Eleged van a pattanásokból? Segítünk, hogy örökre megszabadulj tőlük!

2021.május.31.
Megosztás Küldés Messengeren Pinterest

Ha szép a bőröd, több önbizalmad van. Sminkkel elfedheted a nem kívánt pattanásokat, vagy megszabadulhatsz orcád pirosságától, azonban ez csak átmeneti megoldás, amíg a nap végén le nem mosod az alapozót. Bármit megtennél, hogy megszabadulj az aknéktól? Akkor itt tartós megoldásra van szükség!

A bőröd minőségét és az aknéra való hajlamot rengeteg dolog befolyásolja. A táplálkozásodtól kezdve a genetikai adottságaidon át egészen a hormonháztartásodig, mégis, egy jól felépített bőrápolási rutin, egy fantasztikus kozmetikum és egy szakképzett bőrgyógyász minden esetben elengedhetetlen, hogy javíts a helyzeten. Tartsd kordában a pattanásokat! Kialakulásukat nagyban befolyásolhatja a bőr túlzott faggyútermelése, a nem megfelelő tisztítás vagy a hormonális hatások. Épp ezért fontos, hogy olyan termékeket válassz, melyek hatékonyak, mégis kíméletesek, így nem okoznak irritációt hosszú távú használat során sem. Igaz, a pattanásos bőr kezelése mindenkinél egyénre szabott, néhány olyan alapvető lépés, mint a smink megfelelő eltávolítása, a rendszeres hámlasztás és a pöttyök helyi kezelése elengedhetetlen ahhoz, hogy arcod újra régi fényében tündökölhessen. Ha szuperérzékeny a bőröd, elég akár egy picit parfümösebb krém, vagy egy erősebb hatóanyagú arcpakolás és máris vörösen lángol. Ilyenkor bizony nem árt odafigyelni milyen összetevőjű termékek kerülnek a piperéid közé. Próbálj meg beiktatni néhány természetes, illatanyag-és színezékmentes, netán hipoallergén kozmetikumot, hogy az irritáció esélyét minimálisra csökkentsd.

A fényterápiás aknémaszk

Egy termék, melyet bőrgyógyászok fejlesztettek ki. Minden nap használhatod, nem károsítja a bőröd, ugyanis UV- és vegyszermentes. A piros és kék fény kombinációja csökkenti a gyulladást és küzd az aknékat okozó baktériumok ellen. Használat előtt tisztítsd meg a bőröd és hagyd fenn tíz percig. Ha rendszeresen használod, tisztább és egészségesebb lesz az arcod.

Néhány kérdés, amire biztosan szeretnéd tudni a választ, amennyiben bőrproblémákkal küzdesz. Fontos tudnivalók, melyekre Dr. Irinyi Beatrix, a BIODERMA bőrgyógyásza ad választ:

Mitől alakulhat ki aknés bőr?

Három konkrét tényező vezethet az akne kialakulásához. A faggyú túltermelése, az elhalt hámsejtek nem megfelelő leválása a bőr felszínéről, illetve a bőr normál flórájához tartozó baktériumok elszaporodása. Amennyiben a szőrtüszőket a leválásra képtelen, elhalt hámsejtek elzárják, a faggyúkivezetőben lévő túltermelt faggyú (döntően telített zsírsavakban gazdag) bennreked, és irritálja a faggyúkivezető falát. Ebben a faggyú-masszában egyes baktériumok elszaporodnak, és további gyulladást okoznak. Emellett hormonális hatások, genetikai tényezők, és a szervezet immunválasza is jelentősen befolyásolja a kellemetlen állapot kialakulását és súlyosságát. Számos provokáló tényező is ismert, melyek a kórkép megjelenését befolyásolják. Ilyenek a stressz, a lokális hő hatás (izzadás, fizikai aktivitás), fűszeres ételek, olajos magvak és kakaó fogyasztása, melyek a faggyútermelés fokozása révén hívhatják elő a bőrtüneteket.

Mi a különbség a pattanás és az akné között?

