Fényvédő kisokos: mi mit jelent?

2016.július.29.

Nézzünk szembe a tényekkel, a napfényvédő szerek címkéi zavarba ejtőek, és ismereteink hiánya miatt könnyen meglehet, hogy nem jól figyelünk arra a védelemre, amit a bőrünk valójában megérdemelne. Éppen ezért utánajártunk, hogy pontosan mit is kell tudod a fényvédőkről, hiszen az ilyen forró hónapokban ez különösen hasznos, reméljük, hogy az alábbi kisokos pillanatok alatt a segítségedre siet, ha döntésképtelenné válsz.

1. A rövidítések

SPF
Egy kis vizsgálódás után kiderült: az emberek csupán 75%-a van tisztában vele, hogy ez a mozaikszó a napfényvédő faktor rövidítése. Azonban a naptejben lévő SPF nem nyújt védelmet valamennyi káros sugár ellen, egyedül az UVB-től óv - amiről tudni kell, nem tartalmazza a káros UVA sugarakat. A naptejek erőssége egyébként szintekre tagolódik. A számskála a kettővel indul, ami nyilván csak egy minimális védelmet kínál, de ha valaki a legnagyobb biztonságra vágyik, akkor tartson mindig kéznél egy 50 pluszos napfényvédőt.

UVB

Ez a rövidítés nem más, mint az ultraviola egyik elenyésző, ámde annál károsabb sugara, ami legfőbb okozója a csúnya leégéseknek, a napozás utáni bőrhámlásnak, illetve sajnos számos esetben a bőrráknak is. Ezek a sugarak elérik, hogy rosszul nézz ki, és szintúgy szörnyen érezd magad. Ne engedd őket a közeledbe!

UVA
Egy újabb tanulmányt kell említenünk, ami bebizonyította, hogy az UV sugárzás 95%-a igenis eléri a Föld felszínét. Az UVA sugarak még az UVB-nél is mélyebbre hatolnak a bőröd alatt, ezért különösen vigyáznod kell velük - a megfelelő védelem nélkül, öregedésnek és ráncosodásnak teszed ki bőrödet, azontúl, hogy bőrrákot nem csak az UVB, de az UVA sugarai is kiválthatnak.

UVC
Szerencsére az UVC sugarait teljesen megszűri a Föld atmoszférája, így nem érzékeljük, hogy valójában ez a legkárosabb és egyben a legveszélyesebb fajtája is az UV sugárzásnak. Legyünk hálásak, amiért a környezetünk távol tartja őket!

2. A számok

15
A legalacsonyabb napfényvédő, amit a szakértők ajánlanak.

30
Az ideális faktor a dermatológusok szerint. Napozás előtt harminc perccel kend be magad vele és garantáltan nem fogsz leégni!

2
Egy angliai rákkutató intézet megmérte, hány kanál naptejet ajánlatos használnunk - két teáskanálnyit, ha csak az arcodat, a karodat és a nyakadat akarod lefedni, ellenben, hogyha az egész testedet, akkor ez a mennyiség két evőkanálnyira kúszik fel.

2-től 3-ig

Nem csak az élelmiszerek, ugyanúgy a napfényvédő szerek szavatossága is le tud járni. Általában a naptejek szavatossági ideje két-három év, de nem árt előbb ellenőrizni a címkét sem. A lejárati dátum nagyon sok mindentől függ. Azzal is kárt tehetsz a termékben, ha nem a megfelelő hőmérsékleten tárolod, gondolunk itt arra, hogy az irtózatos hő képes megrongálni a védelemért felelős összetevőket. Ezt mindenképp vésd az eszedbe, mielőtt használni kezded a tavalyi kencéidet!

11-től 3-ig
Ez az időszak, amikor kötelező árnyékban maradnod! Ami pedig érthető, hiszen a délben a legerősebb a napsugárzás.

Ez is érdekelhet

Valentin-napi ajándék magadnak

Valentin-napi ajándék magadnak

Tedd & Ne tedd

Katalin hercegné újrahasznosított kabátban kezdi új életét

Katalin hercegné újrahasznosított kabátban kezdi új életét

Monitor

Marilyn Monroe ritkán látott utolsó fotói

Marilyn Monroe ritkán látott utolsó fotói