Készíts otthon száraz sampont, amitől extradús lesz a hajad

2019.március.15.
Megosztás Küldés Messengeren Pinterest

Készíts otthon száraz sampont, amitől extradús lesz a hajad
Fotó: Shutterstock

Munkácsi Brigitta a Nempazar blog alapítója [https://www.nempazar.com/]. Rengeteg hasznos tippet oszt meg arról, hogyan lehet környezettudatosan élni és milyen apró változtatások kellene ahhoz, hogy tegyünk valamit a környezetünkkért. Brigi szerint a hulladékmentes életmód egyszerűbb, mint gondolnánk, ezért megosztja velünk, mire kell odafigyelnünk és milyen elveket kell követnünk!

Akármennyire is szeretnénk lelassulni, azért elég rohanósak tudnak lenni a napok. Van úgy, hogy miután hazaérünk a munkából, már semmi kedvünk – se erőnk – nincs végigcsinálni az egész hajmosás – pláne a szárítás, formázás, frizura készítés – procedúrát. Reggel pedig ki ne szeretne néha pár perccel tovább aludni?

Amikor már zsírosodik és lapos a hajunk, de idő szűkében vagyunk, egy-két napot nyerhetünk két hajmosás között úgy, hogy mégis tiszta és illatos a frizuránk. Hogyan? Hát száraz samponnal.

A száraz sampon úgy működik, mint egy szivacs. Pár perc alatt felszívja a felesleges zsírt a fejbőrünkről, és frissen mosottá varázsolja a hajunkat, sőt, megemeli a hajtöveket. Mindezt víz nélkül, hiszen csak rászórod a port vagy ráfújod a spray-t a hajtövedre, bemasszírozod a fejbőrödbe, és kifésülöd a hajad.

Egy bolti száraz sampon sajnos sok olyan összetevőt tartalmaz, amire igazán semmi szükségünk. Tele vannak vegyszerekkel, parfümmel, ami a fejbőrünknek és a hajunknak sem tesz jót. És bár a spray verziók praktikusnak tűnhetnek, de izobutánt, butánt és propánt tartalmaznak. Ezek a hajtógázas termékek sajnos fokozzák az üvegházhatást, ráadásul a kiürült palackok a veszélyes hulladékok közé tartoznak, mert ugyan üresek, de vivőgázt még kismértékben tartalmazhatnak.

Miért ne készítenéd el inkább te magad? Lehet, hogy a konyhádban meg is találod, ami kell hozzá.

A legegyszerűbb, leggyorsabb recept:

2 evőkanál kukoricakeményítő vagy nyílgyökér liszt
5 csepp a kedvenc illóolajodból (elhagyható)
barna hajúak tegyenek még bele annyi kakaóport és/vagy fahéjat, amitől körülbelül olyan árnyalatú lesz, mint a hajszínük
vörösek használhatnak fahéjat vagy vörös agyagot (az agyagnál arra figyelj, hogy fa vagy porcelán kanalat használj, mert deaktiválja a fém).
Ha egy kis pluszt is bele szeretnél vinni – és épp van otthon – akkor érdemes fehér agyagot, kovaföldet (csak ehető minőségűt) és/vagy szódabikarbónát is használni. Ezek nagyon jól felszívják a zsírt a fejbőrről, miközben nyugtatják, ápolják is.



Például:

1 evőkanál kukoricakeményítő/nyílgyökér liszt
2 teáskanál fehér agyag vagy vörös agyag vagy kovaföld
1 teáskanál szódabikarbóna
5-10 csepp illóolaj (elhagyható)
1 teáskanál kakaópor (hajszíntől függ)
1 teáskanál fahéj (hajszíntől függ)




Hogyan használd

Csak csöpögtesd az illóolajat a nyílgyökér lisztbe vagy kukoricakeményítőbe és keverd össze egy kanállal (a többi hozzávalóval együtt). Tárolhatod só szóróban, vagy egy kisebb befőttes üvegben, kiürült púderes dobozban.

Egy smink ecsettel jól el tudod oszlatni a fejbőrödön, vagy ha nem használsz ecsetet, akkor csak szórd a fejbőrödre (például ezért jó a sószóró).
Választékonként menj végig, mindenhol. Ne lepődj meg, ha ilyenkor szürke lesz a hajad. Masszírozd át a fejbőrödet. Én a kád fölött szoktam, úgy, hogy előre hajtom a fejem. Ha te is ezt választod, akkor ne lepődj meg, hogy mennyire megemeli a hajtövedet, amikor újra felegyenesedsz. Olyan, mintha végigtupíroztad volna az egész hajadat. Ha esetleg még mindig porosnak látod, akkor fújd meg egy kicsit hajszárítóval. A végén fésüld át, vagy formázd, ahogy szeretnéd.

Nem csak hajmosás helyett használhatod a szárazsampont

A tiszta haj sokszor csúszós, és nem egyszerű egy szép fonatot, vagy egy kócos kontyot megcsinálni. Ha száraz sampont szórsz a fejbőrödre, akkor könnyebben engedelmeskednek a tincseid, és maradnak úgy, ahogy te azt elképzelted.

Sokan szárítják, formázzák – akár hajvasalóval – a hajukat minden hajmosás után. Amikor nincs erre idő, mert kinyomtad az ébresztődet, és késésben vagy, - vagy reggel munka előtt jársz edzeni - akkor bizony mentőövként bevetheted a szárazsampont. Megemeli a hajtöveket, jó tartást ad, és finom illatú lesz a hajad. Így kevesebb hőhatásnak teszed ki, vagyis kevésbé roncsolod, mégis jól nézel ki.

Most nagyon trendi a rózsaszín, lila, vagy kék haj, de a sok hajmosástól hamar kifakul(hat). Ha egy-egy hajmosást kiváltasz száraz samponnal, akkor tovább megőrizheted a hajszíned élénkségét.

A hagyományos samponok tele vannak szintetikus összetevőkkel, és kifejezetten jót teszel magadnak, ha használsz száraz sampont, mert addig is pihen a fejbőröd és a hajad. (A legjobb, ha szilárd sampont használsz a hagyományos változat helyett! Egy ilyen nagyjából 2 flakon samponnak felel meg.

Szilárd sampon 3390 Ft

A szárazsampont nagyon könnyű megszeretni, de azért nem szabad túlzásba esni. Azt mondják, hogy maximum háromszor egymás után használhatod, de inkább tényleg csak két hajmosás között egyszer vesd be. Egyrészt, mert hajmosás nélkül egy idő után úgy fogsz kinézni, mintha őszülnél, másrészt lerakódik a fejbőrödön, és eltömítheti a pórusokat, ami megakadályozhatja a normális hajnövekedést.

Illóolajak hajápolásra

Bővebben itt olvashatsz a 7 legjobb hajszépítő illóolajról

Megosztás Küldés Messengeren Pinterest
Google Hírek ikon
Kövesd a Glamour cikkeit a Google hírekben is!

Ez is érdekelhet

4 lépés a változástól való félelem legyőzéséhez, hogy merj szakmát váltani – a Jooble állásportál tippjei

4 lépés a változástól való félelem legyőzéséhez, hogy merj szakmát váltani – a Jooble állásportál tippjei

Értesülj elsőként legújabb híreinkről

Parfüm horoszkóp: találd meg a tökéletes illatot a csillagjegyed szerint

Parfüm horoszkóp: találd meg a tökéletes illatot a csillagjegyed szerint

Megérkezett a plüss bob hajtrend, a csendes luxus megtestesítője

Megérkezett a plüss bob hajtrend, a csendes luxus megtestesítője