Vissza a jövőbe: beauty cuccok régen és most

Ha kíváncsi vagy, vajon milyen szépítő újdonságokat tartogat számodra a jövő, nem kell mást tenned, csak visszapillantanod a múltba. A szépségtrendek és technológiák ugyanis a divathoz hasonlóan folyamatos körforgásban vannak. Ami egyik évben még elképzelhetetlennek tűnik, biztos lehetsz benne, hogy az elkövetkezendő időszakban divatba jön. Mutatunk is három terméket, melyek egytől-egyig elképesztő utat jártak be!

Vissza a jövőbe: beauty cuccok régen és most
Fotó: Getty Images

SZÁJFÉNY

Fotó: Ina Jang

Akkor:

A szájfény egészen pontosan 1928-ban jelent meg az akkoriban használt kozmetikumok körében, amikor Max Factor megalkotta az első extrafényes ajakterméket, kifejezetten színésznők számára. A látványos tükörfény persze nem maradt el, a felhasználók lelkesedése viszont annál inkább. A létrehozott formula ugyanis olyannyira ragacsos volt, hogy körülményessé és kényelmetlenné tette viselését, ráadásul nemcsak a fényt vonzotta, de a kósza hajszálakat is. Ennek ellenére a textúra évtizedeken át változatlan maradt.

Most:

A kilencvenes évek nosztalgiájának köszönhetően a szájfény újra reneszánszát éli, sőt, napjainkra már megtalálták a módját egy sokkal elfogadhatóbb, könnyedebb állag létrehozásának. A megannyi különböző bőrápoló megjelenése mellett ezeket az ajaktermékeket is előszeretettel dúsítják ápoló összetevőkkel, mint például olajok, aloe vera vagy éppen méhviasz, így biztosítva a krémesebb, minimálisan ragacsos textúrát.

A jövőben:

Mivel jelen helyzetben az orrot és szájat eltakaró maszkok a mindennapjaink részét képzik, egyelőre nem sok az esélye, hogy ezt az ikonikus formulát részesítjük előnyben a matt, extratartóssal szemben. Hiszen nincs olyan szájfény, ami valamilyen szinten ne lenne ragacsos. Helyette választhatunk ajakszínező tintát vagy reménykedhetünk, hogy hamarosan előrukkol valaki egy olyan keverékkel, mely a fényes formuláknál is biztosítja az elmaszatolhatatlan végeredményt. Persze a Zoom összejöveteleken lehet csillogtatni a szájfényeket!

ALAPOZÓ

Fotó: Ina Jang

Akkor:

A legelső új típusú alapozó szintén Max Factor nevéhez köthető, melyet 1937-ben alkotott meg. A Pan-Cake nevű termék, ahogyan azt az elnevezés is sugallja, meglehetősen nehéz állaggal és cseppet sem bőrszerű összképpel rendelkezett. Körülbelül hét évtized kellett ahhoz, hogy a formulák valamelyest könnyedebbé, viselhetőbbé és egyre inkább bőrazonossá váljanak. De mindez mit sem ér, ha nem találod a számodra megfelelő árnyalatot, nem igaz?

Most:

Mára már elmondhatjuk, hogy az alapozóknak nem csak a textúrájukból, de árnyalataikból is nagyobb a választék, mint valaha. Rihanna 2017 szeptemberében piacra dobott Fenty Beauty Pro Filt’r alapozói negyven árnyalatukkal (ami azóta ötvenre bővült) kétségtelenül magasra tették a lécet a legtöbb márka számára, és hatására többen is próbálják a lehető legtöbb színváltozatot és altónus szerint kategorizált kínálatot biztosítani. Az inkluzivitás követendő példa minden cég számára!

A jövőben:

Az egyik legbiztosabb módszer, hogy megtaláld a számodra tökéletes alapozót: készíttesd el személyre szabottan. A Lancôme és a BareMinerals esetében ez már egy ideje működik, különböző arcbőr scanek és színmeghatározó algoritmusok segítségével, de egyre több márka fókuszál a beépített bőrápolók fontosságára is, amilyen például az anti-aging. Amíg viseled, fiatalodsz, hogy hangzik?

HAJVASALÓ

Fotó: Ina Jang

Akkor:

A mai értelemben vett hajvasaló elődje 1909-ben bukkant fel, de sokkal inkább hasonlított egy kerti ollóhoz, mintsem egy hajformázó eszközhöz. Ehhez képest természetesen már nagyon hosszú utat járt be ez a találmány. Mégis, egészen tíz évvel ezelőttig, amikor már jellemzően kerámialapos, hajkímélőbb dizájnok hódítottak, szükség volt az adott tincsen többször átmenni vele. Az eredmény? Töredezett hajvégek, amik szomorúvá tettek bennünket.

Most:

Az automatikus kikapcsolás funkció igencsak megkönnyíti az életünket és megannyi pánikkal-teli pillanattól kímél meg minket, amikor úton a munkahelyre jut eszünkbe, hogy vajon úgy hagytuk-e a hajvasalónkat. És ami a legfontosabb, a jelenleg piacon lévő eszközökben, az egy szó: hőszabályozás. Hogy miért olyan hasznos ez? Mert biztosítja az vasalólapok egyenletes hőelosztását, ezáltal sokkal kisebb hőfokkal érheted el ugyanazt a végeredményt!

A jövőben:

A hővel való formázás csökkentése nem egyenes út az egészséges tincsekhez. Bár megannyi okoseszköz kapható, melyek akár tápláló olajokat is visznek fel a hajra használat során, mégis azt kell, hogy mondjuk, ezek a technológiák még gyerekcipőben járnak. Ahhoz, hogy a hajformázás teljes mértékben roncsolás-mentessé válhasson még hosszú utat kell bejárniuk. Ami pedig a legtrendibb textúrákat illeti, szerencsére egyre inkább a természetesség hódít, így nincs is szükségünk nagymértékben manipulált tincsekre.

A cikk eredetileg a GLAMOUR magazin 2021. márciusi számában jelent meg.

Fotók: Ina Jang

Prop styling: Marie-Yan Morvan

Ez is érdekelhet

A kielégítő szex 10 alapszabálya

A kielégítő szex 10 alapszabálya

Monitor

20 sztár, akikről el is felejtetted, hogy szerepelnek a Jóbarátokban

20 sztár, akikről el is felejtetted, hogy szerepelnek a Jóbarátokban

Szépséghírek

Így néz ki Jennifer Lopez smink nélkül: bemutatta a reggeli bőrápolási rutinját

Így néz ki Jennifer Lopez smink nélkül: bemutatta a reggeli bőrápolási rutinját