Idén karácsonykor te is így csomagolsz majd! Cseréld le a papírt és a műanyagot!

Hamarosan itt a karácsony, ami nem jelent mást, mint, hogy rengetegen közülünk éppen a tökéletes ajándékot keresik, időt és pénzt nem kímélve. Habár adni csodás dolog, a rengeteg fölöslegesen felhasznált papír és műanyag csomagolás mértéke egészen elképesztő. Mi lenne, ha mutatnánk neked egy sokkal, de sokkal jobb alternatívát? Lépj be a kendőcsomagolások világába!

A LUSH Cosmetics-ről már régóta tudjuk, hogy amennyire cuki és illatos termékeket dob piacra, éppen annyira szívén viseli nem csak a környezetünk, de az emberek sorsát is. Idén, a "Knot-Wrap" kendőcsomagolások tizedik születésnapja alkalmából ellátogathattunk az angliai Poole városába, hogy megismerjük milyen technológiák és emberek rejtőznek a kendőkészítés folyamata mögött és nem utolsó sorban a helyi LUSH gyárba is bepillantást nyerünk!

Tartsatok velünk!

Itt az ideje a Re-Wrapnek!

Több, mint hatvanezer kilogramm környezetszennyező műanyag, közel hárommillió flakon és ötvenezer kilogramm használt sál. És ez csak néhány kiemelkedő adat azokról az anyagokról, amelyeket a LUSH Cosmetics sikeresen újrahasznosított az elmúlt tíz évben, segítve ezzel a bolygónkat és annak élővilágát. A 2009-ben útjára indított Re-Wrap nevet viselő kezdeményezésük célja, egy környezetbarát, biopamut csomagolás-alternatíva használata, mely a lehető legkevésbé terheli a környezetet.

"Eredetileg egyfajta alternatívát kerestünk, hogy helyettesíteni tudjuk azt a rengeteg dobozt és papírt, amibe nap, mint nap a termékeinket csomagoltuk. A kendők használata sokkal egyszerűbbnek, ráadásul színesebbnek és izgalmasabbnak bizonyult az egyszerű papírnál." - mondja Maria Feast, a Lush Buying Team textil részlegének vezetője, aki 1996 óta vesz részt a márka életében.

Fontosak a munkakörülmények és a megbecsülés

A gyönyörű, biopamutból készült kendők nagy részét Indiában, Mumbai-ban készítik, de nem akármilyen módon.

"Kezdetben mindössze 15 nőből állt a csapat, ez mára már nem kevesebb, mint 160 és ez a szám egyre csak növekszik." - emlékszik vissza Maria.

Kaamila Qazi, a Re-Wrap program beszállítás-vezetője elmondta, hogy programjuk egyik legfőbb feladata a környezettudatosság mellett az, hogy az olykor szörnyű körülmények között dolgozó nőknek megélhetést és egy jobb életminőséget biztosítsanak. A szebbnél-szebb kendő mintákat mind kézzel rajzolják, festik majd pedig varrják, mindezt természetesen tisztességes fizetésért cserébe.

"Fontosnak tartjuk, hogy remek kapcsolatot ápoljunk mindegyikükkel, gondoskodunk róla, hogy ne csak a munkakörülményeik, de a mentális egészségük is a lehető legjobb legyen. Lehetőségük van minden reggel jóga órára járni, és részt venni egyéb olyan kurzusokon, mellyel saját érdeklődési körüknek megfelelően fejleszthetik a tudásukat."- meséli Maria.

Hihetetlen, de az üzletek állványain lévő ruhák nagy része genetikailag módosított pamut felhasználásával készül. Ezt a pamutot termesztése során vegyszerekkel kezelik, ráadásul az ültetvényeken dolgozó emberek életét is veszélyezteti ez a fajta eljárás, mind fizikai, mind mentális szempontból. Ezzel szemben a Lush indiai gyapotültetvényein erről szó sincs. A később csomagolóanyagként használt új kendők bio pamutból, mindenféle káros kezelő anyagoktól mentesen készülnek, sőt, a gyártásukhoz is csupán az átlagosan elhasznált vízmennyiség nyolc százalékára van szükség.

