Saját lakás? Lehet, hogy le kell mondanod róla

2019.szeptember.12.
Megosztás Küldés Messengeren Pinterest

Az ELTE Média és Kommunikáció tanszékén mutatta be a Habitat for Humanity Magyarország a hetedik éves lakhatási jelentésének első fejezetét. Hogy miért éppen az egyetemi előadó volt a kerekasztal-beszélgetéssel kiegészített bemutató helyszíne, arra elég kézenfekvő a válasz: ez a bizonyos fejezet a fiatalok lakhatási helyzetéről szól.

Saját lakás? Lehet, hogy le kell mondanod róla
Fotó: Shutterstock

Hogy milyen húsba vágó a kérdés, azt jól mutatja, hogy a Neked honnan lesz lakásod? címmel meghirdetett eseményre pillanatok alatt ezernél is több érdeklődő volt a Facebookon, és végül a nagy előadó tényleg teljesen megtelt a rendezvény kezdetére, ha volna csillár, talán még azon is lógtak volna, de így csak a padsorok melletti lépcsőt foglalták el az érdeklődők. Az esemény moderátora, Farkas Boglárka pedig az első mondatával jelezte, hogy bármennyire is örülnek a nagy érdeklődésnek, sajnos az eseményben címében feltett kérdésre azonnal alkalmazható választ nem fognak adni, tehát nem reménybeli lakástulajdonosokként távozunk majd a rendezvényről.

A magyar mamahotel kényszer

Valószínűleg kevés fiatal tervezi úgy az életét, hogy a húszas éveit, a harmincas éveinek elejét még a szüleivel fogja tölteni. Feltételezhetően alapvetően mindenki arra törekszik, hogy kialakíthassa a saját életét, amibe az önálló lakhatás is beletartozik. Az látszik azonban, hogy a magyar fiatalok egyre nagyobb számban élik a fiatal felnőtt életük jelentős részét a szüleikkel egy háztartásban, azaz a mamahotel lakói maradnak. Tegyük azonban hozzá, hogy a most ismertetett kutatás eredményeit végiggondolva feltehetően korántsem a kényelem, hanem sokkal inkább a kényszer miatt alakul így a magyar fiatalok élete. Pósfai Zsuzsanna a Periféria Kutatóközpont munkatársaként részt vett a lakhatási jelentés elkészítésében, és ő elmondta például, hogy míg az ezredforduló környékén a 35 év alatti háztartásfők csupán 10%-a volt albérlő, addig mostanra minimum megháromszorozódott ez a szám. Miközben évről-évre emelkedik a 35 év alatt a szüleikkel élők aránya: 2017-ben még 60% alatt volt ez a szám, de tavaly már majdnem 63%-uk lakott otthon, ami ez európai átlagánál (48%) jóval magasabb arány. A fiatalok költözését 67%-ban anyagi okok hátráltatják. Felesleges volna elveszni a számokban, de nagyon az látszik kirajzolódni, hogy egész egyszerűen a mai fiatalok jelentős része nem fog tudni kitörni az albérletpiacról, magyarán nem fog tudni saját lakást vásárolni, hanem élete nagyobb részét albérletben fogja tölteni. A jelenség egyébként nem ismeretlen, Nyugat-Európában már régebb óta felismerték, hogy eljött a bérlői generáció korszaka, de van pár jelentős és számunkra aggasztó különbség: szemben a nyugat-európai országokkal, Magyarországon az albérletpiac jóformán szabályozatlan. Az albérlet kiadása, bérlése a legnagyobb részben a gazdasági szürkezónában történik, nincs szabályos szerződés a kiadók és bérlők között, tisztázatlanok a viszonyok, általában rövid távú albérleti szerződést kötnek a tulajdonosok, így viszont a bérlők élethelyzete kiszolgáltatott, és hosszú távra nehezen tervezhetnek. Ráadásul erősen diszkrimináló az albérletpiac, hiszen például kisgyerekkel nagyon nehéz albérletet találni. Súlyosbítja a helyzetet, hogy rengeteg bérlakás hiányzik a piacról, az önkormányzatok rosszul kezelik a tulajdonukban lévő bérlakásokat, és az állam a magántulajdon szerzését támogatja csak, nem ad támogatást arra, hogy valaki béreljen, akár hosszú távon. Ez annyira távol áll a magyar felfogástól, hogy sokan nem is tudják, hogy egyébként másként is lehetne a dolog, nagyon sok helyen nem csupán a tulajdonszerzést, de a lakhatást, bérlést is aktívan támogatja az állam.

