Milyen gyakran mossunk hajat? - A szakértők válaszolnak

2021.április.12.

Ha már valaha feltetted magadnak a „Milyen gyakran mossak hajat?” kérdést hidd el, hogy ezzel nem vagy egyedül. Rengeteg különböző véleményt hallhattunk már azzal kapcsolatban, hogy milyen gyakran is kell megmosnunk a hajunkat a fejbőrünk és hajunk egészsége érdekében, de sajnos erre még mindig nincs egyértelmű válasz.

Milyen gyakran mossunk hajat? - A szakértők válaszolnak
Fotó: GettyImages, Montázs: Glamour

Minden bizonytalanság elkerülése végett két szakértő válaszait ismertetjük, hogy véget vessünk a további találgatásoknak.

Akkor most végül is milyen gyakran kell hajat mosnom?

Ky Smith hajszakértő szerint ez több dologtól is függ. Függhet például a haj típusától, a termékektől, amiket használunk, fejbőrünk természetes faggyútermelésétől.

„Fejbőrünk egészségének fenntartása elengedhetetlen a megfelelő hajnövekedéshez, ezért ez egyénenként attól függ, hogy milyen mennyiségben termel a fejbőr faggyú. Figyelembe kell venni azt is, hogy milyen mennyiségű terméket használunk, ugyanis ezt sem szabad túlzásba vinni.”

Matt Rez celebfodrász, Redken nagykövet szerint (akinek ügyfelei között szerepel Lili Reinhart, Chiara Ferragni és Eiza Gonzalez) általános szabályként, a haj egészségének megőrzése érdekében hetente legfeljebb két-három hajmosást javasol.

Mi a helyzet a festett hajjal?

Matt Rez a festett hajúaknak azt javasolja, hogy csak minden harmadik napon mossanak hajat. A szőkített, vagy melírozott hajnál pedig figyelnünk kell arra, hogy minél kevesebb sampont használjunk, ugyanis a kevesebb sampon használata segíti a természetes olajok érvényesülését a haj helyreállításában.

Mi befolyásolhatja még hajmosásunkat?

Ez attól függ, hogy milyen termékeket használunk. „Ha olyan emberről beszélünk, akinek zsírosabb haja van, nagy valószínűséggel sűrűbben fognak hajat mosni. Ha valaki pedig száraz fejbőrrel rendelkezik, azért fog többször hajat mosni, hogy a szárazságot megszüntesse. A különbség a kettő között nem a sampon mennyiségén múlik, hanem azon, hogy a fejbőrének megfelelő terméket használjon. ” Smith azt javasolja, hogy használjunk két sampont: az egyiket a fejbőr tisztítására, a másikat pedig konkrétan hajmosásra. „Amilyen termék beválik a fejbőrre, az nem biztos, hogy ugyanazt a hatást fejti ki hajunkra nézve. Nem ritka, hogy egy sampont használnak a fejbőrre, egy másikat pedig a haj tisztítására.”

Mi történik akkor, ha túl gyakran mosunk hajat?

Rez szerint óvakodnunk kell attól, hogy gyakran mossunk hajat, ugyanis ez idővel még erősebb zsírosodáshoz vezethet. „15 éves tapasztalatom szerint, mikor túlzásba visszük a faggyú eltávolítását, az megkétszerezi a faggyútermelést azért, hogy pótolja, amit mi eltávolítunk. Ne feledjük, hogy fontos a száraz sampon használata is!

Mit tehetünk azért, hogy hajunk két mosás között is friss maradhasson?

Ha szereted a száraz sampont és utálod a termékek fejbőrödön való felhalmozódásának érzését Smith azt javasolja, hogy fordulj a hámlasztó termékekhez.

„Az egyszerű samponok nem tudják eltávolítani az összes felhalmozódást a fejbőrből és eldugult tüszőket okozva meggátolják a hajszálak növekedését” - magyarázza. „A fejbőr radírozása is elengedhetetlen, mert elősegíti az egészséges vérkeringést, eltávolítja az elhalt bőrt, és megkönnyíti a tápanyagok bejutását a fejbőrbe. Az egészséges fejbőr az egészséges haj alapja.” Javasolt a fejbőr radír használata is egy hónapban egyszer.

A nap végén rajtad áll, hogy melyik variációt fogadod meg. Ha még mindig nem vagy biztos abban, hogy neked mi segíthet, próbálj meg kísérletezni egy kicsit, de mindenképp vedd figyelembe az életmódodat, hajtípusodat és természetesen a fejbőrödet is.

Ha még mindig elveszettnek érzed magad a témát tekintve javasoljuk, hogy konzultálj egy szakértővel. „Én mindig azt vallom, hogy érdemesebb szakember véleményét kérni azzal kapcsolatban, hogy milyen kezelésre van szüksége a hajunknak jelenlegi állapota alapján.” – mondja Smith. „Ez a kezelés történhet hidratáló, térfogatnövelő, erősítő, vagy gyógyszeres samponnal attól függően, hogy pontosan mire van szüksége a hajadnak."

Ez is érdekelhet

Napi horoszkóp: Anyagi gyarapodásra számíthatsz - december 5.

Napi horoszkóp: Anyagi gyarapodásra számíthatsz - december 5.

Tedd & Ne tedd

Katalin hercegné újrahasznosított kabátban kezdi új életét

Katalin hercegné újrahasznosított kabátban kezdi új életét

Monitor

Marilyn Monroe ritkán látott utolsó fotói

Marilyn Monroe ritkán látott utolsó fotói