Vonz a dizájn, a művészetek és a divat? A MOME rektora mindenre válaszolt, amire kíváncsi vagy

2018. december 11.
Megosztás Küldés Messengeren Pinterest

Vonz a dizájn, a művészetek és a divat? Talán ez neked való egyetem! A január-februári számban szuper interjút olvashatsz Fülöp Józseffel, a Moholy-Nagy Művészeti Egyetem rektorával és az Animáció Tanszék vezetőjével, aki nemcsak a magazinban, hanem itt a glamour.hu-n is válaszolt nekünk egy-két kérdésre.

Az informatikai képzések területén nagy kihívás az érintett egyetemeknek, hogy nem iskolarendszerű képzésben pár hónap vagy egy év alatt alapvető IT programozási tudást nyújtanak már itthon is bizonyos szervezetek. Ez a fajta "veszély" fenyegeti e a művészeti képzéseket? Veszély-e ez egyáltalán és van-e erre terve az egyetemnek?

A művészeti területen mindig is jelen volt az a "veszély", amennyiben ez veszély, hogy egy nagy tehetség mindenfajta egyetem, iskola nélkül is hatalmas alkotóvá válhat. Ez más területeken, akár az informatikában vagy mérnöki tudományokban most új jelenség. . Pontosan azért, mert egy motivált, érdeklődő fiatal számára a digitális eszközrendszer és a tudáshoz való hozzáférés ma már sokkal gyorsabb, mint egy egyetemen. Nagyon nehéz az egyetemeknek eldönteni azt, hogy egy klasszikus tudásból mennyit adjanak át, hogyan keverjék ezt a legkorszerűbb fejlesztésekkel. . Általában az egyetemek szeretik megalapozni a tudást, és ezáltal egy hosszadalmasabb folyamatban tudnak a hallgatók előrébb jutni, a fiatalok pedig gyakran és méltán türelmetlenek. A művészeti területen ez a kettőség mindig is megvolt. Viszont amit egy egyetem kínálni tud a hallgatóinak, az egyrészt közösségi, de szakmai élmény is egyben. A hallgatók nagyon sok mindenben segítik egymást, tanulnak egymástól, életre szóló szakmai kapcsolatokat alakítanak ki. Olyan közegben tölthetnek el 3-5 évet, amit magánemberként nehezen, vagy csak virtuálisan érhetnének el. Gondolok itt kivételes szakemberekkel, külföldi vállalatokkal, márkákkalvaló személyes találkozásra. Az egyetemi művészeti képzés mellett szól még az is, hogy egy olyan szabad, inspiráló és kísérletező közegben élhetnek a hallgatók, ahol szabad rontani, hibázni. Meg lehet tapasztalni ennek a keserves, de végső soron pozitív hatásait, mindezt egy védett közegben, különösebb kockázat nélkül.

Sokat beszélnek a felsőoktatás strukturális átalakításáról. A művészeti képzések az átlagosnál nagyobb költséggel járnak, mint például gazdasági társaik. Várható-e, hogy az államilag támogatott helyek száma a művészeti képzésekben is csökken?


Nem tudok erről. Nincsen ilyen szándéka az egyetemnek és a fenntartónak sem. Erős viszont a versenyhelyzet az egyetemek között, ezért ha a magyar egyetemeknek a működése nem válik dinamikusabbá, flexibilisebbé és könnyebben kezelhetővé, akkor sajnos a tehetséges magyar hallgatók adott esetben egy külföldi gyetemet fognak választani. Tehát azok a pénzügyi, számviteli törvények, amik egy úgymond állami hivatalnak megfelelőek, nem biztos, hogy egy olyan egyetemnek mint a miénk alkalmasak arra, hogy a különböző partnereinkkel együttműködjünk. Mert t addig, ameddig egy szerződésnek a megkötése az adott bürokratikus folyamatok miatt eltart akár hónapokig is, arra nem tud várni senki sem és ez hatalmas versenyhátrány.

Hogyan tud versenyképes maradni az intézmény a következő öt-tíz évben?


A MOME 2019-ben elkészülő vadonatúj campusa egy olyan infrastruktúrát kínál a hallgatóinknak és az oktatóinknak, ami a világszínvonallal vetekszik, így egy új helyzetbe kerülünk a nemzetközi palettán is. Az új campuson a legfontosabb tradicionális tevékenységünk, az oktatás és a képzés mellett világszínvonalú stúdiókban műhelyekben technológiai fejlesztésekt valósítunk meg, s a kutatás és az innováció ideális környezetben folyhat majd. A jelenkor vagy a holnap világa nem fejlődhet dizájn nélkül, ennek innovációja pedig a dizájnerek, művészek feladata, lehetősége.

Mi a kedvenc animációs filmje?


Nagyon nehéz lesz választani, mert sokan tudják talán, hogy animációval foglalkozom. Ezért ha valakinek a filmjét kiválasztom, azon mások megsértődnek. De azért van egy kedvencem és azért is mondom ezt, mert talán amikor megjelenik az interjú, ez akkor is még elérhető lesz a vimeo.com oldalán. Ez Bucsi Réka legutóbbi filmje, a Solar Walk, amely versenyben van a 2019-es animációs rövidfilmes Oscar díjért. Ez egy nagyon izgalmas, vizuálisan és gondolatiságát tekintve is többrétegű és mélyen filozófikus, ugyanakkor rendkívül gyengéd és emberi viszonylatokat megjelenítő alkotás.

Megosztás Küldés Messengeren Pinterest
Google Hírek ikon
Kövesd a Glamour cikkeit a Google hírekben is!

Ez is érdekelhet

Most akkor válnak vagy sem? Jennifer Lopez mindenkit összezavart a vörös szőnyegen

Most akkor válnak vagy sem? Jennifer Lopez mindenkit összezavart a vörös szőnyegen

Értesülj elsőként legújabb híreinkről

Parfüm horoszkóp: találd meg a tökéletes illatot a csillagjegyed szerint

Parfüm horoszkóp: találd meg a tökéletes illatot a csillagjegyed szerint

Megérkezett a plüss bob hajtrend, a csendes luxus megtestesítője

Megérkezett a plüss bob hajtrend, a csendes luxus megtestesítője

6 must-have termék, hogy a bőröd is tündököljön az esküvőd napján (x)

6 must-have termék, hogy a bőröd is tündököljön az esküvőd napján (x)

Mutatjuk, mire figyelj a csodás arcbőr érdekében (x)

Mutatjuk, mire figyelj a csodás arcbőr érdekében (x)

Bomba alak még a strandszezon előtt? - Ezzel a módszerrel lehetséges! (x)

Bomba alak még a strandszezon előtt? - Ezzel a módszerrel lehetséges! (x)

Ezért kötődünk annyira ruhadarabjainkhoz (x)

Ezért kötődünk annyira ruhadarabjainkhoz (x)