Tragédia! Újabb grunge legenda halt meg

2017.május.18.

A seattle-i grunge a `90-es években megváltoztatta a zeneipart, fenekesült forgatta fel a játékszabályokat, de kevés elátkozottabb nemzedék volt náluk.

Chris Cornell
Fotó: Getty Images

Ugyan egységesen grunge-nak nevezünk egy rakás zenekart, akik annak idején Seattle közeléből érkezve, egy időben robbantak be. A zenéjükben persze nagyban elértetek, inkább a hely és az idő kötötte össze őket, és talán még valami nehezen megfogalmazható hangulat. Ennyiben még az inkább metálosabb Soundgarden is beleillet ebbe a sorba. Elátkozott nemzedék.

Andrew Wood, a Mother Love Bone zenekar énekese, a seattle-i új hullám egyik legizgalmasabb sztárja lehetett volna, de mielőtt befutott volna, 1990-ben, 24 évesen meghalt. Chris Cornell a szobatársa volt, énekelt a Wood emlékére létrehozott Temple of the Dog zenekarban. Aztán négy évvel később egy generáció bálványa adta fel, Kurt Cobain öngyilkos lett. Annak az évnek, 1994-nek a tavaszán debütált a Soundgarden negyedik stúdióalbuma, a Superunknown, amely az első lemezük volt, ami a Billboard lista élére jutott fel. A Black Hole Sun groteszk videóklipje valószínűleg minden kamasz bizarr, sokáig kísértő élménye volt, aki akkoriban az MTV-t bámulta. Bár a Soundgarden talán a legkevésbé volt alkalmas arra, hogy ennek a hullámnak az zászlóvivője legyen, mégis a Black Hole Sun igazi nemzedéki himnusz lett. Különös volt, és talán nem véletlen, hogy a Cobain halála miatt sokkolt generáció, valami különös, jövőbe látó üzenetet látott a dal soraiban: "Tired friend / Times are gone / For honest men". Cornell dala valahogy mintha rögvest a gyászhimnusza lett volna ennek a rövid, de nagyon sok tekintetben meghatározó korszaknak. A Soundgarden akkor ért a csúcsra, amikor mindennek vége lett. Három év múlva fel is oszlott a zenekar.

Cornell a Superunkown album turnéjának londoni állomásán Londonban:

Chris Cornell 1994-ben
Fotó: RexFeatures/PuzzlePix

Chris Cornell aztán az Audioslave élén tért vissza, a Rage Against The Machine tagjaiból verbuvált szupercsapattal. Akkoriban halt meg mindössze 34 évesen a grunge másik nagy sztárja, az Alice In Chains énekese, Layne Staley, a búcsúztató koncerten Cornell énekelte Staley dalait. Talán ekkoriban sokan gondolták, hogy ő is veszélyben lehet, hogy idő előtt követi a többieket. Azonban többször vett részt rehabilitáción, a drog- és alkoholproblémáin az utóbbi években úgy tűnt, sikerült túllépnie, egy ideje összeállt a Soundgarden, visszatért a közben egyszer feloszlott Audioslave is idén egy Trump-ellenes rendezvényen. A Soundgarden éppen turnézott, a detroiti fellépése után pár órával halt meg váratlanul Chris Cornell. Csupán 52 éves volt, három gyerek édesapja, újabb legendát veszített el az elátkozott nemzedék.

Másképp nem búcsúzhatunk tőle:

Ez is érdekelhet

Bruce Willis és Demi Moore örök köteléke rá a bizonyíték, hogy a szeretet a válást is túléli

Bruce Willis és Demi Moore örök köteléke rá a bizonyíték, hogy a szeretet a válást is túléli

Tedd & Ne tedd

Katalin hercegné újrahasznosított kabátban kezdi új életét

Katalin hercegné újrahasznosított kabátban kezdi új életét

Monitor

Marilyn Monroe ritkán látott utolsó fotói

Marilyn Monroe ritkán látott utolsó fotói