáni sóvárgást

5 dolog, ami segít leküzdeni az ételek utáni sóvárgást

Tedd & Ne tedd

Katalin hercegné újrahasznosított kabátban kezdi új életét

Katalin hercegné újrahasznosított kabátban kezdi új életét

Monitor

Marilyn Monroe ritkán látott utolsó fotói

Marilyn Monroe ritkán látott utolsó fotói