6 kemikália, amelyet érdemes elkerülnöd, ha érzékeny a bőröd

2021.május.27.

Bárkinek - aki az érzékeny bőrűek táborába tartozik -, ismerősek lehetnek a következő tünetek: pöttyök, piros foltok, égető, viszkető érzés. Arról nem is beszélve, hogy félve nyúlunk hozzá minden új arcápoló termékhez, bízva abban, hogy ez végre beválik majd. A legtöbbször sajnos viszont nincs szerencsénk. Ha nagyon problémás a bőrünk nem árt egy bőrgyógyásztól segítségét kérni, ugyanis lehetséges, hogy valamilyen allergia váltja ki az irritációt. Azonban ezt még megelőzhetjük azzal, ha olyan termékeket veszünk le a polcról, ami mentes az alább felsorolt anyagoktól.

6 kemikália, amelyet érdemes elkerülnöd, ha érzékeny a bőröd
Fotó: Northfoto

Hidd el, a bőröd hálás lesz érte!

1. Illatanyagok

Számos kozmetikai termék tartalmaz különböző illatanyagokat, melyek az orr számára legtöbbször rendkívül kellemesek. Ezzel csak az a probléma, hogy sok esetben azért adják a készítményhez, hogy elfedje valamilyen más összetevő kevésbé kellemes illatát. Vásárláskor érdemes alaposan tanulmányozni a terméken lévő leírást, hiszen nem mindegy, hogy parfüm-mentes vagy illatmentes az adott formula. A parfüm-mentes nem tartalmaz hozzáadott, szintetikus illatanyagokat, míg az illatmentes termékek tartalmazhatnak kérdéses összetevőket, mindössze nem érezed ki azok illatát.

2. Illóolajok

Bár természetesek, a hígítatlan illóolaj nem tesz jót a bőrödnek. Főként a teafa, a levendula, a menta és a citrus-olajokat érdemes körültekintően használni, hiszen tömény formában alkalmazva bőrirritációt okozhatnak. Fontos, hogy olyan terméket válassz, ami ugyan tartalmazhatja ezeket az összetevőket, de kisebb koncentrációban. A teafaolaj hígított változata például remekül alkalmazható olajos, gyulladt bőr kezelésére, a levendulás bőrápolók szuper nyugtató hatással bírnak, a mentolos készítmények pedig serkentik a vérkeringést. A kulcs tehát minden esetben a mértékletesség!

3. Kémiai fényvédők

Kétféle fényvédő típus létezik: ásványi és kémiai. Az ásványi fényvédő krémeknek két aktív összetevője van: a titán-dioxid és a cink-dioxid. Ezek fizikailag blokkolják az UV-sugarakat (nem véletlenül hívják őket fizikai fényvédőknek is). A kémiai fényvédők különféle vegyszereket tartalmaznak, melyek elnyelik a káros sugarakat és hőként felszabadítják egy kémiai reakció után. A kémiai fényvédők ezáltal sokkal károsabbak, mint az ásványi társai, sokkal inkább növelik az érzékeny bőr irritációjának valószínűségét.

4. Erős hámlasztók

Ha bőröd érzékeny, érdemes kerülnöd az erős hámlasztást, mivel szinte azonnali és hosszan tartó irritációt válthat ki. Bár teljes mértékben nem tudjuk mellőzni, hiszen a bőrnek fontos, hogy időnként megszabadítsuk az elhalt hámsejtektől. A durva szemcséjű fizikai radírok vagy az erős savak helyett válassz például tejsavat, mivel ez a többi savval ellentétben csak a bőr legfelsőbb rétegeibe képes behatolni, így az irritáció kialakulásának esélye jelentősen csökken.

5. Nátrium-lauril-szulfátok

Ez a kémiai anyag leginkább a samponokban van jelen, mivel ez a habképződést segíti elő. Azonban néhány arcápoló termékekben is megtalálható, ez pedig az érzékeny arcbőrűeknél szintén erős irritációt válthat ki. Szóval, ha ilyet látsz a megvenni kívánt termék hátoldalán, inkább tedd vissza a polcra.

6. Alkohol

Sok bőrápolási termék tartalmaz denaturált alkoholt, ami erősen dehidratál és felelős a ráncok kialakulásáért. Így érdemes tüzetesebben megvizsgálnod a termékeid és ha csak teheted, mellőzni azokat, amik ezt az összetevőt tartalmazzák.

Ez is érdekelhet

Dalpremier: A Mörk új slágere belső konfliktusok feldolgozására koncentrál

Dalpremier: A Mörk új slágere belső konfliktusok feldolgozására koncentrál

GLAMOUR Horoszkóp

Kockázatvállalással kihívhatod magad ellen a sorsot - Napi horoszkóp: július 29.

Kockázatvállalással kihívhatod magad ellen a sorsot - Napi horoszkóp: július 29.

Sztárhírek

Már attól hanyatt esel, ha csak ránézel Lady Gaga holdjáró cipőjére

Már attól hanyatt esel, ha csak ránézel Lady Gaga holdjáró cipőjére