A művészet nem ismer határokat

Felmerülhet a kérdés: de mégis hogyan találnak ki évről-évre ennyi fantasztikus kendő-dizájnt? Mi inspirálja őket szezonról szezonra?

Suzie Hackney éppen új dizájnötletek után kutat:

"Gyakran megyünk inspirációs körutakra." - mondja Suzie Hackney, a Lush csomagolásért felelős vezetője. "Legutóbb Németországban voltunk és ellátogattunk egy városba, ami kifejezetten a karácsonyi gömbökről híres. Ezen kívül tavaly Svédországban jártunk, sőt, időnként a New york-i Design Library-t is útba ejtjük, ami egészen elképesztő hely, ha kreatív ötleteket keres az ember. De természetesen fantasztikus tervezőink vannak házon belül is, akik egytől-egyik hozzáteszik a saját elképzeléseiket."

Kevesen tudják, de a Lush kendő-dizájnjainak egy jelentős része az ARTHOUSE művészeti kollektíva közreműködésével készül, mely a súlyos epilepsziával élők, tanulásban akadályozottak és mozgássérültek munkáit népszerűsíti és célja a társadalmi elfogadás hangsúlyozása. Az ARTHOUSE bevételének 100%-át a projekt fenntartására és fejlesztésére fordítják, így csodálatos munkájukkal tovább segíthetnek a fogyatékkal élőknek.

Használd, ahogy neked tetszik!

A kendőkből készíthetsz táskát, hajpántot, sálat, övet, de még a hajadba is fonhatod, a japán Furoshiki kendőcsomagolási-technikának megannyi különböző változata létezik. Válassz biopamut, vintage vagy újrahasznosított műanyag flakonokból készült sálat, mind fantasztikusan mutat!

data-instgrm-permalink="https://www.instagram.com/p/Bk0axf-gEBz/?utm_source=ig_embedutm_campaign=loading" data-instgrm-version="12" style=" background:#FFF; border:0; border-radius:3px; box-shadow:0 0 1px 0 rgba(0,0,0,0.5),0 1px 10px 0 rgba(0,0,0,0.15); margin: 1px; max-width:540px; min-width:326px; padding:0; width:99.375%; width:-webkit-calc(100% - 2px); width:calc(100% - 2px);"> A bejegyzés megtekintése az Instagramon Trocha letní festivalové inspirace k noąení naąich knotwrapů. #128170;#127995; #knotwrap #lushknotwrap #lushlife #zerowaste #reuse #vintage #lushhair #fresherthanyou #lushcosmetics #lushlove #pinup #summer #lushstaff #lushnovysmichov knotwrapped by @beans_and_bunnies #128247; @hedgehowlg Lush Nový Smíchov (@lushnovysmichov) által megosztott bejegyzés, Júl 4., 2018, időpont: 11:00 (PDT időzóna szerint)

De lássuk, mi zajlik a LUSH ajándékgyárában és hogyan használják fel ők ezeket a kendőket!

Idén karácsonykor indul a Knot-Swap! Így, ha esetleg meguntad a régi LUSH kendőd, csak vidd vissza egy közeledben lévő Lush Cosmetics üzletbe, és válassz egy ugyanolyan méretűt féláron! Ki tudja milyen új kincsekre bukkansz?

Addig is, ha igazán környezettudatos karácsonyi ajándékot adnátok szeretteiteknek, irány a LUSH vagy látogassatok el a www. hu.lush.com weboldalra!

Ez is érdekelhet

Napi recept: Csak úgy hozza magával az őszt ez az elképesztően finom sütőtökös pite

Napi recept: Csak úgy hozza magával az őszt ez az elképesztően finom sütőtökös pite

GLAMOUR Horoszkóp

Napi horoszkóp: szerencsét ígér a mai nap sokunknak - szeptember 18. szombat

Napi horoszkóp: szerencsét ígér a mai nap sokunknak - szeptember 18. szombat

Divathírek

Megnyitott az Etele Plaza: íme minden, amit tudnod kell róla

Megnyitott az Etele Plaza: íme minden, amit tudnod kell róla