Élet egy családi házban, pro és kontra

Szponzorált tartalom

2020.augusztus.30.

A zsúfolt nagyvárosok lakóinak jelentős része ábrándozik arról, hogy egyszer majd eladja lakását, és az árából vásárol egy békés, csendes faluban lévő házikót.

Élet egy családi házban, pro és kontra
Fotó: nivokerites.hu

Való igaz, a kertes házaknak számos előnye akad a lakásokkal szemben, viszont legalább ennyi hátránya is. A döntés tehát nem egyszerű, ezért érdemes minden körülményt alaposan mérlegelni.

A mindennapi ingázás

A nagyközségek jelentős részében működik óvoda és általános iskola, viszont egy középiskolás gyermeknek már minden bizonnyal be kell majd járnia a legközelebbi város oktatási intézményébe. Ha nem kívánunk munkahelyet váltani, akkor pedig nekünk is nagyobb távolságról kell majd reggelente dolgozni mennünk.

Ezért viszont kárpótolhat, hogy nyugodt környezetben tölthetjük a szabadidőnket, ahol nem kell éjjel-nappal hallgatnunk a város zaját. A levegő mindig sokkal tisztább, és nyaranta sincs akkora hőség, köszönhetően a füves, fás részeknek.

A kerti feladatok

Míg egy társasházi lakásban elég csak a belső tereket rendben tartani, addig egy vidéki ház esetében már ott a kert is. Ha csak nem egy elvadult dzsungelt szeretnénk a házunk körül, akkor rendszeresen időt kell szánnunk a fák megmetszésére, a fű lenyírására, és kialakítani egy szép, esztétikus teret, ahol örömmel töltjük el a szabadidőnket.

Illetve nem szabad megfeledkeznünk a kerítésről sem. A lakásunkba ugyan általában nem sétál be akárki hívatlanul, ha viszont nem jelöljük meg egyértelműen, hogy hol húzódik a telkünk határa, akkor számos konfliktusunk lehet a szomszédokkal vagy az utcai járókelőkkel. Legegyszerűbb tehát egy masszív kerítést építeni udvarunk köré, melyhez ma már számos lehetőség közül tudunk válogatni, a hagyományos falécektől kezdve a modern, fahatású acél kerítés elemekig.

Egy kert fenntartása mindig jelentős idő- és anyagi ráfordítást igényel, viszont cserébe kárpótol minket az, hogy nem kell a zsúfolt parkba vagy a játszótérre lemennünk a gyerekekkel és a kutyával, ha egy kis friss levegőt szeretnénk szívni.

Szomszédok

A városból vidékre költözők egyik nyomós indoka, hogy csendre és nyugalomra vágynak. Érthető, hisz egy tömött lakótelepen szinte nincs olyan, hogy valamelyik lakónál éppen ne történjen költözés, lakásfelújítás, házibuli, vendégség, nagytakarítás. A dohányzó háztartások miatt a lépcsőházban terjeng a cigarettafüst, ha pedig valaki süt vagy főz, akkor az ételszag a mi otthonunkat is átjárja.

Vidéken ezekkel a tényezőkkel valóban nem kell számolnunk, viszont lesz helyette egy sor más zajforrás: a fűnyírás, fűrészelés és a szerszámgépek hangja gyakran veri fel a környék csendjét. Mindemellett a falvak miliőjének nélkülözhetetlen velejárója a kutyaugatás, kakaskukorékolás, a madarak csivitelése, valamint a kerti hulladék égetéséből származó füst.

A vidéki létnek tehát ugyanúgy megvannak az előnyei és a hátrányai, ezért csak rajtunk múlik, hogy hol érezzük jobban magunkat.

Ez is érdekelhet

Ez a női orgazmus kulcsa, mégis megfeledkeznek róla a férfiak

Ez a női orgazmus kulcsa, mégis megfeledkeznek róla a férfiak

Tedd & Ne tedd

Katalin hercegné újrahasznosított kabátban kezdi új életét

Katalin hercegné újrahasznosított kabátban kezdi új életét

Monitor

Marilyn Monroe ritkán látott utolsó fotói

Marilyn Monroe ritkán látott utolsó fotói