"A bornál, a szőlőnél szebb témát úgysem találhatnék" - interjú Gere Andreával

Megosztás Küldés Messengeren Pinterest

A Gere pincészet ikonikus borai nem csak hazai, hanem nemzetközi szinten is rendkívüli népszerűségnek örvendenek. Nem véletlenül! Náluk minden szőlőfürt extra gondoskodást élvez. Ismerd meg Gere Andreát, aki nem csak a borászatban, hanem a szépségápolásban is nevet szerzett magának.

"A bornál, a szőlőnél szebb témát úgysem találhatnék" - interjú Gere Andreával
Fotó: Surányi Miklós

A család szőlő iránti elhivatottsága hét generáció óta tart. Manapság, Andrea aktív közreműködésével, az organikus szőlőtermesztés és borkészítés mellett a vendéglátásban és a szépségiparban is elismert márkává váltak. Szépségápolási termékeik fő alkotóeleme a szőlőkből nyert szűz szőlőmagolaj, -őrlemény és -kivonat. A birtokhoz tartozó szálloda spa-ban ezeket az anyagokat már hosszú évek óta sikerrel alkalmazták a kozmetikai kezelések részeként, 2016-ban pedig Andrea létrehozta a GRAPELOVE arcápoló készítményeket.

Nagy múltú borász családból származol, soha nem volt kérdés, hogy a borászatot választod karriernek?

Nálunk ezt valahogy nagyon jól csinálták a szülők, mert soha nem akarták ránk erőltetni ezt a szakmát, annak ellenére, hogy már gyerekkorunktól fogva kint voltunk a szőlőben. Amikor választanom kellett, hogy milyen iskolába menjek, maximálisan rám bízták ezt a döntést. Közgazdásznak tanultam, majd Budapesten és külföldön is éltem egy darabig, aztán végül hazahúzott a szívem. Rájöttem, hogy a bornál, a szőlőnél szebb témát úgysem találhatnék. Mind a mai napig imádom, hálás vagyok a sorsnak, hogy ebbe a családba és ilyen helyre születtem.

Könnyen beletanultál a borász szakmába?

Abból a szempontból is szerencsés vagyok, hogy a szülőknek köszönhetően mindig beleláthattam, hogy éppen milyen folyamatokon dolgoznak. Már gyerekként megtanultam kacsolni a szőlőben, és az éppen aktuális feladatokban is rendszeresen részt vettem. Ahogy cseperedtem, a felnőttek több mindent megosztottak velem, egy idő után beleláthattam, hogy éppen milyen dilemmáik vannak, milyen irányt kellene venni vagy éppen milyen új dolgot kellene behozni a cégbe. Pontosan láttam, hogy mivel jár ez az egész, de nyilván a legmélyebben akkor csöppentem bele, amikor eldöntöttem, hogy hazaköltözöm Budapestről, és a családi cégben akarok tovább dolgozni. Kezdetben inkább a vállalkozás marketing részével foglalkoztam, habár előtte sokat jártam külföldi borvidékeken, és több iskolát is végeztem, ahol egy csomó tapasztalatot gyűjtöttem össze. Annak ellenére, hogy ebben nőttem fel, bele kellett tanulni mindenbe, meg kellett tanulni felelősségteljes döntéseket hozni és arról még nem beszéltem, hogy nálunk száz ember dolgozik. Nem csak saját magadért, hanem ezekért az emberekért is helyt kell nap mint nap állnod, miközben folyamatosan ki vagy téve a sokszor kiszámíthatatlan időjárási körülményeknek. Egyébként éppen ezért szép a borászat, ezért lesznek a borok különlegesek, mindig mások. Persze a sikerhez kell egy jó csapat is, nagyra értékelem a kollégáimat, nélkülük mi nem lennénk sehol.

Mesélj egy picit a borvidékről, boraitokról!

Villány Magyarország legdélebbi borvidéke, nálunk inkább a vörösborok dominálnak, de azért készülnek nagyon könnyű vagy akár testes fehér borok, illetve friss rozék és habzó borok is. A borok stílusa kicsit szerteágazó: a portugieser egy nagyon könnyű, gyümölcsös vörösbor, de a másik véglet a komolyabb, testesebb cabernet franc is megtalálható nálunk. A kettő között pedig rengeteg más ízvilágot alkotunk. A hely sajátossága a talajban és mikroklímában rejlik. A mészköves talaj gondoskodik az ásványokról, mindegyik borban érződik a szubmediterrán éghajlati behatás, a melegség, a bársonyosság dominál, nincsenek benne nagy karcok, minden egyes korty szépen végig simul az ember szájában.

Könnyű helytállni nőként ebben a szakmában?

Meglepő módon soha nem tapasztaltam negatív megközelítést, talán ez annak is köszönhető, hogy egyre több nő van a boros szakmában. Másrészt édesapám (Gere Attila - a szerk.) soha nem éreztette velem, hogy nőként másodrangú lennék. Mindig is át akarta adni nekem a tudását, a tapasztalatát, ha bort kellett összeállítanunk, mindkettőnknek volt szavazata, és ezt nem csak a családon belül, hanem kifelé is ugyanúgy hangsúlyozta. Borkóstolásnál azt gondolom, hogy míg a férfiak inkább a technikai paraméterekre koncentrálnak, addig mi nők, más megközelítéssel tehetjük még tökéletesebbé a borokat. Sokkal jobban eltaláljuk az olyan finom nüanszokat, mint a fűszeresség, a gyümölcsösség, a lágyság vagy a puhaság.

