3+1 ok, amiért viszkethet a fejbőröd

2019.július.6.

Ugye te is ismered azt a már-már elviselhetetlen érzést, ahogyan viszket a fejbőröd? Kellemetlen, de sajnos meglehetősen gyakori jelenség, ami azt az érzést kelti benned, hogy soha nem ér véget.

3+1 ok, amiért viszkethet a fejbőröd
Fotó: Shutterstock

A viszkető, irritált és gyulladt fejbőr pedig nemcsak kellemetlen, de veszélyes is lehet, ezért minél hamarabb fel kell tárnod és megszüntetned az okát. De mégis mi tehet róla?

1. Korpásodás

A korpásodás az egyik leggyakoribb oka a viszkető fejbőrnek. Ebben az állapotban a fejbőr állapota irritált és zsíros, nem mellesleg fokozottan élesztő is felhalmozódik rajta. Amit első körben tehetsz, az az, hogy szulfátmentes sampont használsz, mivel sokkal jobban megkíméli a fejbőröd, mint egy hagyományos hajsampon. Ami még hasznos lehet, az a hajszárítás, hiszen ha vizes hajjal fekszel le, sokkal valószínűbb hogy irritálva lesz a fejbőröd és viszketni fog.

Fotó: giphy

2. Pikkelysömör vagy ekcéma

A viszkető fejbőr másik gyakori oka a pikkelysömör vagy az ekcéma, amik gyulladással jelennek meg a fejbőrön. Egyik betegség sem terjed emberről emberre, nem kapható el, azonban ha egy családon belül valaki már szenved benne, a többi családtag is hajlamosabb lehet rájuk. Mindkettő vörös, viszkető, égető foltokat okoz a fejbőrön, de a korpásodáshoz hasonlóan ezeken a tüneteken is lehet segíteni, viszont hogy hogyan, arról mindenképpen egy szakorvossal kell egyeztetni.

Fotó: giphy

3. Száraz fejbőr

Viszkethet szimplán azért is a fejbőröd, mert éppen száraz. Ez leginkább a téli hónapokban, a hideg időjárás miatt fordul elő, pontosabban azért, mert folyamatosan nagyobb hőmérsékletkülönbség éri a fejbőröd amikor a szabadból bemész egy fűtött helyiségbe, majd vissza ki. Ilyen esetben a legjobb amit tehetsz, hogy hidratáló hajsampont és kímélő kondicionálót használsz.

Fotó: giphy

+1 Felhalmozódott hajápolók

Igen, olykor az is előfordulhat, hogy azok a készítmények okoznak irritáló, viszkető érzést, amikkel ápolod a hajadat. Mivel sok hajformázó, sampon és kondicionáló allergéneket és irritáló anyagokat tartalmaz, minél tovább maradnak a hajadon, annál erősebben fognak viszkető érzést okozni. Ilyen esetben egyszerre a megszokottnál több hajszálad is kihullhat, így fontos, hogy foglalkozz a problémával. Törekedj arra, hogy minél természetesebb összetevőjű hajápolási termékeket használj.

Ez is érdekelhet

Receptek, amik segítenek túllendülni a szakításon

Receptek, amik segítenek túllendülni a szakításon

Szépség

Sosem gondolnád, milyen extra előnyei vannak még a lézeres szőrtelenítésnek!

Sosem gondolnád, milyen extra előnyei vannak még a lézeres szőrtelenítésnek!

GLAMOUR Horoszkóp

Ez a luxusmárka passzol hozzád a csillagjegyed alapján

Ez a luxusmárka passzol hozzád a csillagjegyed alapján