Minden, amit kell tudnod a táskás szemekről, és hogy mit tehetsz ellenük

2022.január.1.

Ha érezted már valaha úgy a tükörbe nézve, hogy táskásak a szemeid, akkor azt is jól tudod, hogy egy nehezen kezelhető állapotról van szó, vagyis nem megy, hogy egyik pillanatról a másikra eltüntesd a nem tetsző látványt. Ez elsősorban annak tudható be, hogy a sötét karikákat nagymértékben a gének, és az olyan, szinte elkerülhetetlen életmódbeli tényezők határozzák meg vagy befolyásolják, mint az alváshiány és a stressz.

Minden, amit kell tudnod a táskás szemekről, és hogy mit tehetsz ellenük
Fotó: HBO

Ne kísérletezz bizonytalanul

Mivel a sötét karikák oka többféle lehet, ezért a megfelelő kezelés is attól függ, hogy mi váltja ki. Ez már csak azért is frusztráló lehet, mert egyáltalán nem minden esetben egyértelmű. Ahelyett viszont, hogy drága krémek tucatjával kísérleteznél, inkább derítsd ki, mi állhat a háttérben, és ennek alapján válaszd ki azt a megoldást, ami számodra a leghatékonyabb lehet.

Mikor kell hiperpigmntációra gyanakodnod?

Ha a szemeid körül a bőröd sokkal sötétebb, mint az arcod többi részén, akkor előfordulhat, hogy hiperpigmentáció okozza a táskás szemeket. Nem másról van szó, mint hogy a szervezetben túltermelődik a melanin (ami a bőrszínért és a hajszínért is felel), majd sötétebb területeket hoz létre az általános bőrtónushoz képest. Ez sokak számára zavaró, hiszen karikás szemek hatását kelti.

Hiperpigmentáció esetén a táskás szemekre a legjobb gyógyír egy niaciamidos krém, ami a problémás területen halványítja és fényesíti a bőrödet, egyben pedig megakadályozza a melanin túltermelődését. Hasonlóan pozitív tulajdonságokkal rendelkezik a hidrokinon származéka, az alfa-arbutin is, ami egy nagyon hatékony bőrvilágosító, és C-vitamint is tartalmaz, ami szintén képes meggátolni a melanin túltermelődését.

Egy krém azonban még nem elég: arra is szükséged lesz, hogy egy magas faktorszámú fényvédő krémmel is rendszeresen bekend az arcodat. Ha ugyanis hiperpigmentáció áll a szemeid alatt lévő sötét karikák hátterében, akkor a napsugarak védelem nélkül csak még inkább fel fogják erősíteni azokat.

Az sem mindegy, milyen a szemkörnyéked formája

A táskás szemek egy másik típusának hátterében a szemkörnyék formája áll, nem pedig magával a bőrrel van a gond. Sok embernek mély a szemürege, és valójában általa alakul ki egy árnyék, ami úgy láttat, mintha táskásak lennének a szemeid. Ebben az esetben a leghatásosabb egy bőrfeltöltő kezelés. Bár kisebb-nagyobb fájdalmakkal járhat, és költségesebb is, de sokkal hosszabb távú a hatása, mint bármilyen krémnek, ráadásul azonnal szemmel látható az eredmény.

A kék erek is lehetnek a felelősek

Végül, de nem utolsó sorban pedig a táskás szemek mögött gyakran azok a kék erek állnak, amelyek átütnek a bőrön. A szem körüli bőrfelület sokkal vékonyabb és érzékenyebb, mint a test legtöbb pontján, ezért itt jobban is láthatók a vénák, különösen, ha a felszínhez közel helyezkednek el. Ebben az esetben egy érszűkítő hatású koffeintartalmú szemkrém lehet a legjobb megoldás számodra, ami segít, hogy kevésbé legyenek láthatóak a vénáid.

Ez is érdekelhet

Kate Middleton megnyitja az évet ebben a csodás kabátban

Kate Middleton megnyitja az évet ebben a csodás kabátban

Divathírek

Roxforttól a kifutókig - Emma Watson legstílusosabb vörös szőnyeges pillanatai

Roxforttól a kifutókig - Emma Watson legstílusosabb vörös szőnyeges pillanatai

Divathírek

André Leon Talley divatikontól búcsúzunk - A Vogue egykori kreatív igazgatója 73 éves korában hunyt el

André Leon Talley divatikontól búcsúzunk - A Vogue egykori kreatív igazgatója 73 éves korában hunyt el