10+1 kérdés, amit tegyél fel a bőrgyógyásznak, mielőtt belevágnál az arc- és szájfeltöltésbe

2021.május.12.

Semmi kétség afelől: az öregedés érzékeny téma. Az érzelmek, az önbecsülés és a magabiztosság összefonódik a kozmetikai kiegészítők megfelelő kiválasztásával. A bőrfeltöltő anyagokat a bőrgyógyászok és plasztikai sebészek gyakran az esztétikai világ első lépéseként emlegetik.

10+1 kérdés, amit tegyél fel a bőrgyógyásznak, mielőtt belevágnál az arc- és szájfeltöltésbe
Fotó: Getty Images

Bőrproblémáink száma egyre nő, mivel annak tónusa és textúrája az idő múlásával változik. A nyakunk és az arcunk az a két terület, amelyek elsőként tárják fel az öregedés jeleit.

„Olyan sokféle töltőanyag van a piacon, és nagyon sokféle felhasználási mód.” - mondja Morgan Rabach, New York-i dermatológus. „Véleményem szerint a legtöbben leginkább azért választják a feltöltést, hogy pótolják azt, amit idővel naturálisan elveszítenek.”

A töltőanyagok széles választéka tükrözi a sok téves információ jelenlétét a témával kapcsolatban. Mintha minél többet kutatnánk, annál zavarosabbá válna előttünk az egész eljárás. Olyan kérdéseket (válaszokkal együtt) hoztunk nektek, amiket ti is biztosan feltennétek a sebészeteknek egy ilyen beavatkozás előtt.

A bőrgyógyász egy bizottság által hitelesített szakember, vagy plasztikai sebész?

A dermális töltőanyag-igény úgymond árnyékosabb következménye a tapasztalatlanabb emberek számának növekedése, ami több negatív hatáshoz is vezet.

„Olyan államban praktizálok, ahol csak orvosok adhatnak be injekciót.”- mondja Corey Hartman, bőrgyógyász. „Meggyőződésem, hogy csak bizonyos embereknek szabad injektálni a töltőanyagot, mert ez nemcsak egy egyszerű kozmetikai kiegészítő, hanem valójában olyan orvosi eszköz, amellyel komolyabb kárt is okozhatnak.”

Hartman szerint a dermális töltőanyagok használatának első számú szabálya az, hogy szakképzett, bizottság által hitelesített bőrgyógyászok és plasztikai sebészek végezzenek el ilyen beavatkozásokat.

„A pácienseknek joguk van kérdezni az injekciót beadó képesítéséről, iskolai végzettségéről, tapasztalatairól is.” -mondja. „Az orvosoknak pedig meg kell érteniük, hogy mindenki bőre eltér valamilyen szinten. Itt nem csak arról van szó, hogy tűt szúrnak valakinek az arcába” - hangsúlyozza. Hartman már szinte megszámolni sem tudja azon betegek számát, akiknél szövődmények, aszimmetriák és véletlenszerű dudorok voltak tapasztalhatóak tapasztalatlan, vagy nem megfelelő mértékben képzett orvosok felkeresése miatt.

"A bizottság által hitelesített tanúsítvány mellett, (amely a szakember képesítésének minimumkövetelménye) Hartman arra kéri a pácienseket, hogy kérdezzék meg azt is, hogy hány töltőanyag-eljárást végeznek rendszeresen" -és ezt heti, havi, napi rendszerességre értem" -, így leszűrhetik azt, hogy tudásuk elegendő-e.

Megmutatnád az előtte-utána képeket a munkáidról?

A jó orvos büszkén osztja meg munkájáról készült fotóit, ezért olyan orvost válassz, akinek esztétikája megegyezik a tieddel. „Úgy gondolom, hogy az arc esztétikai céljainak előzetes megbeszélése nagyon fontos, abban a tekintetben, hogy a beavatkozást végző szakember tisztában legyen azzal, hogy a páciens mit akar elérni.” - mondja Rhonda Klein. ,,Lehet, hogy az én stílusom nem ugyanaz, mint a páciensemé, és ebben az értelemben elég hasznosak lehetnek a képek.”

„Ha nem tetszik az orvos munkája, vagy az irodában mutatott dolgok, fuss!”

Milyen típusú töltőanyagot fog használni és milyen a technikája?

Rabach szerint ez nagyban függ attól, hogy milyen anyagot milyen területen használnak.

A töltőanyagok két osztályát viszont két kategóriába sorolja: oldható és nem oldható. Az oldható töltőanyagok olyan hialuronsav-készítmények, amelyek "csak úgy, mint egy nagy cukormolekula", leggyakrabban kezdő pácienseknél ajánlatosak, míg az oldhatatlan töltőanyagok (amik biostimulánsak és számos más anyagból állnak) különféle mellékhatással rendelkeznek, de tartósabbak.

