Állítsd meg a hajhullást! A bőrgyógyász most válaszol a leggyakoribb kérdésekre

A hajhullás egy igencsak gyakori probléma, mely kortól és nemtől függetlenül szinte bárkit érinthet. Bár néhány hajszálat mindenki veszít naponta, és ezzel nincs is semmi gond, fontos felismerni, ha a probléma már orvosi beavatkozást igényel.

Állítsd meg a hajhullást! A bőrgyógyász most válaszol a leggyakoribb kérdésekre
Fotó: Shutterstock

Sokan találkozunk életünk során a hajhullás kellemetlen jelenségével. Amikor bármit is teszünk, a pulcsinktól a fürdőszobaszőnyegen át mindenütt csak hajszálakat látunk, sőt, még egy kósza simítás után is a kezünkben marad pár szál. A jelenség mögött többféle ok állhat, és szerencsére a legtöbb nem komoly, és könnyedén orvosolható. Dr. Bense Márta, a Telederma Bőrgyógyászat bőrgyógyász szakorvosa válaszolta meg az ezzel kapcsolatos kérdéseinket.

Mikortól beszélhetünk hajhullásról?

Akkor, ha egy hajtincs meghúzásával, ami körülbelül hatvan hajszálat jelent, legalább annak tíz százaléka a kezünkben marad. Ez azonban csak a diffúz – vagyis az egész hajas fejbőrt érintő – hajhullás esetében érvényes, a foltos és androgén esetekben akkor említünk hajhullást, ha a ritkulás lokálisan látható, tehát a fejbőr már látszik egy jól körülírható részen.

Milyen okok állhatnak a háttérben?

A diffúz hajhullást például pajzsmirigybetegség, cukorbetegség, vashiány, terhesség, alultápláltság, bizonyos gyógyszerek, műtétek, súlyos betegségek okozhatják. A foltos esetben gócok, autoimmunbetegség, endokrinokok, stressz és genetikai eredet valószínűsíthető. Androgén esetben pedig férfiak és nők estében is hormonális problémák állhatnak a háttérben, de legtöbbször a szőrtüszőreceptorok érzékenysége változik meg, mely genetikai hajlamon alapulhat.

Beszélhetünk különböző súlyossági szintekről?

Igen, ha diffúz esetben a húzásteszt több, mint tíz százalékos hajvesztést jelez, mely arány fokozatosan emelkedik, és a ritkult hajzat alatt egyre jobban átlátszik a fejbőr, az már súlyos. A foltos esetet akkor tekintjük súlyosnak, ha növekszik a hajmentes folt térfogata, és egyre több folt jelenik meg a fejbőrön, majd végül a foltok összefolynak. Itt az aktív folyamatot a foltok szélein speciális felkiáltójel szálak jelzik, gyógyulásnál pedig a foltban levő világos, vékony szálak jelzik a javulást. Ezeket a bőrgyógyász egy speciális műszerrel, dermatoszkóppal látja, ami felnagyítja a hajszálakat. Androgén esetben is a kiterjedés szélesedése, illetve a hajsűrűség csökkenése jelzi a súlyosságot. Dermatoszkóppal a hajszálak, szőrtüszők szerkezete is jól látható, illetve a fejbőr is - általában együtt kell ezeket vizsgálni, hogy a hajhullás típusa meghatározható legyen. Végső esetben biopszia (bőrmintavétel) is szükséges lehet. Az autoimmun háttér feltárására például ez utóbbi elkerülhetetlen.

Milyen megoldások léteznek a hajhullás mértékének csökkentésére?

A kiváltó ok megkeresése és megszüntetése lenne a leghatékonyabb, de ez az esetek többségében azonban sajnos nem sikerül. A feladat a belső betegségek gyógyítása, az állapotot kiváltó gyógyszerek kerülése és a gyulladások megszüntetése. A tüneti kezelés is fontos: oldatok, samponok, hajszeszek, injekciós készítmények széles skálája áll rendelkezésre. Súlyos esetekben hormonokra ható gyógyszereket írunk fel, szoros orvosi kontroll mellett.

Sok külső kezelés recept nélkül elérhető, viszont a gyógyszerésszel való konzultáció és javaslat számos esetben nem elegendő a hajhullás típusának megállapítására. Mivel a különböző hajhullás típusok más-más kezeléssel gyógyíthatók eredményesen, fontos a bőrgyógyászati szakorvosi vizsgálat legalább a diagnózis felállítására.

Esetleg megelőzhető valahogyan?

Kerülni kell a hajzat szoros összefogását, és óvni kell a túlzott hőingadozástól. Ha valaki diétázik, akkor mértékkel tegye, és pótolja vissza a fontos a nyomelemeket, vitaminokat. A hajvitaminokról jó véleménnyel vagyok. Évekkel ezelőtt felkérték klinikámat az egyik tesztelésére is, 10 páciensem használta külsőleg oldat formájában az egyik típust, 10 belsőleg szedte. Én az utóbbi csoportba bevettem magam és jó ha-visszanövést tapasztaltam még a saját esetemben is Azt azért tudni kell, hogy a haj egészségére szedett vitaminok esetében legalább három hónap kell az észrevehető javuláshoz, de olykor a hathónapos szedés is szükséges lehet. Sokszor az a legnehezebb, hogy türelmesnek kell lenni. A vitaminok összetételét vásárlás előtt érdemes megnézni: a cink, szelén és egyéb nyomelemek, valamint metionin és B6-vitamin elengedhetetlen összetevői, de a koncentrációjuk és a felszívódási viszonyok is fontosak a jó eredményhez.

Vannak olyan hatóanyagok, amiket érdemes elkerülni?

Nagyon érdekes, hogy az A-vitamin túlzott fogyasztása is okozhat hajvesztést, emellett rengeteg gyógyszer, citosztatikum, antibiotikum is. Az álladóan szedett daganatölő gyógyszerek, pszichiátriai szerek, hormonális gyógyszerek esetében a probléma nehezen megoldható, hiszen ezeknek a szedése belső okok miatt fontossági előnyt élvez, így az általuk okozott hajhullást csak tünetileg lehet kezelni.

Ez is érdekelhet

Ez a munka illik a víz elemű csillagjegyekhez

Ez a munka illik a víz elemű csillagjegyekhez

Monitor

20 sztár, akikről el is felejtetted, hogy szerepelnek a Jóbarátokban

20 sztár, akikről el is felejtetted, hogy szerepelnek a Jóbarátokban

Szépséghírek

Így néz ki Jennifer Lopez smink nélkül: bemutatta a reggeli bőrápolási rutinját

Így néz ki Jennifer Lopez smink nélkül: bemutatta a reggeli bőrápolási rutinját