A CSOK-csapda

Az állam egyértelműen azt szorgalmazza, hogy fiatalok vásároljanak saját lakást, igaz a lakáskassza állami támogatásának megszüntetésével, a lakhatási kérdést egyértelműen családpolitikai kérdéssé tették. A CSOK állami támogatása nem számol az egyedülállókkal, vagy azokkal, akik esetleg nem terveznek (például egészségügyi okokból) gyermeket, pedig lakniuk valahol nekik is kell. A közönség egyik hozzászólója egyébként felvetette, hogy az állami támogatás gyerekszületéshez kötése erkölcsi aggályokat vet fel, lényegében a szerveink feletti egyezkedés folyik az állammal. Pósfai Zsuzsanna pedig kiemelte, hogy csak mostanáig 45 ezer gyermeket "vállaltak be" a CSOK-ot felvevő párok, ami csaknem fele az éves születési szám átlagának. Ami így nem hangzik rettenetesen soknak, de egybevetve azzal, hogy nagyon sokan kiszorulnak a jogosultak köréből, már elég merész vállalásnak tűnik. Ráadásul a hitelfelvétel eladósodási hullámot indíthat el, ami mindenképpen kockázatot jelent. Illetve nagyon úgy tűnik, hogy a CSOK összege egyszerűen beépült a lakásárakba, tehát a támogatás nem támogatás lett, csak pusztán ennyivel felemelte az ingatlanpiacon az árakat. Jól látható ezzel összefüggésben, hogy megjelent egy kiszorító hatás is, például a fővárosban, nagy városokban élő családok a magas ingatlanárak miatt olyan településekre költöznek, ahol alacsonyabbak az árak, miközben a beköltözők zömmel albérletbe költöznek, azonban az elszabaduló albérletárak miatt, egyre nehezebben tudják fenntartani magukat. A CSOK fő problémája, hogy nem kiegyenlítő, hanem éppen ellenkezőleg polarizáló a társadalom szempontjából, felfelé nyitott, tehát eleve a jobb módúak számára jelenthet megoldást. A probléma azonban alapvetően nem ezzel van, hanem, ahogy arra a Habitat for Humanity ügyvezető igazgatója, Szegfalvi Zsolt is rámutatott a beszélgetés során, hogy nincs más módja az állami támogatásnak, és valójában nem létezik egységes lakáspolitika jelenleg Magyarországon.

Erre az öt dologra van szükséged, hogy boldog legyél a munkahelyeden

Erre az öt dologra van szükséged, hogy boldog legyél a munkahelyeden

Hol fogunk lakni?

A fiatalok számítanak lakhatási kérdésekben az egyik legkiszolgáltatottabb rétegnek. Elég csak annyit említeni, hogy már a felsőfokú tanulmányaik során is ki vannak szolgáltatva a lakáshelyzetnek, csak Budapesten háromszor annyi kollégiumi férőhelyre volna szükség, mint amennyi rendelkezésre áll jelenleg. Országosan 32%-os a túljelentkezés, így az egyetemi diákok albérletbe kényszerülnek, ami viszont sok család számára túlzott anyagi terhet jelent, így a lakhatási kérdések még a tanulmányokba is belefolynak. A munkaerőpiacra kikerülő fiatalok kevesebbet keresnek, viszonylag kevesen tudnak megfelelni a hitelfelvételnél a bankok elvárásainak. A szülői segítség ugyan jelentős a fiatalok lakásvásárlásában, de tekintve, hogy az egész lakosság mindössze 12%-a rendelkezik megtakarításokkal, ezért láthatjuk, hogy viszonylag szűk az a réteg, aki ezzel élni tud. Hosszú távon mindenképpen a lakásállomány bővítésére, az albérleti piac szabályozására, a hosszú távú bérbeadás támogatása van szükség. A beszélgetésben résztvevők szinte mindegyike valamilyen formában kifejtette, hogy a szemléletmódváltásra is szükség lenne, abban az értelemben, hogy a lakhatásra, az ingatlanra nem mint profitszerzési módra kellene tekinteni, hiszen otthonra mindenkinek szüksége van.

A Habitat for Humanity összefoglalását itt olvashatod el

, amely mindenki számára megfizethető lakhatásért küzd.

Megosztás Küldés Messengeren Pinterest
Google Hírek ikon
Kövesd a Glamour cikkeit a Google hírekben is!

Ez is érdekelhet

Ezt nem láttuk jönni! Harry herceg és Meghan Markle elhagyják Amerikát

Ezt nem láttuk jönni! Harry herceg és Meghan Markle elhagyják Amerikát

Értesülj elsőként legújabb híreinkről

Parfüm horoszkóp: találd meg a tökéletes illatot a csillagjegyed szerint

Parfüm horoszkóp: találd meg a tökéletes illatot a csillagjegyed szerint

Megérkezett a plüss bob hajtrend, a csendes luxus megtestesítője

Megérkezett a plüss bob hajtrend, a csendes luxus megtestesítője

A sok edzéstől lesérültél? Ettől biztosan hamar felépülsz! (x)

A sok edzéstől lesérültél? Ettől biztosan hamar felépülsz! (x)

Baj, ha össze-vissza menstruálsz? (x)

Baj, ha össze-vissza menstruálsz? (x)

Ha valami igazán ütős illatot keresel a nyári bulikhoz, mutatjuk, mit válassz (x)

Ha valami igazán ütős illatot keresel a nyári bulikhoz, mutatjuk, mit válassz (x)

A Dolce&Gabbana új illatpárosából árad a magabiztosság- Fedezd fel Te is! (x)

A Dolce&Gabbana új illatpárosából árad a magabiztosság- Fedezd fel Te is! (x)