Ajakfeltöltésen gondolkozol? Minden, amit előbb tudnod kell róla

A plasztikai sebészet iránti érdeklődés történelmi csúcson van, de még mindig sok a bizonytalanság és a félretájékoztatás, ami gyakran megnehezíti a páciensek dolgát. Igaz ez az egyik legkedveltebb esztétikai műtétre, az ajakfeltöltésre is - éppen ezért fontos, hogy ha esetleg te is azon gondolkozol, hogy kipróbálnád, légy róla kellőképpen tájékozott.

Ajakfeltöltésen gondolkozol? Minden, amit előbb tudnod kell róla
Fotó: Getty/Glamour

A közhiedelemmel ellentétben az ajakfeltöltésnek számos előnye van a dús megjelenésen kívül. Míg a fiatalabb korosztály csak egy kis teltségre vágyik, addig az idősebbek legtöbbször közelebb akarják érezni magukhoz az évtizedekkel korábbi külsejüket. Álljon bármi is egy ajakfeltöltés hátterében, annyi biztos, hogy roppant népszerű kezelésről van szó, még úgy is, hogy az ára 70 ezer forinttól többszázezer forintig terjed.

Csak az elmúlt néhány évben világszerte többmillióan vették igénybe az eljárást, de mielőtt ez a magas adat megtévesztene, ne gondold azt, hogy könnyű eljárásról van szó, éppen ellenkezőleg. Az ajkakon végzett átalakítás valójában az egyik lebonyolultabb, nem invazív kezelés, amit kérhetsz, különösen akkor, ha a célod továbbra is a természetes megjelenés.

Mit értünk pontosan ajakfeltöltés alatt?

A dermális töltőanyaggal történő kezelések az egyik legnépszerűbb vágást nem igénylő beavatkozásnak számítanak, az ajakrégió pedig az egyik leggyakrabban kért hely a betegektől a töltőanyag befecskendezésére. A bőrfeltöltési lehetőségek széles választéka lehetővé teszi az orvosok számára, hogy teljesen személyre szabják az egyes páciensek ajakfeltöltését az adott célnak és problémának megfelelően.

Legyen szó az ajakkontúr élesítéséről, az ajak aszimmetriájának vagy arányának kiegyensúlyozásáról, a térfogat helyreállításáról vagy a hidratálás fokozásáról a finom repedések elsimítása érdekében, az egyéni igények szerint megállapítják, pontosan milyen kezelés lehet a legjobb az adott páciens számára.

Milyen töltőanyagok jöhetnek szóba?

Általánosságban elmondható, hogy a dermális töltőanyagok két fő kategóriába sorolhatóak: vannak a felszívódó töltőanyagok, és a nem felszívódóak. Az orvosok gyakran inkább az előbbieket részesítik előnyben, mert ideiglenesek, visszafordíthatóak, és az egyik legnépszerűbb fajtájuk, a hialuronsavas töltés fő összetevője, vagyis maga a hialuronsav már egyébként is jelen van az egész testünkben.

Amikor a hialuronsavas töltőanyagokat az ajkakba fecskendezik, azok azonnal vizet vonzanak magukhoz, ami viszont térfogatnövelő hatással van az injekció beadásának helyére, és teltebb megjelenést kölcsönöz az adott területnek. De létezik saját zsírral történő ajakfeltöltés is, ami minden módszer közül a legtermészetesebb. A végső kivitelezés leginkább attól függ, hogy a páciensek pontosan mire vágynak.

Milyen előnyei lehetnek?

Az ajkak térfogatának növelése számos problémát megoldhat: túl a teltebb megjelenésen például veleszületett esztétikai hiányosságok vagy baleset miatt elszenvedett sérülések is korrigálhatóak vele. Mivel mindenféle formában és méretben kérhető töltés, így asszimmetrikus és szimmetrikusabb végeredmény is könnyedén elérhető, de az orvosok általában azt javasolják, hogy még ha nem is egyforma mértékben, de az alsó és a felső ajkakba is kerüljön töltőanyag, hiszen így hasonló és szép hatás érhető el.

