Mit kell tudni az infektológiáról?

Szponzorált tartalom

2020.július.10.

Az orvostudomány ezen ága kevésbé ismert a laikusok előtt. Így sokan nincsenek tisztában azzal, hogy mivel foglalkozik egy infektológus, illetve milyen vizsgálatok történnek az infektológiai osztályon.

Mit kell tudni az infektológiáról?
Fotó: CMC Déli Klinika

Az infektológia az infekció szóból ered, amelynek jelentése: fertőzés. Az infektológia tehát a fertőzéses megbetegedésekkel foglalkozik. Ide tartozik minden gomba, vírus, parazita vagy vírus által kiváltott fertőzés. A betegségek igen változatosak lehetnek, bizonyos típusok kiütések, hasmenés, nemi betegségek formájában jelentkeznek, de ide tartoznak a klasszikus légúti fertőzések (pl. influenza), illetve a malária vagy a kullancsok által kiváltott infekciók is.

Milyen panaszok esetén kell ellátogatni az infektológushoz? Mire készüljön az, aki ilyen vizsgálaton vesz részt?

Mikor érdemes infektológushoz fordulni?

Sokak számára ismeretlen, hogy pontosan mivel foglalkoznak az infektológiai osztályon, épp ezért kérdéses számukra az is, hogy mikor kell ellátogatni egy vizsgálatra.

Általánosságban az javasolt, hogy hosszú hetek óta tartó, ismeretlen eredetű, lázzal, hőemelkedéssel járó betegségek esetén szükségszerű infektológushoz fordulni. Természetesen ez csak abban az esetben célszerű, ha egyéb vizsgálatok során nem derült fény a megbetegedés okára.

Ezenfelül ne késlekedjünk akkor sem, ha kullancscsípés esetén tapasztalunk tüneteket, ha megduzzadt a nyirokcsomónk, ha tartósan fennálló emésztési panaszokkal küzdünk, ha sárgaság jelentkezik nálunk, vagy ha állattal történő érintkezés után veszünk észre tüneteket magunkon.

Az infektológus kivizsgálja a tünetek mögött álló okokat, de segít a korábbi vizsgálatok kiértékelésében vagy az antibiotikus kezelés meghatározásában is.

Hogyan zajlik egy infektológiai vizsgálat?

A vizsgálatok intézménytől és szakemberektől függetlenül hasonló módon zajlanak, viszont vannak bizonyos eltérések. A CMC Déli Klinika infektológiai vizsgálatai során a nagy szakmai múlttal rendelkező szakemberek pontos kivizsgálást és kezelési tervet biztosítanak a páciensek számára.

Az ilyen jellegű vizsgálatok azzal kezdődnek, hogy beszélgetés során az orvos fényt derít a különböző kórelőzményekre, kockázati tényezőkre. Ezt követően következik a fizikai vizsgálat, majd laboratóriumi illetve egyéb speciális vizsgálatokra is sor kerülhet.

Ha sikerült felismerni a problémát okozó tényezőt, akkor megkezdődik a fertőzés célzott, gyógyszeres kezelése. A szakemberek indokolt esetben bizonyos időközönként kontrollvizsgálatokat rendelhetnek el, hogy megbizonyosodjanak a fertőzés visszahúzódásáról, a tünetek elmúlásáról.

Ez is érdekelhet

Bruce Willis és Demi Moore örök köteléke rá a bizonyíték, hogy a szeretet a válást is túléli

Bruce Willis és Demi Moore örök köteléke rá a bizonyíték, hogy a szeretet a válást is túléli

Tedd & Ne tedd

Katalin hercegné újrahasznosított kabátban kezdi új életét

Katalin hercegné újrahasznosított kabátban kezdi új életét

Monitor

Marilyn Monroe ritkán látott utolsó fotói

Marilyn Monroe ritkán látott utolsó fotói