TOP 8: a legjobb vegán reggelizők és cukrászdák Budapesten

2017. január 29.
Megosztás Küldés Messengeren Pinterest

A tudatos étkezés, a vegetarianizmus és a vegánság egyre elterjedtebb lesz hazánkban, és szerencsére egyre több hely közül válogathatnak már a különleges étrend követői. Most összegyűjtöttük Budapest hat legizgalmasabb reggelizőjét és cukrászdáját, ahol igazi különlegességeket kóstolhatsz, ha te is a szennyezés- és húsmentes életet pártolod.

Naspolya
Fotó: Komróczki Dia

A két éve üzemelő Naspolya Nassolda úttörőnek számít a hazai vegán kultúrában, ugyanis ők az első olyan cukrászda, akik glutén-, laktóz-, tojás- és cukormentes, nyers süteményeket kínálnak vendégeiknek. Itt minden finomság természetes alapanyagokból, helyben készült, édesítőszerként datolyát, mazsolát és mézet használnak – ha vegánként látogatnád a helyet, a mézre érdemes rákérdezni. Ha a Nassoldában jársz, mindenképpen próbáld ki a hely specialitásának számító házi készítésű mandulatejet, a sütőtök tortát és a "szuperkakaót", és kérd a személyzet segítségét a desszertedhez illő bor kiválasztásában, garantáltan nem fogsz csalódni! A Naspolya Nassolda fából és égősorokból készült dizájnja összetéveszthetetlen hangulatot kölcsönöz a helynek, tökéletes helyszín lehet randihoz és baráti beszélgetéshez egyaránt.

Vegán Édes Élet Cuki
Fotó: Komróczki Dia

A Pannónia utcai cukrászda három éve szolgálja ki a "mindenmentes" élet elkötelezettjeit, ugyanis az ő termékeik egytől-egyig cukor-, állati eredetű származék-, glutén-, tej- és tojásmentesen készülnek. A Vegán Édes Élet Cuki egy roppant otthonos, kétszintes kis cukrászda, ahol – a többi vegán-elhivatott helyhez hasonlóan – minden kérdésedre lelkesen válaszolnak a hely üzemeltetői. A Cuki pultjai a legínycsiklandóbb kreációktól roskadnak; ha itt jársz, semmiképp ne hagyd ki a gesztenyés zserbót, a szilvalekváros linzert és a flódnit. Ha pedig valamibe visszafordíthatatlanul beleszerettél, egyenesen a hely üzemetetőitől kell elkérned a receptet, ugyanis minden helyben, saját recept alapján készül.

Csendes M
Fotó: Komróczki Dia

A "nagy" Csendes alegységeként létrehozott Csendes M szintén a veganizmus és a környezettudatosság elkötelezett hirdetője. A Károly-kert mellett elhelyezkedő kis kávézó személyzete semmilyen állati eredetű vagy mesterséges anyagot, aromát, adalékanyagot tartalmazó ételt nem szolgál fel. És ez még semmi! A Csendes M fenntartható vendéglátó hely minősítést is szerzett, ami nem csoda, hiszen minden részletre odafigyelnek; az összes felhasznált élelmiszert hazai termelőktől szerzik be, és a hulladékcsökkentésének jegyében a zöldhulladékot is visszaforgatják a partnereiknek komposztálására. A kávézóban szezonhoz igazodó napi menüt, fair trade alapú kávét és full organikus alkoholt is fogyaszthatunk. Az itteni személyzet nem helyettesítő termékeket használ, ők elsősorban azokat a vegánokat célozzák meg, akik valóban nem szeretik a hús ízét. Ha a Csendes M-ben jársz, okvetlenül kóstold meg a zöldségpogácsás burgert vagy a vegán bundáskenyeret!

Veggie
Fotó: Komróczki Dia

A Veggie eredetileg franchise-láncolatként, négy éve nyitotta meg kapuit, majd több tulajdonos- és koncepcióváltás után végül egy éve érte el most működő formáját. A bisztro legénysége nemcsak süteményeket készít, itt még nyers-vegán töltött káposztát és hamburger is kaphatunk. Elsőre kissé abszurdnak tűnhet, de igaz! A Veggie-ben minden étel helyben készül, és az egyetlen hőkezeléses folyamat az aszalás. Nagy gondot fordítanak a finomságok frissességére is – ha áll az étel, lebomlanak a benne levő vitaminok, a kevésbé energia gazdag élelmiszer pedig nem kerül már felszolgálásra. Ha szereted az ínyencségeket, ne hagyd ki a nyers-vegán hamburgert vagy a mangós-kakaós süteményt, ha pedig kezdő vega vagy, bátran kérd a személyzet tanácsát is.

ECO Café
Fotó: Bokor Krisztián

Az Andrássy úton található biokávézó termékei 95-97%-ban ökológiai gazdálkodásból származnak, és minden finomság természetes alapanyagokból készült. Ez az egyetlen hely a lista elemei közül, ahol a húsevőknek is csurran-cseppen valami, de itt is a vega és vegán opciók dominálnak főként. Az ECOcaféban kérhetünk szója-, zab- , rizs-, és biodinamikus tejet is a kávénkba, és vegetáriánus, vegán, nyers-vegán sütemények és péksütemények hada közül választhatunk. A személyzet nem csak az élelmiszerekben, de a további felhasznált alapanyagok terén is nagy gondot fordít a környezettudatosságra: itt minden lebomló, újrahasznosított anyagokból készült. Ha az ECO-ban járnál, mindenképpen kóstold meg a saját pörkölésű kávék valamelyikét – az ínyenceknek a zöldet ajánljuk! – és a vegán croassant. És még egy plusz pont az egységnek: ez a hely kutya-, és gyerekbarát is egyben, a kismamáknak külön pelenkázó sarkat tartanak fenn, hogy semmi se zavarhasson meg egy délelőtti kellemes kávézgatást.