Milyen folyamatok kellenek ahhoz, hogy tökéletes legyen a végeredmény?

A bor minősége legnagyobb részt a szőlőtől függ. A szép egészséges fürt az alapja mindennek, utána nagyon sok múlik azon, hogyan dolgozzuk fel, például milyen erjesztési technológiát, érlelési eljárásokat alkalmazunk. Mi például kizárólag bio szerekkel permetezünk, rengeteg időt fordítunk a szőlő munkálataira. Sok múlik az időjáráson, nem mindegy milyen cukorfokkal szüreteljük le a szőlőt, sokszor fél napokon múlhat, hogy elérjük az ideális állapotot. Ehhez viszont szükség van a kiváló szakemberekre, akik segítenek nekünk ebben. Miután leszüreteltük a szőlőt mérlegelni kell, hogy például milyen hőmérsékleten erjesztjük a borokat, milyen hordókat használunk. A testes vörösborainkat például tizenhat hónapig érleljük, ezután döntjük el, mit mivel házasítunk. Ez egy nagyon izgalmas, hosszan tartó folyamat, ami majdnem két hónapig zajlik, ezután jön a palackozás, majd a kereskedelmi és marketing tevékenységek.

A tökéletes borélmény mellett a vendéglátásban és immár a szépségiparban is remekeltek

A vendéglátás régóta jelen van az életünkben, a szüleim nyitották meg annak idején az első szálláshelyet és pincét Villányban, majd szép lassan kialakult a helyi borturizmus. A kezdeti nyolc szobás panziót tovább gondolva született meg később az éttermünk és a négy csillagos wellness szállodánk. A szépségápolás 2010-ben kezdődött, amikor elkezdtük a saját szőlőmagunkat feldolgozni, és a szálloda kozmetikájában kúraszerűen kevertünk ki a vendégeknek a különböző készítményeket. A szőlőmag ugyanis nagyon erős antioxidáns hatással bír, nagyon jól tudja semlegesíteni a károsító szabadgyököket, így a bőrnek is nagyon jót tesz. Mivel egyre többen keresték a termékeket, úgy gondoltuk, belevágunk a termékfejlesztésbe és -gyártásba.

Mi a fő üzenete az Andrea Gere Grapelove arcápolási termékcsaládnak?

A világ egyik legprofesszionálisabbnak számító svájci laboratórium végezte a fejlesztéseket, itthon pedig Dr. Sinka-Pálinkás Rita bőrgyógyásszal szorosan együttműködve folyamatosan teszteltük a fejlesztéseket. A laboratórium fő feladata volt, hogy olyan krémeket alkosson, amelyekben az organikus szőlőmag kivételes adottságai és a kozmetológiai célú őssejt-kutatás legújabb vívmányai egyesülnek. Nagyon élveztem, hogy a szőlő új kontextust nyert a szépségápolásban, amit a borokhoz hasonló letisztult csomagolási dizájnnal tettünk különlegessé. Nem akartunk széles palettát, a mindennapi bőrápoláshoz elengedhetetlen termékekre helyeztük a hangsúlyt. Így született meg egy tartós bioakítv hidratáló krém, egy bőröregedést gátló, gazdag arckrém, egy éjszakai krémmaszk, egy kíméletes, tisztító hatású arcradír, és egy aktív bőrjavító, fiatalító szérum. Mindegyik tartalmazza a szőlőmagot, ezenkívül számos ásványi anyag: peptidek, aminosavak, algakivonat, vitaminok és hialuronsav is található az egyes készítményekben. Ezek együttesen segítik a bőr megújulását, a károsodott szövetek regenerálását és a sejtek életképességének megőrzését. Védik bőrünket az öregedési folyamatoktól, a külső és belső káros hatásoktól, legfőképp az UV-sugárzás okozta stressztől. A hatóanyagnak köszönhetően a bőr fiatalossá és ragyogóan élettel telivé válik.

Megosztás Küldés Messengeren Pinterest
Google Hírek ikon
Kövesd a Glamour cikkeit a Google hírekben is!

Ez is érdekelhet

„Az apáknak is jólesik, ha néha  megdicsérik őket” - így éli meg Király Viktor az apaságot

„Az apáknak is jólesik, ha néha megdicsérik őket” - így éli meg Király Viktor az apaságot

Értesülj elsőként legújabb híreinkről

4 tuti tipp, hogyan építsd be a mozgást a mindennapjaidba (x)

4 tuti tipp, hogyan építsd be a mozgást a mindennapjaidba (x)

Baki a csajos nyaraláson: rossz ötlet volt az intimmosakodó (x)

Baki a csajos nyaraláson: rossz ötlet volt az intimmosakodó (x)

Strandkészülődés: tippek a tökéletes bikinivonalhoz (x)

Strandkészülődés: tippek a tökéletes bikinivonalhoz (x)

Nem tudod, hogyan pakolj be mindent a bőröndbe? - Ezzel a 3 lépéssel biztosan semmi nem marad otthon! (x)

Nem tudod, hogyan pakolj be mindent a bőröndbe? - Ezzel a 3 lépéssel biztosan semmi nem marad otthon! (x)