Ha te is tovább hordanád: 5 tipp, hogy a maszk alatt is szép és egészséges maradjon a bőröd

2021.július.12.

Bár a maszkviselési szabályok idehaza jelenleg sokkal enyhébbek, mint az elmúlt hónapokban, még mindig vannak olyan intézmények, ahol kötelező hordani, nem beszélve arról, ha külföldön jársz, olyan helyen, ahol még szigorúbban veszik ezt. Nem mellesleg sokan továbbra is úgy érzik magukat biztonságban, ha viselik a maszkot, ami teljesen természetes. Annak a lehetősége viszont, hogy a maszkviselés, ha nem vagy elég elővigyázatos, továbbra is bőrirritációt és pattanásos kiütéseket okozhat. De mit tehetsz azért, hogy ne járj így, és a bőröd a maszk alatt is szép és egészséges maradjon?

Ha te is tovább hordanád: 5 tipp, hogy a maszk alatt is szép és egészséges maradjon a bőröd
Fotó: Getty Images

1. Vásárolj megfelelő méretű és összetételű maszkot

Ahelyett, hogy a boltban felkapnád az első szembejövő maszkot, inkább nézz körül és válogass figyelmesen. Egyáltalán nem mindegy ugyanis, hogy milyen méretű és összetételű maszkot választasz. Ügyelj arra, hogy elég nagy legyen ahhoz, hogy eltakarja az arcodat, és olyan szövetből készüljön, ami kellemes tapintású és nem irritálja a bőrödet. Ami az anyagot illeti, válassz természetes szövetekből, például pamutból vagy mosható selyemből készült maszkot, mivel ezek a legalkalmasabbak arra, hogy megelőzd a bőrirritációt.

2. Tartsd tisztán a maszkot

A maszk tisztántartása elengedhetetlen ahhoz, hogy a bőrödet is tisztán tarts, és megóvd minden olyan baktériumtól, ami pattanásossá teheti. Ha lehet, naponta új vagy frissen mosott maszkot használj, és amikor csak egyedül vagy kevésbé forgalmas helyen vagy, vedd le. A forró nyári napokon az izzadás miatt különösen sok baktérium képes felhalmozódni a maszk alatt, ezért ilyenkor fokozottan figyelj arra, hogy minél több levegőhöz juthasson a bőröd.

3. Fordíts több figyelmet a bőrápolásra

Egy számodra ideális bőrápolási rutin kialakítása sosem árt, de ha a bőröd hajlamos a gyulladásokra és a pattanásokra, akkor mindenképpen fektess több időt a bőrödről való gondoskodásra. Minden este tisztítsd le az arcod arclemosóval, majd alaposan mosd le meleg vízzel, végül pedig töröld át egy tiszta törölközővel. Ha a bőröd továbbra is zsíros, száraz, gyulladt vagy pattanásos, akkor próbálj ki egy, kimondottan a problémára kifejlesztett arcmaszkot.

4. Csak akkor viselj maszkot, ha tényleg szükséged van rá

Ha a szabályok nem köteleznek rá, és nincs is éppen senki a közvetlen környezetedben, a legjobb, amit tehetsz, hogy leveszed a maszkot. Ha ugyanis beleizzadsz a maszkba, vagy huzamosabb ideig folyamatosan hordod, olyan sok baktérium fog alatta felgyülemleni, hogy szinte biztosan gyulladt és pattanásos lesz a bőröd. Arról se feledkezz meg, hogy levéve biztonságosan tárold a maszkot, hiszen a táskádban vagy a zsebedben is rakódhatnak rá baktériumok.

5. Támogasd a bőröd egészségét antioxidánsokkal

Maszk ide vagy oda, a bőröd alapvető állapotára mindig érdemes több figyelmet fordítanod, méghozzá antioxidánsok felhasználásával. Az egyik legerősebb és leghatásosabb antioxidáns hatású bőrvédő például a C-vitamin, ami a szabadgyökök semlegesítésével segíti a maszk alatt megsérült sejtek regenerálódását. Ha tehát te is úgy érzed, hogy a bőröd megérdemli a rendszeres gondoskodást, próbálj ki valamilyen C-vitaminos arcápoló szérumot, amivel a maszk okozta kellemetlenségek megszüntetése mellett a bőröd általános jóllétét is támogathatod.

Ez is érdekelhet

Hogyan juthatsz újra szexhez, ha szülő vagy?

Hogyan juthatsz újra szexhez, ha szülő vagy?

Tedd & Ne tedd

Katalin hercegné újrahasznosított kabátban kezdi új életét

Katalin hercegné újrahasznosított kabátban kezdi új életét

Monitor

Marilyn Monroe ritkán látott utolsó fotói

Marilyn Monroe ritkán látott utolsó fotói