Az acne maga a bőrbetegség, a pattanás az az elemi jelenség, melyek összessége alkotja a gyulladt bőrbetegséget, az acnét. A pattanás a bőr felszínéből kiemelkedő, piros elváltozás, melyek a szőrtüsző gyulladása vagy fertőzése miatt alakulnak ki.

Mire figyeljünk a bőrápolás során?

Ez mindig egyénre szabott, hiszen a kezelést az acne súlyossága, fennállási ideje, és az egyén bőrtípusa is befolyásolja. Ennek ellenére vannak alapvető szabályok. A bőr naponkénti óvatos, gyengéd tisztítása nélkülözhetetlen, ami nemcsak a napi szennyeződés és smink eltávolítását jelenti, hanem az elhalt hámsejtek leválasztását, és ez által a faggyúkivezetők kiürülését is segíti. Fontos a faggyútermelés szabályozása napi szinten cink tartalmú készítményekkel. A gyulladás súlyosságától függően gyulladáscsökkentő, hámlasztó gélek és krémek is javasoltak a betegség gyógyításában.

Hogyan állíthatjuk vissza természetes állapotába?

A rendszeres bőrtisztítás, óvatos, nem irritáló hámlasztás, és a faggyúkontroll segíthet a fiziológiás állapot helyreállításában. A provokáló tényezők kerülése szintén enyhíti a gyulladt tünetek megjelenését.

A belső ápolás - mint például étrend - során mire figyeljünk?

Eddigi ismereteink alapján nincs bizonyíték arra, hogy a diétának (szénhidrát, zsír) szerepe lenne az acne kezelésében. Azonban a faggyútermelést provokáló ételeket, mint olajos magvak, csoki, kakaó érdemes kerülni. Az utóbbi időben a tej és a magas glikémiás indexű ételek szerepét vizsgálják az acne betegség kialakulásában.

Hogyan előzzük meg, illetve hogyan kezeljük a vízhiányos bőrt?

A vízhiány, a szervezet dehidratáltságának a jele, mely a bőr legmélyebb rétegeiben alakul ki, de egészen a legfelső hámrétegig befolyásolja a bőr szerkezetét. A vízhiányos bőr valójában nem egy bőrtípus, hanem a bőr állapota, amely bármely bőrtípusnál - normál, száraz és zsíros - kialakulhat. Ilyenkor a bőr sápadt, fakó, gyakran húzódik, általában durva, száraz tapintatúvá válik, többek között ez is az oka, hogy sokan összekeverik a száraz bőrrel. A normális bőr felszíni rétegei akár 25-30 % vizet is tartalmazhatnak, amelynek kétharmad része szövetekhez kötődik, és aminek mennyisége általában állandó. A fennmaradó víz mennyisége a környezetben zajló események függvényében változik - hatással van rá például a száraz időjárás, a túlzott mosakodás, a központi fűtés vagy légkondicionálás, illetve bizonyos vegyszerekkel való érintkezés is. A vízhiányos bőr hátterében dohányzás, stressz, a nem megfelelően összeállított étrend, a napozás vagy erős szél, és a nem megfelelően kiválasztott kozmetikumok használata is állhat. Ritkán gyógyszerek mellékhatásaként is észlelünk bőrszárasságot, különösen vízhajtók vagy antiandrogének szedésekor.

Megelőzésként és kezelésként érdemes naponta 2-3 liter vizet inni. Fogyasszunk sok lédús és rostos élelmiszert, használjunk rendszeresen hidratáló krémet, amely segíti a bőr vízmegkötő képességét (aminosav, hialuronsav)! Párologtassunk a lakásban, tartsunk sok szobanövényt, mozogjunk rendszeresen friss levegőn! Hideg időben inkább kicsit zsírosabb krémet érdemes használni, amely védelmet nyújt a külső környezeti hatásokkal szemben is. A vízhiányos bőr tisztításához alkoholmentes, hidratáló hatású készítmények ajánlottak, amelyek táplálják a bőrt, segítik nedvességtartalmának megőrzését is.

Vízhiányos bőr miatt nagyobb esélyel alakulhatnak ki ráncok?

A vízhiány miatt a bőr rugalmassága is csökken, ugyanis csökken az irha hialuronsav tartalma és petyhüdt, rugalmatlan, ráncos bőr keletkezik.

