A pattanásos bőr 7 típusa, és amit tudnod kell róluk

2022.január.8.

A pattanásos bőr, vagyis az akné egy összetett bőrbetegség, ami többféle formában is jelentkezhet. Technikailag minden kiütés ugyanúgy születik - az elhalt bőr, az olaj és a szennyeződések összetapadnak, és elzárják a pórusokat -, de onnantól különböző típusú foltokká alakulhatnak. Egyesek nagyok, vörösek és érzékenyek az érintésre, például a ciszták, mások pedig pöttyöket alkotnak a bőrön, például a mitesszerek és a fehér foltok.

Összesen hét különböző típust ismerünk, és bármelyikkel is találkozol, érdemes tudnod, hogyan kezelheted.

A pattanásos bőr minden típusa technikailag két csoportba tartozik: nem gyulladásos vagy gyulladásos. Minden pattanás valamilyen szintű gyulladásból ered, ezért az elnevezés kissé megtévesztő lehet, de az esztétikai különbségtételben sokat segít. Néhány típus érzékenyebb és duzzadtabb, mint mások – ezeket a gyulladásos kategóriába soroljuk. Ide tartoznak a papulák, a pustulák, a csomók és a ciszták, mivel ezek általában vörösek és fájdalmasak.

A nem gyulladásos pattanások jellemzően fehér foltok, mitesszerek és szubklinikai pattanások és dudorok formájában jelentkeznek. Általában eltömődött szőrtüszők váltják ki őket, és ott találhatók, ahol a bőr zsírosabb, tehát leginkább az arcon, a mellkason vagy a háton. A nem gyulladásos pattanások később - ha a baktériumok esetleg túlszaporodnak -, gyulladásossá alakulhatnak át.

1. Fehérfejű, zárt komedó

A fehérfejű, zárt komedók látszólag fej nélküli fehéres vagy bőrszínű dudorok, amelyek fokozatosan nőnek a bőr felszíne alatt. Nem gennyesednek be, de fokozatosan egyre inkább kidudorodhatnak, ami kellemetlen látványt nyújt. A hámlasztók, mint például az AHA-k, a BHA-k és a retinol segíthetnek megszüntetni a szennyeződés forrását, az aktív szén pedig a felesleges olajmennyiség visszaszorításához járulhat hozzá.

2. Mitesszer

A mitesszerek ugyanúgy alakulnak ki, mint a fehérfejű, zárt komedók, annyi különbséggel, hogy nyitottak. Jellemzően akkor jelentkeznek, ha a szennyezett bőrfelület levegőhöz jut. A leghatásosabb kezelés az, ha először AHA vagy BHA segítségével megszünteted az eltömődött pórusokat, majd agyagos arcpakolással eltávolítod a többi szennyeződést. De használhatsz kifejezetten mitesszerek kezelésére kifejlesztett termékeket is, például egy mitesszer-specifikus tonikot.

3. Szubklinikai pattanás

A szubklinikai pattanások tulajdonképpen pattanásszerű dudorok, amelyek nem fájdalmasak, és általában nem okoznak hegesedést vagy bőrelszíneződést. A probléma velük legfőképp az, hogy ha begyulladnak, pustulákká is fejlődhetnek. Hogy ezt elkerüld, az eltömődött pórusok kitisztításához használj szalicilsavat, retinolt vagy benzoil-peroxidot.

4. Papula

A papulák, ahogyan arról már korábban is szó volt, gyulladásos pattanások. Tömör, vörös dudorok, amik a fehérfejű, zárt komedókból alakulnak ki a baktériumok eltömődött pórusokon való elszaporodásakor. A kezelésükre mindenképpen pattanások elleni és gyulladáscsökkentő összetevők keverékére, például aloe verára és teafaolajra van szükség. Benzol-peroxiddal pedig elpusztíthatod azokat a pattanásokat okozó baktériumokat is, amelyek következtében vörössé válnak és begyulladnak a papulák.

5. Pustula

A papulák gyakran pustulákká alakulhatnak: amikor a vörös papula fehér, gennyes fejű lesz, akkor már pustuláról beszélünk. Gyakran összetévesztik őket a fehérfejű, zárt komedókkal, pedig orvosilag két nagyon különböző dologról van szó, hiszen a pustulák sokkal komolyabb gyulladással járnak. Bár csábító érzés lehet, hogy azonnal kinyomkodd őket, de egyáltalán nem jó ötlet. Ezt a részt bízd szakemberre, amíg pedig eljutsz hozzá, csillapítsd jéggel a gyulladást, ami a pattanások méretét is csökkenteni fogja.

6. Csomó

Ha gyakran érzed úgy, hogy a bőröd alatt kemény dudorok vannak, akkor nagyon valószínű, hogy csomókról van szó. Az arcodon és a tested egyéb területein is megjelenhetnek, ha pedig hozzájuk érsz, az nagyon fájdalmas is lehet. Kezelésük módjának meghatározását a legjobb, ha egy bőrgyógyászra bízod, a pórusok későbbi eltömődésének megakadályozása érdekében viszont mindenképpen használj hámlasztót, és ha szükséges, egy, az esetleges hegek elhalványítását segítő terméket.

7. Cisztás pattanás

A cisztás pattanásokat gyakran nagyméretű gyulladt elváltozások jellemzik, amelyek a bőr mélyén képződnek - de a pattanások más formáitól eltérően soha nem látszódnak a felszínen. Tapintásuk puha, de ennek ellenére komoly fájdalmakat okozhatnak. Kezelésüket a csomókhoz hasonlóan érdemes bőrgyógyászra bíznod, de a gyulladást már otthon enyhítheted kamillás borogatással, később pedig, ha szükséges, retinollal csökkentheted az esetleges hegesedéseket.

Ez is érdekelhet

6 dolog, ami nem számít egy férfinak, ha szerelmes

6 dolog, ami nem számít egy férfinak, ha szerelmes

Tedd & Ne tedd

Katalin hercegné újrahasznosított kabátban kezdi új életét

Katalin hercegné újrahasznosított kabátban kezdi új életét

Monitor

Marilyn Monroe ritkán látott utolsó fotói

Marilyn Monroe ritkán látott utolsó fotói

PR

Mit tegyünk, ha pozitív lett a HPV teszt eredménye? (x)

Mit tegyünk, ha pozitív lett a HPV teszt eredménye? (x)

PR

Csilliárdos divat- és beauty-birodalom: A Kardashian-nővérek vállalkozásai (x)

Csilliárdos divat- és beauty-birodalom: A Kardashian-nővérek vállalkozásai (x)

PR

Lehet, hogy ezért utasítja el a közeledésünket a párunk (x)

Lehet, hogy ezért utasítja el a közeledésünket a párunk (x)

PR

Kiderült, hogy hatásosabbá tehetők a "jó" baktériumok! Ezek a készítmények tartalmazzák (x)

Kiderült, hogy hatásosabbá tehetők a "jó" baktériumok! Ezek a készítmények tartalmazzák (x)