Így ápolhatod a legbonyolultabb hajtípust, és innen tudhatod, ha a te hajad is ide tartozik

2022.január.3.
Megosztás Küldés Messengeren Pinterest

Ha szeretsz sokat foglalkozni a hajápolással, bizonyára már hallottál arról, hogy többféle hajtípus létezik. Egész pontosan alapvetően négyről van szó: az 1-es az egyenes, a 2-es a hullámos, a 3-as a göndör, míg a 4-es a szuper göndör hajtípus. Talán már a nevük hallatán sem meglepő, hogy az utolsó az, amelyik a legtöbb törődést igényli, mi több, van egy altípusa, a 4C, amire különösen oda kell figyelni. Ha viszont szépen bánsz vele, egy percig sem fogod a jövőben azt kívánni, hogy bárcsak szögegyenes hajad lenne.

Így ápolhatod a legbonyolultabb hajtípust, és innen tudhatod, ha a te hajad is ide tartozik
Fotó: HBO

Mi az a 4C hajtípus?

A már említett hajtípusokon belül is vannak alkategóriák, a 4-es, szuper göndörön belül például a 4A, a 4B és a 4C. A betűk minden kategóriában egy adott göndörítési mintára utalnak, többségük elnevezését és leírását pedig a híres fodrász, Andre Walker dolgozta ki. A 4C hajtípus általában sűrű, tömör hajtást kelt, és minél szárazabb, annál rövidebbnek tűnik.

Bár minden göndör hajtípusról úgy tartják, hogy több törődést igényel, mint az egyenes haj, a 4C hajat szokás a legkényesebbnek tekinteni. A szerkezete spirális, de többféleképpen formázható. Sőt, ha erősen göndör hajad van, azt is megtapasztalhattad, hogy akár többféle altípus is fellelhető a tincseid között, ami szintén nem könnyíti meg az ápolásukat.

Fontos a megfelelő ápolás

Természetesen mindannyiunk haja másként reagálhat bizonyos szépségápolási rutinokra, de vannak olyan tippek, amelyek biztosan hasznosak, ha 4C típusú hajad van. Mivel az összes hajtípus közül ez a legsérülékenyebb, ezért egy széles fogú fésűre lesz szükséged hozzá, de azzal is óvatosan bánj! Szárazon semmiképp ne állj neki nagy lendülettel fésülni, de nedvesen is ügyelj arra, hogy elkerüld a hirtelen mozdulatokat.

Az 1-es és a 2-es típusú barátaival ellentétben a göndör haj gyakran kiszárad, mivel a fejbőr által termelt természetes olajok nem jutnak el a hajszálak egészére. A 4C típusú haj akkor igazán szép, ha megfelelően hidratált. Ehhez többféle pakolást is választhatsz, vagy bio aloe vera és víz keverékével is meglocsolhatod a hajadat.

A belső hidratációról se feledkezz meg

Egy jó minőségű helyi hidratálóba beruházni mindenféleképpen jó döntés, de közben a belső hidratációról se feledkezz meg. Próbálj több vizet inni, és arra is figyelj, hogy mit eszel. Ha például sok zöld leveles zöldséget fogyasztasz, az a számos más jótékony hatása mellett a hajad növekedését is elősegítheti. Ennek oka, hogy ezek a zöldségek tele vannak vassal, folsavval és olyan vitaminokkal, amelyek sokkal ellenállóbbá teszik a hajat a töredezett hajvégekkel szemben.

A hajvégekre fokozottan ügyelj

Sokan vágyunk arra, hogy megtartsuk vagy növeljük a hajunk hosszát, ez azonban nem mindenkinek olyan könnyű. Az egyik legkedveltebb praktika a rendszeres hajvágás a töredezett hajvégektől való megszabadulás érdekében, ez azonban a 4C hajtípus esetén nem túl szerencsés. Ha meg akarod tartani a hajad hosszát, vagy növesztenéd, akkor ügyelj inkább arra, hogy megőrizd az egészségét. Mivel eleve olyan a szerkezete, hogy könnyen összeugrik, ezért a hajvágással ránézésre semmiképp nem fog gyorsabban nőni.

A fejbőröd ápolását se hanyagold el

Tekintettel arra, hogy a hajad szorosan kapcsolódik a fejbőrödhöz, kulcsfontosságú, hogy mindkettőt rendszeresen ápold. Ehhez viszont korántsem elég az, ha rendszeresen hajat mosol. Hetente többször is vigyél fel olajat a fejbőrödre, ugyanis gyakorlatilag bármelyik hajra készült fajta segít abban, hogy ne csak a töve, hanem az egész hajkoronád nedvességhez jusson.

Tudd azt is, mennyire tartja meg a hajad a nedvességet

Végül pedig azt is érdemes tudnod, hogy milyen a hajad porozitása, vagyis mennyire képes megtartani a nedvességet. Három porozitási szint létezik: magas, közepes és alacsony. A magas porozitás azt jelenti, hogy a hajad könnyen elengedi a nedvességet, a közepes, hogy megfelelően megtartja, miközben az alacsony azt, hogy nehezen jut nedvességhez a hajad. Bármelyik is jellemző rád, ezt a tényezőt se feledd, és ennek tudatában válassz olyan hajápoló termékeket, amelyek a te hajadnak a legmegfelelőbbek.

Megosztás Küldés Messengeren Pinterest
Google Hírek ikon
Kövesd a Glamour cikkeit a Google hírekben is!

Ez is érdekelhet

Benes Anita, a Daalarna tervezője: „Nem tudok másképpen reagálni a világ nehézségeire, minthogy megpróbálok valami szépet és különlegeset létrehozni”

Benes Anita, a Daalarna tervezője: „Nem tudok másképpen reagálni a világ nehézségeire, minthogy megpróbálok valami szépet és különlegeset létrehozni”

Értesülj elsőként legújabb híreinkről

Parfüm horoszkóp: találd meg a tökéletes illatot a csillagjegyed szerint

Parfüm horoszkóp: találd meg a tökéletes illatot a csillagjegyed szerint

Megérkezett a plüss bob hajtrend, a csendes luxus megtestesítője

Megérkezett a plüss bob hajtrend, a csendes luxus megtestesítője