A pattanásos bőr 7 típusa, és amit tudnod kell róluk

2022. január 8.
Megosztás Küldés Messengeren Pinterest

A pattanásos bőr, vagyis az akné egy összetett bőrbetegség, ami többféle formában is jelentkezhet. Technikailag minden kiütés ugyanúgy születik - az elhalt bőr, az olaj és a szennyeződések összetapadnak, és elzárják a pórusokat -, de onnantól különböző típusú foltokká alakulhatnak. Egyesek nagyok, vörösek és érzékenyek az érintésre, például a ciszták, mások pedig pöttyöket alkotnak a bőrön, például a mitesszerek és a fehér foltok.

Összesen hét különböző típust ismerünk, és bármelyikkel is találkozol, érdemes tudnod, hogyan kezelheted.

A pattanásos bőr minden típusa technikailag két csoportba tartozik: nem gyulladásos vagy gyulladásos. Minden pattanás valamilyen szintű gyulladásból ered, ezért az elnevezés kissé megtévesztő lehet, de az esztétikai különbségtételben sokat segít. Néhány típus érzékenyebb és duzzadtabb, mint mások – ezeket a gyulladásos kategóriába soroljuk. Ide tartoznak a papulák, a pustulák, a csomók és a ciszták, mivel ezek általában vörösek és fájdalmasak.

A nem gyulladásos pattanások jellemzően fehér foltok, mitesszerek és szubklinikai pattanások és dudorok formájában jelentkeznek. Általában eltömődött szőrtüszők váltják ki őket, és ott találhatók, ahol a bőr zsírosabb, tehát leginkább az arcon, a mellkason vagy a háton. A nem gyulladásos pattanások később - ha a baktériumok esetleg túlszaporodnak -, gyulladásossá alakulhatnak át.

1. Fehérfejű, zárt komedó

A fehérfejű, zárt komedók látszólag fej nélküli fehéres vagy bőrszínű dudorok, amelyek fokozatosan nőnek a bőr felszíne alatt. Nem gennyesednek be, de fokozatosan egyre inkább kidudorodhatnak, ami kellemetlen látványt nyújt. A hámlasztók, mint például az AHA-k, a BHA-k és a retinol segíthetnek megszüntetni a szennyeződés forrását, az aktív szén pedig a felesleges olajmennyiség visszaszorításához járulhat hozzá.

2. Mitesszer

A mitesszerek ugyanúgy alakulnak ki, mint a fehérfejű, zárt komedók, annyi különbséggel, hogy nyitottak. Jellemzően akkor jelentkeznek, ha a szennyezett bőrfelület levegőhöz jut. A leghatásosabb kezelés az, ha először AHA vagy BHA segítségével megszünteted az eltömődött pórusokat, majd agyagos arcpakolással eltávolítod a többi szennyeződést. De használhatsz kifejezetten mitesszerek kezelésére kifejlesztett termékeket is, például egy mitesszer-specifikus tonikot.

3. Szubklinikai pattanás

A szubklinikai pattanások tulajdonképpen pattanásszerű dudorok, amelyek nem fájdalmasak, és általában nem okoznak hegesedést vagy bőrelszíneződést. A probléma velük legfőképp az, hogy ha begyulladnak, pustulákká is fejlődhetnek. Hogy ezt elkerüld, az eltömődött pórusok kitisztításához használj szalicilsavat, retinolt vagy benzoil-peroxidot.

4. Papula

A papulák, ahogyan arról már korábban is szó volt, gyulladásos pattanások. Tömör, vörös dudorok, amik a fehérfejű, zárt komedókból alakulnak ki a baktériumok eltömődött pórusokon való elszaporodásakor. A kezelésükre mindenképpen pattanások elleni és gyulladáscsökkentő összetevők keverékére, például aloe verára és teafaolajra van szükség. Benzol-peroxiddal pedig elpusztíthatod azokat a pattanásokat okozó baktériumokat is, amelyek következtében vörössé válnak és begyulladnak a papulák.

5. Pustula

A papulák gyakran pustulákká alakulhatnak: amikor a vörös papula fehér, gennyes fejű lesz, akkor már pustuláról beszélünk. Gyakran összetévesztik őket a fehérfejű, zárt komedókkal, pedig orvosilag két nagyon különböző dologról van szó, hiszen a pustulák sokkal komolyabb gyulladással járnak. Bár csábító érzés lehet, hogy azonnal kinyomkodd őket, de egyáltalán nem jó ötlet. Ezt a részt bízd szakemberre, amíg pedig eljutsz hozzá, csillapítsd jéggel a gyulladást, ami a pattanások méretét is csökkenteni fogja.

6. Csomó

Ha gyakran érzed úgy, hogy a bőröd alatt kemény dudorok vannak, akkor nagyon valószínű, hogy csomókról van szó. Az arcodon és a tested egyéb területein is megjelenhetnek, ha pedig hozzájuk érsz, az nagyon fájdalmas is lehet. Kezelésük módjának meghatározását a legjobb, ha egy bőrgyógyászra bízod, a pórusok későbbi eltömődésének megakadályozása érdekében viszont mindenképpen használj hámlasztót, és ha szükséges, egy, az esetleges hegek elhalványítását segítő terméket.

7. Cisztás pattanás

A cisztás pattanásokat gyakran nagyméretű gyulladt elváltozások jellemzik, amelyek a bőr mélyén képződnek - de a pattanások más formáitól eltérően soha nem látszódnak a felszínen. Tapintásuk puha, de ennek ellenére komoly fájdalmakat okozhatnak. Kezelésüket a csomókhoz hasonlóan érdemes bőrgyógyászra bíznod, de a gyulladást már otthon enyhítheted kamillás borogatással, később pedig, ha szükséges, retinollal csökkentheted az esetleges hegesedéseket.

Megosztás Küldés Messengeren Pinterest
Google Hírek ikon
Kövesd a Glamour cikkeit a Google hírekben is!

Ez is érdekelhet

A GLAMOUR-napok Summer Week kuponjait keresd az applikációban és a GLAMOUR+ felületén!

A GLAMOUR-napok Summer Week kuponjait keresd az applikációban és a GLAMOUR+ felületén!

Értesülj elsőként legújabb híreinkről

4 dolog, amit muszáj leellenőrizned a fényvédő címkéjén, mielőtt megveszed (x)

4 dolog, amit muszáj leellenőrizned a fényvédő címkéjén, mielőtt megveszed (x)

Túl sok inger ér egyszerre, és nem tudsz szünetet tartani? – Így vedd kezedbe az irányítást a szakértők szerint (x)

Túl sok inger ér egyszerre, és nem tudsz szünetet tartani? – Így vedd kezedbe az irányítást a szakértők szerint (x)

Mennyire szórod a pénzt? Töltsd ki tesztünket és derítsd ki! (x)

Mennyire szórod a pénzt? Töltsd ki tesztünket és derítsd ki! (x)

Fontos! Ezt a 3 dolgot semmiképp ne hagyd otthon, ha nyaralni mész! (x)

Fontos! Ezt a 3 dolgot semmiképp ne hagyd otthon, ha nyaralni mész! (x)