10 tipp, amivel tökéletes lesz az otthoni hajfestés

2022.január.25.

A hajfestés időt és pénzt igényel, ráadásul annyi lehetőség van a hibázásra, hogy aztán nem kizárt, hogy csak hónapokkal később lesz olyan a frizurád, amilyet már az első alkalommal is szerettél volna. Ez finoman szólva is ijesztő. Másrészt viszont egy profi fodrász általi hajfestés több tízezer forintba is kerülhet, így teljesen érthető, ha úgy döntesz, hogy inkább te magad fested be a hajadat.

Mielőtt azonban belevágnál, érdemes néhány tippet megfogadnod.

1. Ne bízz meg a modellben a hajfestékes dobozon

Persze a doboz elején mosolygó modell haja remekül néz ki, de a hajszíne inkább csak hasonló, mint amire számíthatsz. Egy otthoni tartós festék felkenve mindig világosabb lesz, mint amilyen a dobozon szereplő modellé, ellenben a tetején lévő minta már sokkal jobban tükrözi a valóságot.

2. Vásárolj két doboz hajfestéket

Ha a hajad legalább a válladig ér, a biztonság kedvéért vegyél egyből két doboz azonos színű hajfestéket, hogy biztosan az egész hajadat be tudd fedni. Arra pedig mindenképpen ügyelj, hogy a festékeket üveg- vagy műanyag tálban keverd össze, mivel a fém oxidálja a festéket, ezáltal pedig könnyen megváltozhat a színe.

3. Vedd figyelembe a hajad szerkezetét

A hajad szerkezete a festésnél is ugyanolyan fontos, mint a vágásnál. A göndör vagy hullámos haj gyorsabban felszívja a színt, és festéskor hidegebb tónusú lesz, így hamvasabbnak vagy enyhén kékesnek fog tűnni. Az egyenes haj ezzel szemben nem szívja fel olyan könnyen a színt, és kissé melegebb tónusú, narancssárga, vörös vagy réz árnyalatú lesz.

Így ha a hajad göndör vagy hullámos, válassz egy meleg árnyalatot (mint az arany, a réz vagy a bronz), ami a természetes hajszínednél kissé világosabb, ha pedig egyenes, válogass a hidegebb árnyalatok (például a pezsgő és a bézs) közül, amelyek festés után valamivel sötétebbek lesznek, mint a természetes hajszíned.

4. Kerüld el az elszíneződéseket

Ha csak a hajtövedet fested be, tegyél kókuszolajat vagy egy mély kondicionálót a hajad többi részére, hogy amikor lemosod a festéket, ne színezze át a hajad többi részét. Emellett pedig arra is ügyelj, hogy amennyire csak lehet, kerüld el a fejbőrődhöz való hozzáérést, és előbb kenj rá közvetlenül a hajad mellett vazelint, hogy lemosáskor se tapadjon festék a fejbőrödre.

5. Szakaszonként fess

A foltosodás elkerülése érdekében hozz létre egy középső részt, amely a fejed hátsó részéig fut, és oszd fel a hajad négy részre - ezek közül kettőt igazíts előre, kettőt pedig hagyj hátul. Így elkerülheted, hogy akár csak egy kisebb területet is kihagyj a festésből, vagy ne egyenletesen oszd el a hajfestéket.

6. Adj sampont a hajfestékhez

Ha nagyon szárazak a hajvégeid, és az egész hajadat be akarod festeni, akkor ne kenj festéket a végeire. Ehelyett három perccel az öblítés előtt adj hozzá két csepp sampont a tálban maradt festékhez. Keverd el alaposan, és vidd fel a hajvégeidre. Így ugyan nem lesz olyan erőteljes a festék, de jobb, mintha a festés miatt sokkal erőteljesebben töredeznének a hajvégeid.

7. Hagyd kiengedve a hajadat

Te is észrevetted, hogy a reklámokban szereplő modellek mindig művészien kontyba csavarják a festett hajukat? Te ne tedd ezt, ugyanis öblítés után így szinte biztos, hogy nem lesz egyenletes a hajad színe. Ha a ruhádat félted, akkor vegyél fel inkább egy olyan pólót, amit nem sajnálsz, de feltétlenül hagyd kiengedve a hajadat.

8. Vizezd be a hajadat

Mielőtt kiöblítenéd a színt, fröcskölj egy kis vizet a fejedre, és néhány másodpercig túrj bele a hajadba, hogy több részére is elérjen. Ez azért fontos, mert így, oldott formában olyan helyekre is elérhet a hajfesték, ahol esetleg nem, vagy nem elég szépen, foltosan fogta be a hajadat.

9. Ha szükségét érzed, próbáld módosítani

Ha a hajad megszáradt, de elégedetlen vagy a színével, korrigálhatsz rajta mély kondicionálóval. Tegyél belőle a hajadra, majd fedd le a fejed műanyag fóliával és egy forró, nedves törölközővel. Hagyd 20 percig hatni (10 percnél szárítsd meg a hajad hajszárítóval), majd tegyél rá sampont, és mosd le újra.

10. Mindenképpen balzsamozz

Ha kihagyod a kondicionálást, a kutikula nyitva marad, és a hajad színe végeredményben sokkal intenzívebb is lehet, mint szeretted volna. Hogy ezt elkerüld, a festék leöblítése után egyből használj egy mély kondicionálót is a hajadra, méghozzá lehetőleg azt, ami az adott hajfestékhez jár.

Ez is érdekelhet

Mit jelent, ha valaki saját magával jár együtt?

Mit jelent, ha valaki saját magával jár együtt?

Tedd & Ne tedd

Katalin hercegné újrahasznosított kabátban kezdi új életét

Katalin hercegné újrahasznosított kabátban kezdi új életét

Monitor

Marilyn Monroe ritkán látott utolsó fotói

Marilyn Monroe ritkán látott utolsó fotói

PR

Pozitív lett a HPV-szűrés eredménye? Ezt tehetjük (x)

Pozitív lett a HPV-szűrés eredménye? Ezt tehetjük (x)

PR

Megdöbbentő: Ilyen következményekkel is járhat egy drasztikus fogyókúra (x)

Megdöbbentő: Ilyen következményekkel is járhat egy drasztikus fogyókúra (x)

PR

Ha nem férsz be a bőröndödbe, mutatunk egy szuper pakolási tippet! (x)

Ha nem férsz be a bőröndödbe, mutatunk egy szuper pakolási tippet! (x)

PR

Mit tehetünk nőként az egészséges szexualitásért? Ez a 3 tipp sok kellemetlenségtől megkímélhet (x)

Mit tehetünk nőként az egészséges szexualitásért? Ez a 3 tipp sok kellemetlenségtől megkímélhet (x)