Hasznos tippek a zsíros haj ápolásához

Szponzorált tartalom

2020.július.10.

A lelapuló, gyorsan zsírosodó haj problémája nők millióinak életét keseríti meg. Nem túlzás azt állítani, hogy ez a kellemetlenség nagyban hozzájárul az önbizalom elvesztéséhez, és az "én annyira csúnya vagyok, mindenki szebb nálam" gondolkodás kialakulásához. Pedig a zsíros haj néhány trükkel hatékonyan kezelhető, csupán egy kis plusz odafigyelésre van hozzá szükség.

Hasznos tippek a zsíros haj ápolásához
Fotó: Helia-D

Mitől zsírosodik a haj?

A haj zsírosodása annak a következménye, hogy a fejbőrben található faggyúmirigyek a normálisnál fokozottabban működnek. Ennek viszont mindig van valami kiváltó oka, amit érdemes feltérképezni, ha szeretnénk leszámolni vele.

Talán ez a folyamat legnehezebb része, a problémát ugyanis több minden előidézheti: a túlzott stressz, a helytelen táplálkozás és életmód, genetikai hajlam, vitaminhiány, hormonzavar vagy szimplán a nem megfelelő hajápoló termékek használata.

Valamilyen szinten természetesen mindenkinek zsírosodik a haja, hiszen a faggyúmirigyek folyamatosan "dolgoznak", ám akinek mosás után már 1-2 nappal is nagyon zsíros, annak mindenképpen ajánlott utánajárni a lehetséges okoknak.

Hogyan kell megfelelően ápolni a zsíros hajat?

Az első és legfontosabb tanács: ne mossuk túl gyakran! A sűrű hajmosással ugyanis csak azt érjük el, hogy eltávolítjuk a fejbőrön védőréteget képező faggyút, amire pedig a mirigyek még intenzívebb termeléssel reagálnak. Ezáltal a haj még gyorsabban zsírosodik, mi ismét megmossuk, és kialakul egy ördögi kör.

Ha eddig minden nap tisztítottuk a hajunkat, akkor mindenképp próbáljunk meg átállni a hetente maximum 2 alkalomra. Bár az átmeneti időszakban fokozott zsírosodással kell megküzdenünk, amint a hajunk is megszokja az új rendszert, a zsírosodás mértéke is csökkenni fog. Addig pedig készítsünk olyan frizurákat, amivel ügyes leplezhetjük hajunk állapotát.

Természetesen az sem mindegy, hogy maga a mosás mivel történik. A zsíros haj esetében érdemes speciálisan erre a típusra kifejlesztett termékeket használni, amiket beszerezhetünk például a Helia-D webáruházból.

Mivel a sampont a fejbőrön használjuk, ezért mindig érdemes ehhez mérten kiválasztani a megfelelő készítményt. Zsíros haj esetén például kerüljük a normál, illetve száraz hajra való készítményeket. Ha viszont a hajvégek szárazak, esetleg töredeznek, akkor érdemes pluszban tápláló balzsamot vagy hajvégápolót használni rá, a sampon elsődleges feladata ugyanis a tisztítás.

Ami még szintén lényeges, hogy ne fésüljük, piszkáljuk gyakran a hajunkat, ugyanis ezáltal is ingereljük a faggyúmirigyeket, és gyorsítsuk a zsírosodást. Sokan azért tapogatják gyakran a hajukat, hogy ellenőrizzék, mennyire zsíros, ám ezzel pont az ellenkező hatást érik el.

A túl szoros konty vagy copf sem szerencsés, hiszen így a fejbőr sem tud megfelelően lélegezni, ami szintén zsírosodást okozhat. Készítsünk olyan frizurát, ami laza, ám mégsem zavarnak a szemünkbe lógó tincsek.

Ez is érdekelhet

Bruce Willis és Demi Moore örök köteléke rá a bizonyíték, hogy a szeretet a válást is túléli

Bruce Willis és Demi Moore örök köteléke rá a bizonyíték, hogy a szeretet a válást is túléli

Tedd & Ne tedd

Katalin hercegné újrahasznosított kabátban kezdi új életét

Katalin hercegné újrahasznosított kabátban kezdi új életét

Monitor

Marilyn Monroe ritkán látott utolsó fotói

Marilyn Monroe ritkán látott utolsó fotói