Sok idősebb páciens azt tapasztalja, hogy a koruk előrehaladtával a rúzsuk már nem marad megfelelően az ajkukon, mivel az elvesztette a szegélyeit. Egy kis, gondosan elhelyezett töltőanyaggal viszont ezt a problémát is lehet orvosolni. Végül, de nem utolsó sorban pedig az ajakfeltöltés azoknak is előnyös lehet, akiknek krónikusan repedezik az ajkuk, ugyanis a hialuronsav segít megtartani a nedvességet, ezáltal pedig a szép és hidratált ajkak is adottak lesznek.

Mire kell figyelni az injekció beadása előtt?

Minden orvosnak megvannak a maga szabályai, de az ajakfeltöltés előtti héten, leglényegesebben pedig az azt megelőző 48 órában kerülendő a dohányzás, az alkoholfogyasztás és a vérhígítók szedése. Minden egyéb, személyre szabott tudnivalót a beavatkozást végző orvos is el fog mondani, de ezeket a dolgokat kivétel nélkül ajánlott betartani, mivel sok lehetséges mellékhatás elkerülhető velük.

Milyen kockázatokkal járhat?

Egy rosszul sikerült ajakfeltöltést nem túl nehéz észrevenni, még akkor sem, ha csupán egyetlen apró részlet siklott félre. Így tehát az elsődleges kockázat, hogy egy esetlegesen elrontott ajakfeltöltés egyből szembetűnő. Ez még inkább a bosszantó kategóriába tartozik, de olyan mellékhatások is előfordulhatnak, amelyek komoly egészségügyi kockázatot jelentenek.

Csekély kockázattal járó mellékhatások a duzzanatok, az egyenletlenségek, és a kellemetlen, de korrigálható dudorok, amelyek túl sok töltőanyag túl felületes befecskendezése esetén jelentkezhetnek. Súlyos esetben viszont egy rosszul beadott injekció bőrelhalást is okozhat. Hogy ezt elkerüld, csakis egy tapasztalt, elismert orvosra bízd rá az ajkaid feltöltését, hiszen aki valóban érti a szakmáját, még akkor is tud segíteni, ha bármilyen komplikáció adódik.

Fájdalmas az eljárás?

Egy arcba szúrt tű soha nem lesz kellemes érzés, de a legtöbb orvos az eljárás előtt zsibbasztó krémet használ, ami sok beteg számára hasznos és megnyugtató. Mivel azonban az ajkak tele vannak erekkel és artériákkal, amelyek nem szeretik, ha tűszúrás éri őket, a java a te személyes fájdalomküszöbödön múlik. Ha úgy gondolod, hogy nagyon kellemetlen lesz, a biztonság kedvéért hozz magaddal egy stresszoldó labdát, amit a beadás közben megszoríthatsz.

Mit tehetsz, ha nem tetszik a végeredmény?

A végső eredmény nagyjából két hét múlva fog látszani, azelőtt semmiképp ne ítélkezz. Ha ezután sem tetszik, amit látsz, próbáld meg pontosan meghatározni, mi az, amivel elégedetlen vagy. A kevesebb töltőanyag gyakran több, vagyis sokkal jobb megoldás vállalni az alultöltés kockázatát, mint esetlegesen túltöltetni az ajkaidat. Az ugyanis még mindig jobb, ha túl kevésnek látod a töltőanyagot.

Az is lehet, hogy pár hét alatt megszokod a végeredményt, és elfogadod a kevésbé telt vagy éppen vastagabb ajkakat. Ha mégsem, később újabb töltést kérhetsz. Ha viszont úgy látod, hogy túl sok töltőanyag került az ajkaidba, csak feloldással lehet korrigálni, ami meglehetősen kellemetlen. Magától viszont csak 6-12 hónap elteltével tűnik el teljesen a töltőanyag, tehát ha semmit nem teszel, ennyi ideig fog tartani a hatása.

Ez is érdekelhet

„Előbb szeretek, utána szeretkezek” - Nagy a baj, ha a demiszexuálisok szexuális kisebbséget jelentenek

„Előbb szeretek, utána szeretkezek” - Nagy a baj, ha a demiszexuálisok szexuális kisebbséget jelentenek

Tedd & Ne tedd

Katalin hercegné újrahasznosított kabátban kezdi új életét

Katalin hercegné újrahasznosított kabátban kezdi új életét

Monitor

Marilyn Monroe ritkán látott utolsó fotói

Marilyn Monroe ritkán látott utolsó fotói