Fenntarthatóság és tudomány - A L'Oréal Paris egy nem mindennapi virtuális eseményen mutatta be legújabb innovációit

Talán nem is gondoltad volna, de a L'Oréal Paris-nél az innovációra való törekvés több mint 100 évvel ezelőtt kezdődött, és ez az úttörő szellem ma aktuálisabb, mint valaha. A napokban megrendezésre került 'The Other Side Summit' virtuális találkozó több szempontból is érdekesnek bizonyult. Hiszen amellett, hogy a márka vezetői, termékfejlesztői és kutatói szólaltak meg, legújabb technológiáikba és jövőbeli céljaikba is bepillantást nyerhettünk.

Fenntarthatóság és tudomány - A L'Oréal Paris egy nem mindennapi virtuális eseményen mutatta be legújabb innovációit
Fotó: L`Oréal Paris

Interjúnkban Elisabeth Bouhadana enzimológus, a L’Oréal Paris International nemzetközi tudományos igazgatója mesél most ezekről.

Elisabeth Bouhadana, a L'Oréal Paris International nemzetközi tudományos igazgatója
Fotó: L`Oréal Paris

Nem titok, hogy rengeteg teória és félreértés övezi a L’Oréal kozmetikumok tesztelésének módját. Hogyan zajlik pontosan ez a folyamat? Milyen módon tesztelik a termékeket?

A L’Oréal-nál a lehető leghatékonyabb, mégis mindenki számára biztonsággal használható formulákat, koncentrációkat és receptúrákat kutatjuk hosszú évtizedek óta. Kutatóink már több, mint 30 évvel ezelőtt realizálták, hogy gyakorlatilag nincs sok értelme állatokon tesztelni, hiszen az állatok nem emberek, ezáltal más a bőrük, máshogy szívódik fel az adott anyag, máshogy reagálnak az adott formulára. De természetesen nem elhanyagolható faktor volt az állatok jóléte és védelme is.

Éppen ezért úgy döntöttünk, hogy belekezdünk egy forradalmi alternatíva kifejlesztésébe, amelynek köszönhetően sem állatkísérletekre, sem élő emberi szöveten való tesztelésre nem lesz szükség: ez pedig a rekonstruált emberi szövet létrehozása. Az az Episkin névre keresztelt technológián égési sérülésekre specializálódott kórházakkal és orvosokkal dolgoztunk együtt. Ez a technológia nem csak végtelen mennyiségű bőrbiológiai adatforrást biztosít, de már 1989 óta lehetővé teszi számunkra, hogy gyorsan és hatékonyan mérhessük a nagy számú összetevő-kombinációk biztonságosságát és teljesítményét. Hiszen az összetevők milyenségén túl rendkívül fontos azok aránya és koncentrációja is. Ezért sem gondolom relevánsnak, amikor sokan csak ránézésre, az összetevők alapján döntik el, hogy az adott kozmetikum jó vagy éppen rossz, ugyanis szinte minden azok arányán múlik.

Fotó: L`Oréal Paris

Minden egyes új formula megalkotásakor az alapoktól kezdjük a vizsgálatokat. Először is a tudományos szakirodalom és a meglévő adatbázisunk segítségével ellenőrizzük, hogy az említett összetevők biztonsággal használhatók- e a bőrön. Második lépésként következnek a prediktív in vitro vizsgálatok a rekonstruált bőrön. Ezeket pedig HRIPT bőrgyógyászati ellenőrzés, majd klinikai és fogyasztói tesztek követnek.

Annak érdekében, hogy a L’Oréaltól független, hatóságok által végzett állatkísérleteket is megszűntethessük, 2014-ben Kínában is létrehoztunk egy EpiSkin központot, hogy a helyi kutatók és fejlesztők is elsajátíthassák a metódust. Azóta szerencsére hatalmas változások történtek, számtalan kozmetikumot nem tesztelnek már állatokon és reményeink szerint ez az elkövetkezendő években a kozmetikumok 100 százalékára igaz lesz majd.

Melyek manapság a legközkedveltebb kozmetikum-összetevők?