Mikor forduljon az ember bőrgyógyászhoz?

Szakember segítségét érdemes kérni, ha a rendszeres 2-3 literes vízfogyasztás és a naponkénti többszöri hidratálás ellenére sem fokozódik a bőr vízkötő kapacitása és a bőr száraz, érdes, hámló marad. Sok esetben belgyógyászati betegség is állhat a háttérben, melynek kiderítése fontos orvosi feladat.

BŐRÁPOLÁSI MÍTOSZOK

1. A hidratáló elhanyagolható

Valószínűleg egy lustálkodó nőtársunk találhatta ki, ez azonban biztos receptje annak, hogy a pórusaid eltömődjenek. Sőt, még az olajos bőr is könnyen dehidratáltá válhat ennek következtében, ugyanis a bőr olajosodása nem függ össze a hidratáltságával.

2. Zsíros ételeket eszel? A pattanások garantáltak

Tévhit, hogy bizonyos ételek fogyasztása a bőr gyorsabb zsírosodásához vezet. Nincs összefüggés a kettő között, azonban ha hajlamos vagy az aknékra, pattanásokra és egyéb bőrproblémákkal küzdesz, hatással lehet rá, ha nem az egészséges ételeket választod. A magas glikémiás indexszel ellátott ételek, mint például a fehér kenyér, burgonya és gabonafélék gyulladásokat okozhatnak a szervezetedben, ami pattanásosodáshoz vezetnek.

3. A naptej eltömíti a pórusaid

A nap elleni védelemhez pedig esszenciális termék. Ráadásul ha akné elleni gyógyszert szedsz, fokozottan kell figyelni, hogy bekend az arcod, mivel fényérzékenység is felléphet, naptej nélkül pedig aligha tudnál kimenni. Ez a nem-mitteszerképző formula jól védi a bőröd, és még a pórusaid sem tömítik el. Hidd el, jobb erre odafigyelni, mint később az arcodon megjelenő sötét foltokat eltűntetni a nem megfelelő odafigyelés miatt. Ha síelni mész, vagy a télből a nyárba utazol, ne felejtsd el becsomagolni a bőrödet védő naptejet!

4. Az olajok mindenkinek jók

Nem minden bőrtípussal kompatibilisek az olajos bázisú termékek, így a legjobb, ha szakmai segítséget kérsz, hogy számodra mi a legjobb. (kiemelés) A Kiehl`s márkaüzleteiben ingyenes tanácsadás van és a bőröd igényeinek megfelelő termékeket választhatod ki. (kiemelés vége) De a teafa-, levendula- és kókuszolaj a leghatékonyabbak az aknés bőr kezelésére, mivel antibakteriális hatással bírnak.

5. Az izzadás aknésodást eredményez a testen

Nem feltétlenül igaz. Ha az alapoktól vizsgáljuk, az aknék kialakulása genetikai hajlam. Vannak olyanok, akik egész nap ülhetnek az átizzadt edzőcuccukban, mégsem pattog ki a bőrük, másoknak pedig akkor is kijöhet, ha azonnal letusolnak utána. Ha utóbbival küzdesz, keress fel egy dermatológust, aki segít neked a bőrproblémád kezelésében.

Szöveg: Ajkai Szigeti Mónika, Szakál Réka

Ez a cikk eredetileg a GLAMOUR magazinban jelent meg.

Megosztás Küldés Messengeren Pinterest
Google Hírek ikon
Kövesd a Glamour cikkeit a Google hírekben is!

Ez is érdekelhet

Nyilvános illemhely, mint művészeti alkotás? Kiss Miklós bebizonyította, hogy lehetséges

Nyilvános illemhely, mint művészeti alkotás? Kiss Miklós bebizonyította, hogy lehetséges

Értesülj elsőként legújabb híreinkről

Parfüm horoszkóp: találd meg a tökéletes illatot a csillagjegyed szerint

Parfüm horoszkóp: találd meg a tökéletes illatot a csillagjegyed szerint

Megérkezett a plüss bob hajtrend, a csendes luxus megtestesítője

Megérkezett a plüss bob hajtrend, a csendes luxus megtestesítője