Már ovis korban szerettesd meg a mozgást a gyermekeddel

Szponzorált tartalom

2020.július.10.

A rendszeres mozgás már gyerekkorban is nagyon fontos. Nem csak az izmok és a csontok megfelelő működése és az egészségünk miatt, hanem mert bizonyítottan okosít is. Így van, a rendszeresen mozgó gyerekek agya gyorsabban fejlődik. Nem véletlen, hogy létezik úgynevezett okosító torna is, hiszen már a fejlesztőpedagógusok is használják a mozgásterápiát tanulás nehézséggel küzdő gyermekek fejlesztésénél. Fontos, hogy már egészen kicsi korban megszerettessük a mozgást a gyerekekkel.

Már ovis korban szerettesd meg a mozgást a gyermekeddel
Fotó: Tacticsport

Természetesen a mai világban, ahol a számítógépes játék több izgalommal kecsegtet, mint a szabadban futkározni, ez egyáltalán nem könnyű feladat egy szülőnek. Ha erőltetjük, a gyerekek annál kevésbé fogják szeretni, és pont az ellenkező hatást fogjuk elérni, vagyis azt, hogy utálja a sportot. Viszont, ha játékos formában vezetjük rá, nagyon fogják élvezni, és a mindennapjaik részévé válik. Már másfél-két éves korban elkezdhetjük, például sétálással vagy motorozással, de ha csak a játszótérre megyünk ki vagy a kertben fogócskázunk, már azzal is megtesszük az első lépéseket.

Tippek és trükkök, hogyan vegyük rá a gyerekeket a mozgásra

Ha rá szeretnénk valamire venni gyermekünket, például a mozgásra, akkor tegyük számára érdekessé! Jöjjön néhány tipp, ami segíthet. Az mindig beválik, ha együtt csináljuk. Vacsora után a tévé helyett sétáljunk vagy biciklizzünk, a kisebbek számára a futóbicikli vásárlása lehet nagyon jó megoldás, hogy rávegyük őket egy közös kerekezésre. A futóbicikli ráadásul a biciklizés megtanulásában fog nagyon sokat segíteni, hiszen fejleszti az egyensúlyérzéket. Tavasztól őszig akár járhatunk így is óvodába.

Nem kell egyféle mozgásban gondolkodnunk. Igaz, hogy egy gyerkőcnek minimum 60 percet kellene naponta mozognia, de nem szükséges, hogy ez az egy óra egyben legyen meg, és lehet többféle mozgásforma is. Sétálhatunk, ugrálhatunk a trambulinban, bicajozhatunk akár sima, akár futóbiciklivel, de akár ugrókötelezhetünk vagy görkorizhatunk is. Sokat segíthet, ha többféle játékos mozgatóeszközt szerzünk be, mint például a hullahoppkarika, teniszütő vagy mini síléc. Új dolgokat megtanulni mindig jó móka, és a gyerekeknek is izgalmas élmény.

Videójáték és különféle kütyük a mozgás megszerettetéséhez

A gyerekek imádják a kis kütyüket és szerkentyűket. Egy lépésszámláló beszerzése nem nagy költség, de megfelelő motivációt adhat. A gyerkőc így nagynak érezheti magát, felnőttnek, hiszen igazi felnőtteknek való eszközt kap. Óvodás korban a számolás tanulását is segítheti, találhatunk ki hozzá saját kis házi versenyt, vagy célokat tűzhetünk ki, esetleg figyelhetjük a rekordokat, amit a gyerkőc vagy mi állítunk fel számára.

És ha már a kütyüknél tartunk, a videójáték sem ördögtől való találmány, akkor sem, ha a sportolásról van szó. Óvodás korban talán még kicsit korainak tűnhet, de vannak már olyan mozgásérzékelő játékok, melyeket már egy 5-6 éves gyerkőccel is lehet játszani, és így a napi képernyő előtt töltött időt is befolyásolhatjuk, hiszen ha engedjük, hogy játsszon a gyerek, olyannal tegye, ami közben mozognia is kell, így a sportolás is megvan, és a játékkal töltött idő is.

Ez is érdekelhet

Bruce Willis és Demi Moore örök köteléke rá a bizonyíték, hogy a szeretet a válást is túléli

Bruce Willis és Demi Moore örök köteléke rá a bizonyíték, hogy a szeretet a válást is túléli

Tedd & Ne tedd

Katalin hercegné újrahasznosított kabátban kezdi új életét

Katalin hercegné újrahasznosított kabátban kezdi új életét

Monitor

Marilyn Monroe ritkán látott utolsó fotói

Marilyn Monroe ritkán látott utolsó fotói