A pórusoknak nagyon fontos feladatuk van, ne utáld őket

2022.április.6.

A szépségfórumokon, a bőrgyógyászok rendelőjében és a baráti szóváltások során is megannyiszor hangzik el a tág pórusok problémája. De az igazság az, hogy pórusok mindenki arcán vannak - és szinte mindig láthatóak! Az Instagramon mégis oly gyakori makulátlan fotók pedig leginkább egy alapos smink és a képszerkesztés mesterművei. Így tehát egyáltalán nem biztos, hogy van okod aggodalomra, ha látod a pórusaidat.

A pórusoknak nagyon fontos feladatuk van, ne utáld őket
Fotó: Getty Images

Mik pontosan a pórusok?

A pórusok azok a bőrön lévő kis nyílások, amelyek lehetővé teszik, hogy az izzadtság és a felesleges olajok távozzanak a testünkből. Többféle típusú pórus is létezik, de az arcon lévő pórusok többsége a szőrtüszők nyílása, és ezért lógnak ki belőlük kis szőrszálak. A faggyúmirigyek, amelyek a bőr alatt helyezkednek el, faggyút (olajat) választanak ki a pórusokon keresztül.

Ez azért lényeges, mert a faggyú a bőr külső rétegének fontos összetevője, amely segít megőrizni a bőr hidratáltságát és megvédi a káros környezeti hatásoktól. Tehát a pórusok megjelenése önmagában nem probléma, mi több, rendkívül hasznos a bőr megfelelő működésének fenntartása szempontjából.

Milyenek a normál pórusok?

A pórusok mindannyiunk bőrén máshogy néznek ki, de az, hogy látjuk őket, önmagában még semmi rosszat nem jelent. Kissé sötétebbek is lehetnek, és zsírosabb bőrtípusokon általában jobban meglátszanak, mivel a faggyú egy része felhalmozódhat a pórusokban, és kissé kitágíthatja azokat.

Néhányan - különösen a természetesen zsírosabb bőrűek - azt is tapasztalhatják, hogy a pórusaik közvetlenül a menstruáció előtt vagy alatt nagyobbnak tűnhetnek. A kutatók úgy vélik, hogy emögött a hormonszintek változása áll, ami befolyásolhatja a faggyútermelést. Még ha kissé nagyobbnak is tűnnek, mint szeretnénk, valószínűleg egyáltalán nincs szó semmilyen problémáról.

Mikor van okod az aggodalomra?

A pórusaid miatt csak akkor kell aggódnod, ha mitesszerek vagy fehér foltok alakulnak ki a felületükön. Ez leginkább akkor fordulhat elő, ha a pórusokat eltömítik az elhalt hámsejtek, a szennyeződések és a faggyú, ezért előfordulhat, hogy azon a területen hámlasztásra lesz szüksége a bőrödnek.

Egyéb esetekben szinte biztos, hogy semmi gond nincs a pórusaiddal, de ha még mindig zavar a méretük, néhány egyszerű praktikával halványabbá tehetőek. Rendszeresíthetsz a bőrápolási rutinodban egy kémiai hámlasztót, használhatsz valamilyen retinoidot, de a rendszeres fényvédelemmel is sokat tehetsz azért, hogy minél szebbnek lásd a bőrödet.

Ez is érdekelhet

Minden, amit a szexjátékszerek tisztításáról tudnod kell

Minden, amit a szexjátékszerek tisztításáról tudnod kell

Monitor

20 sztár, akikről el is felejtetted, hogy szerepelnek a Jóbarátokban

20 sztár, akikről el is felejtetted, hogy szerepelnek a Jóbarátokban

Szépséghírek

Így néz ki Jennifer Lopez smink nélkül: bemutatta a reggeli bőrápolási rutinját

Így néz ki Jennifer Lopez smink nélkül: bemutatta a reggeli bőrápolási rutinját