Minden, amit tudnod kell a töltőanyagokról, ha plasztikai műtétet tervezel

2021. január 17.
Megosztás Küldés Messengeren Pinterest

Az, hogy milyen változtatásokat szeretnél véghezvinni a testeden, maximálisan a te döntésed. Ha úgy érzed, hogy kényelmesebben és magabiztosabban éreznéd magad egy plasztikai műtétet követően, teltebb ajkakat, feszesebb arcbőrt vagy éppen egyenesebb orrot szeretnél, nem vitatható, hogy érdemes elgondolkoznod azon, hogy belevágj-e. Éppen ezért fontos, hogy minden lényeges információt tudj ahhoz, hogy a lehető legjobb döntést hozd meg, és ha valóban kés alá akarsz feküdni, akkor egy felelős, jó hírű szakembert válassz. Arról pedig, hogy a plasztikai műtétek során gyakran használt töltőanyagokról mi mindent kell tudnod, most lehull a lepel!

Minden, amit tudnod kell a töltőanyagokról, ha plasztikai műtétet tervezel
Fotó: Getty Images

1. Mik azok a töltőanyagok?

A plasztikai műtétek során leggyakrabban használt töltőanyagok hialuronsavból készülnek, amely természetes módon is megtalálható a bőrben. Nedvességtároló funkciójának köszönhetően a hialuronsav felelős azért, hogy a bőrnek telt és hidratált megjelenést kölcsönözzön. A hialuronsav-alapú töltőanyagok gélszerű anyagok, amelyek térfogatnövelő hatással vannak a bőrre. Az injekció beadása után elkezd integrálódni a bőrbe, vonzza a vízmolekulákat, és hidratálja a környező szöveteket. A hialuronsav a legnépszerűbb töltőanyag, mivel ha bármilyen szövődményt okozna, akkor is visszafordítható a hatása, ellenben sok más töltőanyaggal.

2. Mire használják a töltőanyagokat?

A töltőanyagokat kezdetben csak az arcvonalak és a ráncok kezelésére használták az öregedés jeleinek elhárítása érdekében. Újabban már élesebb arccsontok, határozottabb állkapocsvonalak kialakításához is alkalmazzák. A töltőanyagok a test más részein is alkalmazhatók a bőr fiatalítására, például a dekoltázson, a nyakon és a kezeken.

3. Mi a különbség a töltőanyagok és a botox között?

Mindkettőt az öregedés jeleinek orvoslására vagy megelőzésére használják, de a töltőanyagok és a botox mégis jelentősen különböznek egymástól. Míg a töltőanyagokat általában a térfogat növelésére és a bőr duzzasztására használják, addig a botox ideiglenesen blokkolja az izmok idegi jeleit azon a ráncos területen, ahová beadásra kerül az injekció.

4. Hol használják a töltőanyagokat?

A töltőanyag egy gélszerű anyag, amit a bőr különböző részeibe fecskendeznek be. Az injekció mélysége és a töltőanyag konzisztenciája diktálja az elérendő eredményeket: a szilárd töltőanyagokkal végzett mély injekciók megnövelt térfogatot és egyenletesebb alakot teremtenek az arc számára, a közepesen mély injekciók közepesen kemény töltőanyagokkal csökkentik a gyűrődések megjelenését, míg a felületes injekciók a bőr irharétegébe fecskendezve segítenek a ráncok kisimításában és a test hidratálásában.

5. Milyen eredményeket érhetsz el a töltőanyagokkal?

A kezelés utáni eredmények természetesen személyenként és kezelt területenként változhatnak. Normális, ha az arcfeltöltés után néhány napig duzzanatot, esetleg véraláfutást tapasztalsz, de általában azonnal szemmel látható a beavatkozás eredménye. Körülbelül két hét után tapasztalhatod meg a változás végső eredményét. Ilyenkor vannak páciensek, akik el vannak ragadtatva a változástól, míg mások úgy érzik, nem elég természetes hatású az, ahogyan a külsejük megváltozott. Éppen az utóbbi miatt nagyon fontos, hogy alaposan átgondold, mennyire érzed szükségesnek, hogy töltőanyagos kezeléssel változtass az arcodon, és feltérképezd, milyen megjelenésre számíthatsz a beavatkozást követően.

6. Meddig tart a töltőanyagok hatása?

Minden ember bőre másként reagál, és függ a használt töltőanyag típusától és helyétől is, de a legtöbb töltőanyag hatása 6-18 hónapig tart.

7. Melyek a legjobb töltőanyagok?

A legjobb töltőanyagok elsősorban a kezelendő területtől függnek. Vannak olyan általánosan elismert töltőanyag-márkák, mint a Juvederm, a Belotero, a Restylane és a Teosyal. Sok más töltőanyag is rendelkezésre áll a piacon, de a fontos az, hogy miután kiválasztottál egy elismert plasztikai sebészt, hallgasd meg az ő tanácsát, hogy szerinte melyik a számodra legmegfelelőbb és legbiztonságosabb töltőanyag a tested kezelni kívánt területén.

