Ujjnyi? Cseppnyi? Pontosan ilyen mennyiséget kéne használni az egyes szépségápolási termékekből?

2021.április.25.

Folyamatosan használsz naptejet, mégis leégsz? Minden nap hidratálsz, de száraz a bőröd? A szépségápolási problémáid oka simán lehet a mértékletesség. Viszont, ha szépség- vagy hajápolásról van szó, a mennyiség igenis számít.

Ujjnyi? Cseppnyi? Pontosan ilyen mennyiséget kéne használni az egyes szépségápolási termékekből?
Fotó: Northfoto/GLAMOUR

Ha túl sokat használsz egy-egy termékből, az pazarláshoz még, ha túl keveset, az súlyos bőrproblémákhoz vezethet. Mindannyian hozzászoktunk az üvegcsék használati utasításain látott, 'egy cseppnyi', 'egy ujjnyi', vagy 'egy tenyérnyi' mértékegységekhez, de mit is jelentek ezek a meghatározhatatlan kifejezések?

Mi felel meg egy 'cseppnyinek'?

Sokszor tapasztalhatjuk, hogy egy tubus megnyomása után túl gyorsan és túl sok krémet passzírozunk ki. Mindamellett, hogy ez nem túl pénztárcabarát megoldás, a környezetre is káros hatással van.

Ennek ellenére, ha túl keveset használunk valamiből, a bőrünk védetlenné válhat a külső tényezőkkel szemben, mint például az UV-sugárzás vagy különböző szennyeződések, amelyek hosszú távon is károsíthatják a bőrt.

Szóval mennyit is kéne felvinnünk ezekből a termékekből?

Úgy látszik, a választ senki sem tudja pontosan. Egy ausztrál bőrápolással foglalkozó cég, a Mukti Ogranics készített egy képet a helyes mértékegységekkel kapcsolatban, melynek címe. A kép azóta bejárta az internetet, és nők ezreit sokkolta.

Amíg ez a grafikon útmutatóként szolgálhat, nyilvánvalóan nem alkalmazható minden esetben, hiszen minden bőrtípus más, és másként reagál egyes formulákra. Viszont, ha biztos szeretnél benne lenni, hogy a lehető legtöbbet hozod ki a szépségápolási termékeidből, ajánlott pár alapvető irányelvet követned.

Sampon és kondicionáló

Oké, szóval ez az adat minket is teljesen ledöbbentett. Mint ahogy kiderült, közel sincs annyi samponra szükségünk, mint gondoltuk volna. Egy hajmosáshoz a javasolt mennyiségű sampon mérete egy pénzérmének felel meg. A terméket elsősorban a kezünkön tanácsos eloszlatnunk, majd felvinni a hajunkra, kifejezetten a hajgyökereinkre koncentrálva.

Ha úgy érezzük, adjunk hozzá több vizet, de a legtöbb esetben nincsen szükség további termékek használatára.

Ugyanígy, kondicionálóból is túl sokat használunk. Azonban a kondicionáló mennyisége nagyban függ attól, mennyi hajad van. A mennyisége és felvitelének módja pontosan megegyezik az előbb említett samponéval. A viszont kondicionálónál, javasolt a hajvégekre fektetni a hangsúlyt, mivel ez a haj legsérülékenyebb része, és a hajtő könnyebben zsírosodik.

Arctisztító

Noha általában eltérő összetevőkkel rendelkeznek, az arctisztító hatékonysága sokkal inkább függ a használat gyakoriságától, mint a használt mennyiségtől. Ebből a termékből szintén egy pénzérményit lenne ajánlatos felvinnünk. Ez tökéletesen elég arra, hogy elmasszírozzuk az arcunkon, majd eltávolítsuk a sminket és a koszt egy meleg vizes kendővel. Ezt a rutint napi kétszer kellene megismételnünk.

Szérum és hidratáló

Krémtípustól függetlenül, a hidratálás szabályai nem egészen tiszták, főleg, ha arról van szó, mennyit is kéne használnunk egy-egy hidratálóból.

Attól még, hogy többet használsz valamiből, nem lesz hidratáltabb a bőröd. A pH-értéke és a molekuláris tömeg határozza meg, hogy mennyire sikeres a hidratálás.

Szérumból szintén egy érményi mennyiséget ajánlott használnunk. Ezt követően, a hidratálóból egy zöldborsónyit elég felvinni, főképp, ha bőrgyógyászati krémet használunk. Ha tehetjük, mindig válasszunk bőrgyógyászok által jóváhagyott termékeket, mivel azok jóval effektívebben hatolnak át a bőrön.

Szemkörnyékápoló

Ez az a rész, amit biztosan nem akarsz elrontani. A szemkörnyéken lévő bőr jóval vékonyabb és érzékenyebb, mint bárhol máshol az arcodon. Fontos, hogy ezen a területen is ezen a területen ne essünk túlzásba a krémezéssel és dugítsuk el a pórusokat. Egy rizsszemnyi szemkörnyékápoló szemenként tökéletesen elég.

Naptej

A naptejnél a használt termékmennyiség nagyon fontos. Amellett, hogy a terméket alkalmazás után kétóránként kell felvinni, a felvitt krémmennyiség lehet a különbség a nap elleni védelem és a bőrkárosodás között.

Kulcsfontosságú, hogy kövesd az egyedi utasításokat, mivel minden formula különböző állagú. A naptejekre vonatkozóan, viszont van egy általános szabály: az arc, nyak és mellkas területére legalább egy teáskanálnyi krém szükséges. Ha pedig a lábakról van szó, akkor lábanként egy kiskanál naptejet oszlass el. Sokan nem tudják, de ha nem viszel fel elég naptejet, nem kapod meg az palackon feltüntetett védelmet.

Tusfürdő és testápoló

Az adagoknak megfelelő szokások a testápolásra is vonatkoznak. Tanácsos a testünket célzó krémeket kellő mennyiségben használni, hogy elegendő lefedettséget biztosítsunk. Tusfürdőből egy nagyobb érményit kellene használnunk testrészenként. Testápolóknál hasonló a helyzet.

Ez is érdekelhet

Így teheted hangulatos randihelyszínné az otthonodat

Így teheted hangulatos randihelyszínné az otthonodat

GLAMOUR Horoszkóp

Napi horoszkóp: Ma óvatosságra van szükséged - szeptember 24.

Napi horoszkóp: Ma óvatosságra van szükséged - szeptember 24.

Monitor

Enyedi Ildikó egy igazi klasszikussal tért vissza: A feleségem története díszbemutatóján jártunk

Enyedi Ildikó egy igazi klasszikussal tért vissza: A feleségem története díszbemutatóján jártunk