A kulcscsonttól lefelé lévő bőrrel ellentétben, az arcbőr textúrája sokszínű és puha, ezért minden területhez külön technikára van szükség.

Melyek a lehetséges szövődmények, és mit kell tennem vészhelyzet esetén?

„A töltőanyag-eljárást az egyik legnagyobb kockázatú eljárásnak tartom, amelyet bárki elvégeztethet." - mondja Goodarzi. "Amikor töltőanyagokat adunk be, mindig fennáll annak az esélye, hogy ez a gél bekerül az erekbe”, ami bőrelhalást eredményezhet azon a területen,, vagy vakságot, ha ez az ér a szemmel van összeköttetésben.

„Őszintén szólva nem ismerek más olyan orvosi eljárást, amely vakon injekciózna egy olyan területre, ahol fennáll a veszélye annak, hogy bizonyos anyagok az erekbe kerülhetnek” - figyelmeztet Goodarzi, hangsúlyozva egy tapasztalt orvos kiválasztásának fontosságát”, aki orvosi oktatáson ment keresztül.

Goodarzi figyelmeztet arra is, hogy a formanyomtatványok kitöltésekor is mindent pontosan kell megadnunk.

Szerencsére az elzáródások statisztikailag ritkák, és a megfelelő eszközkészlettel megoldhatók, de a bizalom és a biztonság érzése Goodarzi számára a legfontosabb.

Hogyan készüljek fel az első beavatkozásra?

Tudnod kell, hogy az előkészítést körülbelül két héttel az injekció előtt meg kell kezdeni, hogy minimalizálni tudják az az utáni kellemetlenségeket. Egyes orvosok kezdeti konzultációt és egy második találkozót is kérnek beavatkozás előtt, míg mások egy konzultáció után elvégzik a töltést, ha a beteg biztosnak és késznek érzi magát.

Bármely töltőanyag beadása előtt az orvosok egy sor kórtörténeti kérdést tesznek fel annak eldöntésére, hogy szükség van-e egyedi megbeszélésekre a procedúra előtt. Az alapbetegség nélküli betegek esetében az előkészítés inkább a lehetséges zúzódások és duzzanatok kezelésére vonatkozik, nem pedig egy komoly orvosi probléma elhárítására.

„Azt tanácsoljuk a betegeknek, hogy ne használjanak olyan termékeket, ne szedjenek olyan gyógyszereket, amelyek növelhetik a véraláfutások kockázatát, mint például a halolaj, aszpirin stb.” - figyelmeztet Klein. „Az alkoholos italok is (például a vörösbor) növelhetik a zúzódások kockázatát.”

Mire számíthatok feltöltés közben?

Klein módszere az, hogy biztonságosan felkészítse a pácienseket arra, hogy mire számíthatnak. Elegendő időt biztosít a zsibbasztó szer aktiválódásához, különösen azoknál a betegeknél, akik nyugtalanok tű használatakor. Rabach és betegei a beavatkozás egész folyamatát lépésről-lépésre átbeszélik, hogy mindenki tisztában legyen a töltés menetével.

Elmagyarázza a pácienseinek, hogy pontosan mit csinál, beleértve azt is, hogy mire számíthatnak, mit fognak érezni, ugyanis eleve a tűnek az arcunkhoz való közeledése már magában is eléggé nyugtalanító.

Milyen utókezelést kell alkalmaznom, valamint milyen mellékhatásokra számíthatok?

„A pácienseknek tudniuk kell, hogy a töltőanyagok enyhe, vagy közepes véraláfutást okozhatnak" - figyelmeztet Howard Sobel bőrgyógyász hozzátéve, hogy a betegeknek legalább egy hétre van szükségük ahhoz, hogy felépüljenek, különösen ha ajakfeltöltésről beszélünk. "Jó tudni, hogy a bőrgyógyásznál olyan lézerek is találhatóak, amelyek segítenek az esetleges véraláfutások eltüntetésében az eljárás után.”

Hartman egyetért azzal, hogy mind a betegeknek, mind az orvosoknak a lehető leghamarabb meg kell próbálniuk eltüntetni a duzzanatot és a véraláfutást jéggel, árnikával, K-vitaminnal, vagy bromelain kombinációjával. Hartman egyik duzzanat elleni titkos fegyvere az antihisztamin,. „Az antihisztamin meggátolja a szervezet természetes reakcióját arra, hogy túlreagálja ezt az ideiglenes állapotot.”

Arra is figyelmezteti a betegeket, hogy óvatosságból kerüljék a sminkelést és a testmozgást 24 óráig, de általában: "nem jár semmilyen utókezeléssel" - mondja Goodarzi, bár arra kéri a betegeket, hogy tartózkodjanak a repüléstől is 24 órán keresztül.