8. Kérdezd ki alaposan a kezelőorvosod

Győződj meg róla, hogy valóban jó szakembert választottál a kezelés elvégzéséhez! Kérd meg, hogy mutasson néhány előtte-utána fotót korábbi pácienseiről, és kérdezd meg, hogy a te elképzeléseid reálisan mennyire valósulhatnak meg. Kérdezd meg, pontosan milyen töltőanyagot és miért ajánl, mennyit fog beadni, az injekció beadásának technikáját (tű vagy kanül?), az eredmény várhatóan meddig fog tartani, és számíthatsz-e kockázatokra és mellékhatásokra. Érdemes lehet a töltőanyag-kezelések alternatíváiról is megkérdezned, hiszen egy jó szakembernek nyitottnak kell lennie arra, hogy segítsen a számodra legjobb módszer kiválasztásában. Végül kérdezd meg, mit lehet tenni, ha a dolgok rosszra fordulnának. Kezelheti-e ő a szövődményeket, és ha igen, számíthatsz-e emiatt további költségekre? Győződj meg róla, hogy biztosan jó klinikát és orvost választottál, és jó kezekben vagy!

9. A kevesebb általában több

Ami a töltőanyagokat illeti, a kevesebb általában több – ha nem esel túlzásba, egyáltalán nem lehetetlen, hogy természetes végeredményt láss viszont a tükörben. Egy jól kiválasztott és bőrbe fecskendezett töltőanyag szinte láthatatlan mások számára, te magad pedig nemcsak hogy nem fogod látni, de érezni sem fogod a mesterséges változást. A hialuronsav-alapú töltőanyagok integrálódnak a bőrbe, és a részévé válnak. A későbbiekben bármikor lehetséges további töltőanyagok hozzáadása, de soha nem szabad úgy érezned, hogy ez egy kényszer lenne – csak akkor és annyi töltőanyagot engedj integrálni a bőrödbe, amennyitől te jól érzed magad.

10. Mennyibe kerülnek a töltőanyagok?

Ez sok tényezőtől függ: melyik klinikán kerül sor a beavatkozásra, a testen mely részén lesz alkalmazva a termék, illetve hogy maga a termék milyen típusú és milyen mennyiségben kerül felhasználásra. Annyi azonban elmondható, hogy a legolcsóbb kezelések is nagyjából 80 ezer forinttól kezdődnek, tehát egyáltalán nem olcsó beavatkozásról van szó.

11. Nem kívánt eredményt kaptál? Ez még nem a világ vége!

Ne feledd, hogy a töltőanyag bőrbe való teljes integrálódása akár két hétig is eltarthat, de ha ez idő után sem vagy elégedett az eredménnyel, akkor egyeztess időpontot a kezelőorvosoddal. A legtöbb esetben a kezelés korrigálható, vagy akár teljesen fel is lehet oldani a bőrbe fecskendezett hialuronsavat. De azt se feledd, hogy a hialuronsav-alapú töltőanyagokat a bőr idővel természetesen is lebontaná. Ez a folyamat átlagosan 12 hónapot vesz igénybe, tehát az eredmény semmiképpen sem lesz visszafordíthatatlan.

12. Milyen kockázatokkal jár a töltőanyagok hosszú távú használata

Mivel a hialuronsav természetes anyag, ami megtalálható a szervezetben, a tested természetesen kezeli. Nincs bizonyíték arra, hogy a hialuronsav-alapú töltőanyagok hosszú távú használata bármilyen mértékben is káros lenne. Sőt, a hialuronsav szépítő hatása mellett antioxidáns és gyulladáscsökkentő is, tehát ne aggódj, alapvetően egyáltalán nem árthatsz vele a bőrödnek!

Megosztás Küldés Messengeren Pinterest
Google Hírek ikon
Kövesd a Glamour cikkeit a Google hírekben is!

Ez is érdekelhet

Demi Moore és lányai apró bikiniben nyitották meg a nyarat

Demi Moore és lányai apró bikiniben nyitották meg a nyarat

Értesülj elsőként legújabb híreinkről

Parfüm horoszkóp: találd meg a tökéletes illatot a csillagjegyed szerint

Parfüm horoszkóp: találd meg a tökéletes illatot a csillagjegyed szerint

Megérkezett a plüss bob hajtrend, a csendes luxus megtestesítője

Megérkezett a plüss bob hajtrend, a csendes luxus megtestesítője

Baj, ha össze-vissza menstruálsz? (x)

Baj, ha össze-vissza menstruálsz? (x)

Készülj fel a strandszezonra! Jövünk a leszuperebb alakformálási tippekkel (x)

Készülj fel a strandszezonra! Jövünk a leszuperebb alakformálási tippekkel (x)

Nem is gondolnánk, milyen sok embernek segíthetünk plazmaadással (x)

Nem is gondolnánk, milyen sok embernek segíthetünk plazmaadással (x)

Ez az új illatpáros hihetetlenül érzéki - próbáljátok ki Ti is! (x)

Ez az új illatpáros hihetetlenül érzéki - próbáljátok ki Ti is! (x)