Fill Good
Fotó: Komróczki Dia

A Fill good bizonyos szempontból kilóg a lista többi elemének sorából, ugyanis itt egy utcára néző ablakon keresztül történik az árusítás, a "beülős-beszélgetős" forma helyett. A vegán streetfoodos októberben nyitotta meg kapuit (azaz ablakát), és ők is a húsmentes életre esküsznek. A hely hitvallása a "szenvedésmentesség" elvén alapszik – "Mi senkit sem bántunk. Se embert, se állatot."- árulta el a személyzet. A családi vállalkozás felhozatalában három típusú finomságból választhatunk; az első a "klasszikusok és társaik", ezek vadkovásszal készült kenyerek élesztő nélkül, a második a "pékné módra", ami péksüteményesített alaptermékeket jelent, például hasábburgonyát és gombás raviolit. A harmadik kategória a "töltikék", ide tartoznak a leveles tésztás alapba bújtatott sós péksütemények. Ha a Fill goodra esik a választásod, okvetlenül kóstold meg a római rusztikus pizzát is, amiről csak annyit árulnánk el elöljáróban, hogy a család közel 28 évet töltött el Rómában, így konyítanak egyet s mást az autentikus ételekhez.

Madal Café
Fotó: Komróczki Dia

A Hollán Ernő utcában található kávézó mind arculatában, mind ars poeticájaban Sri Chinmoy indiai guru előtt tiszteleg, olyannyira, hogy a falakat a képei, a polcokat pedig az könyvei töltik meg. A hely tulajdonosa egyébként személyesen a guru tanítványa volt, és elhivatottan hirdeti az emberek és országok közötti béke és a meditáció fontosságának gondolatát a vendégek felé. A Madal Caféban vegetáriánus és vegán szendvicseket, salátákat, joghurtokat, superjuice-okat és supershotokat kóstolhatunk, ha pedig valami édesebbre vágynánk, kihagyhatatlan a gyümölcsökből és magvakból összeállított nyersvegán bonbon felhozatal. Egyébként a speciality kávézóktól megszokott kínálat is fellelhető itt; a fix készlet mellett három-négy hetente változó újdonságokat, saját pörkölésű kávékat is kóstolhatunk.

Napos Oldal
Fotó: Komróczki Dia

Az otthonos hangulatú kis helység már 2000 óta süt-főz a húsmentes, egészséges élet elkötelezettjei számára, itt salátákat, sült zöldségeket, kölesfasírtot, nyers-vegán tortákat és cukormentes pitéket kérhetünk a mosolygós pincérnőtől. A pikánsságok mellett helyet kapnak az alap receptek is, mint például a mézeskrémes vagy a zserbó. A személyzet nagy gondot fordít arra, hogy minden érzékenységgel rendelkező vendég megtalálja a számításait: nem csak vegán, de glutén- és szójamentes ételeket is készítenek, az édesítés pedig nádcukorral vagy gyümölcsökkel, mézzel történik. Fontos számukra, hogy egy sütemény ne a cukortól legyen ízletes, hanem a fűszerek, összetevők íze domináljon. Az élesztő minden receptből kimarad, és ami nem nyers vagy gluténmentes, ahhoz tönkölylisztet használnak. Ha erre jársz, mindenképpen próbáld ki a titkos recept alapján készülő gyömbéritalt is, és nézz körül a cukrászda másik oldalában található bioboltban!

Takács Dalma

Megosztás Küldés Messengeren Pinterest
Google Hírek ikon
Kövesd a Glamour cikkeit a Google hírekben is!

Ez is érdekelhet

Katalin hercegné és Vilmos herceg a poklok poklán megy keresztül

Katalin hercegné és Vilmos herceg a poklok poklán megy keresztül

Értesülj elsőként legújabb híreinkről

Parfüm horoszkóp: találd meg a tökéletes illatot a csillagjegyed szerint

Parfüm horoszkóp: találd meg a tökéletes illatot a csillagjegyed szerint

Megérkezett a plüss bob hajtrend, a csendes luxus megtestesítője

Megérkezett a plüss bob hajtrend, a csendes luxus megtestesítője

Nem is gondolnánk, milyen sok embernek segíthetünk plazmaadással (x)

Nem is gondolnánk, milyen sok embernek segíthetünk plazmaadással (x)

Ez az új illatpáros hihetetlenül érzéki - próbáljátok ki Ti is! (x)

Ez az új illatpáros hihetetlenül érzéki - próbáljátok ki Ti is! (x)

C-vitamin tippek – Így szedd, hogy fittebb légy (x)

C-vitamin tippek – Így szedd, hogy fittebb légy (x)

Készülj fel a strandszezonra! Jövünk a leszuperebb alakformálási tippekkel (x)

Készülj fel a strandszezonra! Jövünk a leszuperebb alakformálási tippekkel (x)