„Mindig azt mondom, hogy csak adjunk egy pár órát a töltőanyagnak” - mondja Klein, akinek filozófiája nem annyira konzervatív. „Nem mondom, hogy jógázz és állj fejen, de ha kocogni akarsz, egy kis testmozgást végezni, az rendben van. Másnapra már teljesen visszatérhettek a szokásos rutinotokhoz.”

Meddig tart a hatása?

A töltőanyagok számára az anyagcsere átok is lehet - nevet Hartman-, mert a tested minden szempontból gyorsabban lebontja a dolgokat, Azt is megjegyezte, hogy ez valóban az alkalmazott töltőanyag típusától függ, de nagyon individuális a lebomlási folyamat.

A töltőanyagok többségének élettartama 12 hónap, mégis: „Ez attól függ, hogy melyik területen használod.” - magyarázza. „Ha mélyen a csontra helyezzük, (például az arcra, az áll, vagy az állkapocs területére) akkor az jobban és hosszabb ideig fog illeszkedni, mint amelyet az ajkakba teszünk, amely nyilván folyamatosan mozog. (Vagy például a száj körüli területre, amelyet folyamatosan használunk.)”

Van lehetőség beavatkozás utáni megbeszélésre is?

Minden orvos arra kéri a pácienseket, - különösen azokat, akik először vállalnak be ilyen beavatkozást -, hogy az eljárás után két héttel jöjjenek vissza egy találkozóra, hogy ellenőrizhessék a beteg érzelmi jólétét, az esetleges elhúzódó mellékhatásokat, vagy hogy megnézzék, hogy a töltőanyag a várt módon viselkedik az adott területen.

„Akik először esnek át ilyen beavatkozáson, azoknál nem használunk sok töltőanyagot. Mindig megkérdezzük őket arról, hogy megfelel-e nekik a mennyiség, vagy többet szeretnének.”

Miből tudhatom azt, ha valami nincs rendben a töltőanyaggal?

Ez a kérdés kulcsfontosságú annak megfejtésére, hogy mi az, ami csak egy kisebb probléma, és mi az, ami tényleges problémát jelent. „A fájdalom az egyik legerősebb jelzés arra, hogy valami nincs rendben. A sápadtság egy másik jel, valamint az, ha egy terület nagyon fehérré válik." - mondja Klein. "Az érelzáródásnak pedig gyakran egy vörös, csillagszerű megjelenése van. Bármely hirtelen változás - a színváltozás és nyilván a látás változása a legjelentősebb."

Ez az egész nem játék. Ha probléma van, a találgatás nem fog segíteni rajtunk, de az, hogy felhívjuk az orvosunkat, igen! "Azt mindig elmondjuk a pácienseknek, hogy hívjanak fel, akármilyen kérdésük is van és küldjenek képet az érintett területről. Előfordulhatnak olyan sürgősségi helyzetek, amelyekkel azonnal foglalkozni kell. Ezek nem várhatnak másnapig sem." - mondja Klein ezzel a többi orvos egységes véleményét is megosztva.

Mi történik akkor, ha nem tetszik a végeredmény?

Ne vonj le azonnali következtetéseket. Akár két hétig is eltarthat, mire a duzzanat alábbhagy, és a töltőanyag végső "nyugalmi helyzetbe" kerül. Hartman így nyilatkozott: "Ez szinte soha nem fordul elő."

„Emlékeztetem a pácienseket arra a hialuronos feltöltőanyagokkal kapcsolatban, hogy van egy enzim, a hialuronidáz, amely fel tudja oldani, ha nem elégedettek az eredménnyel, ezért mindig finomíthatjuk, kisimíthatjuk, feloldhatjuk, bármilyen módszerre is legyen szükség.”

A biostimuláló töltőanyagok kevésbé viselkednek elnézően velünk. Eddig nincs ismert termék, amely visszafordíthatná hatásukat, így Hartman szerint ez olyan termék, amely "nem a kezdőknek, tapasztalatlan pácienseknek való."

VÉGEZETÜL

Mindez azt jelenti, hogy mielőtt időpontot foglalnál le egy kezelésre bőrgyógyászhoz, vagy plasztikai sebészhez, fontos, hogy előtte olvass az ezzel kapcsolatos tudnivalókról, tapasztalatokról stb. A másik nagyon fontos dolog, hogy kérdezz. Nyugodtan felteheted a kérdéseidet, amire az ezzel foglalkozó szakemberek szívesen válaszolnak.

Ez is érdekelhet

Kikérem az alacsony férfiak nevében, hogy nem elég férfiasak - Short Kingek, ideje, hogy uralomra törjetek!

Kikérem az alacsony férfiak nevében, hogy nem elég férfiasak - Short Kingek, ideje, hogy uralomra törjetek!

Tedd & Ne tedd

Katalin hercegné újrahasznosított kabátban kezdi új életét

Katalin hercegné újrahasznosított kabátban kezdi új életét

Monitor

Marilyn Monroe ritkán látott utolsó fotói

Marilyn Monroe ritkán látott utolsó fotói