Mindenképpen a glikolsav, a retinol, a hialuronsav, a niacinamid, a C-vitamin és az E-vitamin. Jelenleg azon dolgozunk, hogy ezeket minél stabilabb formában és a legoptimálisabb koncentrációban építhessük be a termékek formuláiba.

Ezek fenntarthatóságának javítása érdekében a L'Oréal kutatási és innovációs laboratóriumai a zöld tudományoknak köszönhetően folyamatosan fejlesztik a biomolekulák által inspirált új összetevőket és technológiákat. Kiváló teljesítményt és biztonságot nyújtanak fogyasztóink számára, miközben csökkentik a környezeti terhelést.

Az új összetevők kifejlesztésével és a természettudományok – például az öko-extrakció, a biotechnológia és az agronómia – innovációira támaszkodva egy teljesen új fejezetet nyitottunk a zöld tudományok területén.

A Revitalift Filler 1,5 % tiszta hialuronsavat tartalmazó ránctalanító szérum nem csak nedvességgel tölti fel a bőrt, de egyedi formuláját úgy fejlesztették ki, hogy intenzív feszesítő hatással is bír.
Fotó: L`Oréal Paris

Csak hogy egy példát említsek, a Revitalift Pure HA szérumban található hialuronsavat fenntartható módon állítottuk elő. A tejsavbaktériumok „mini erjesztő- üzemekként” működnek. A helyi eredetű gabonafélékből zöld eljárással történő kivonás előtt két molekulasúlyú frakciót nyerünk: makro- és mikrofragmentált hialuronsavakat, amelyek rendkívül hatékonyak a nedvesség penetrációjának javítása tekintetében.

Ez a tudományos fejlődés új határokat nyit meg a termékek hatékonysága terén, miközben új lehetőséget ad arra, hogy felelősségteljesen cselekedjünk a bolygó megóvása érdekében.

Milyen főbb fenntarthatósági célokat tűzött ki a L’Oréal az elkövetkezendő évekre?

Az egyik célunk egyértelműen, hogy minél több fenntartható forrásból származó hatóanyagunk legyen. Ezzel párhozamosan pedig, hogy a meglévő hatóanyagaink előállítását még környezettudatosabbá tegyük. Jelenleg a termékekhez felhasznált összetevők körülbelül 50%-a származik fenntartható forrásból, szeretnénk, ha 2030-ra ez elérné a 95%-ot. Úgy gondolom, hogy az egyre nagyobb ütemben fejlődő technológiáinknak köszönhetően ez minden gond nélkül megvalósítható.

Fotó: L`Oréal Paris

Megannyi fantasztikus fejlesztésen, projekten és terméken dolgoztál már a munkádnak köszönhetően. Mi a legjobb és mi a legnehezebb része annak, amit csinálsz?

Az egyik legnehezebb az a végtelenül sok alternatíva. Amikor felmerül egy új termék ötlete, rendkívül bonyolult és sokszor frusztráló meghatározni azt a néhány összetevőt, amiből érdemes lehet kiindulnunk. Természetesen rengeteg segítségünk van, hiszen a L’Oréalnál több, mint 4000 kutató és szakember dolgozik, ezen felül az AI, azaz a mesterséges intelligencia is megkönnyíti és meggyorsítja a folyamatokat.

De hogy a könnyedebb oldaláról is beszéljek, elképesztően jó érzés, amikor számomra ismeretlen emberek lelkesen újságolják, hogy „Képzeld milyen szuper L’Oréal terméket találtam!”. Ilyenkor büszkeséggel tölt el, hogy hozzájárulhatok ahhoz, hogy még szebbnek lássák magukat az emberek, amikor tükörbe néznek.

Ez is érdekelhet

Randid van Dua Lipával! Egyenesen egy családi fesztiválról érkezik, hogy neked énekeljen

Randid van Dua Lipával! Egyenesen egy családi fesztiválról érkezik, hogy neked énekeljen

Sztárhírek

Cher elárulta élete legnagyobb tragédiáját: három babáját is elvesztette

Cher elárulta élete legnagyobb tragédiáját: három babáját is elvesztette

G-Életstílus

15 dolog, amivel egy nőnek 30 éves korára rendelkeznie kell

15 dolog, amivel egy nőnek 30 éves korára rendelkeznie kell