Így tanulhatjuk meg jobban felismerni az egyes illatfajtákat

Szponzorált tartalom

2020.július.10.

Szeretnénk tudatosabban érzékelni az egyes italok aromáit, de nem tudjuk, hogyan válhatnánk az illatok mesterévé? A cikk keretei között mindent megmutatunk, amire a tudatos illatoláshoz feltétlenül szükség lesz.

Így tanulhatjuk meg jobban felismerni az egyes illatfajtákat
Fotó: Idrinks

Nincs más hátra, mint az itt leírtak rendszeres alkalmazása, és egyre jobbak lehetünk az aromák érzékelésében.

Minél többet gyakorlunk, annál ügyesebben ismerhetjük ki magunkat az illatok világában

Fontos tudni, hogy az egyes illatok és aromák felismerésének a képessége nem velünk született adottság kérdése. Ugyanúgy működik, akár egy izom. Minél többet gyakorlunk, annál eredményesebben tudjuk majd hasznosítani.
Gyakorolni pedig szinte bárhol és bármikor lehet, amikor csak van egy kis időnk rá. Példának okáért a parkban sétálva megdörzsölhetünk egy falevelet, memorizálhatjuk a frissen vágott fű illatát, illetve az aktuálisan nyíló virágokból áradó aromákat is alaposabban tanulmányozhatjuk.

Az egyes aromák megkülönböztetése így működik a gyakorlatban

Amikor laikusként megpróbáljuk egy-egy különleges, prémiumminőségű sör, bor vagy egyéb alkoholtartalmú ital aromáit beazonosítani, akkor elsőként csak a komplex aromavilágot fogjuk érzékelni. Külön gyakorlást igényel ugyanis az is, hogy egymástól elkülönítsük a külön-külön érzékelendő illatokat és aromákat.
Ez pedig úgy működik a gyakorlatban, hogy az orrunk segítségével megpróbáljuk előkeresni az agyunkban tárolt illatok alapvető jellemzőit. Ehhez persze mindenképp szükség van arra, hogy a korábban megtapasztalt illatokat jól megjegyezzük.
Képletesen szólva az egyes illatok és aromák felcímkézésére van tehát szükség annak érdekében, hogy a memóriánkból könnyedén elő tudjuk hívni az üvegben megtalálható aromák megfelelőjét. Ez szintén olyan készségnek számít, aminek az erősítése sok-sok órányi tudatos gyakorlást igényel.

Első lépések az illatok hatékony megkülönböztetésének az irányába

Az illatok azonosításának a gyakorlásához keressünk egy nyugodt helyet, ami lehetőség szerint mentes az intenzív aromáktól. Csukjuk be a szemünket, és mindenféle komolyabb elvárás nélkül próbálkozzunk meg az egyes illatok azonosításával.
Nem gond, ha elsőre nem tudunk mindent kapásból sorolni. Lesz, ami egyből eszünkbe jut majd, míg más illatok azonosítása sokkal nehezebben megy majd. A lényeg a kitartó gyakorlás, mert csakis ezáltal válhatunk gyakorlott személyekké a területen.
Sőt, bár meglepő lehet, de a különleges sörök, borok és egyéb italkülönlegességek kortyolgatása közben is érzünk illatokat. Ehhez vegyünk egy kortynyi nedűt a szánkba, majd fogjuk be az orrunkat.
Mielőtt az italt lenyelnénk, engedjük el az orrunkat, a levegőt pedig fújjuk ki rajta. Elképesztő élmény lesz, ahogy az aromák rögvest kinyílnak és erőteljesen érezhetővé válnak.


Ez is érdekelhet

Hihetetlen: ezek a színészlegendák végül kimaradtak a Harry Potter-filmekből

Hihetetlen: ezek a színészlegendák végül kimaradtak a Harry Potter-filmekből

GLAMOUR Horoszkóp

Napi horoszkóp: ne reménykedj békés hétvégében, ha ezt teszed - november 27. szombat

Napi horoszkóp: ne reménykedj békés hétvégében, ha ezt teszed - november 27. szombat

Sztárhírek

Ezért viseli II. Erzsébet királynő ilyen gyakran ezt nagyon feltűnő színt

Ezért viseli II. Erzsébet királynő ilyen gyakran ezt nagyon feltűnő színt